Priredbe u Beogradu krajem 2017. godine

0
1027

U Beogradu u Belom dvoru bila  je otvorena  izložba „Kralјevska porodica i Sokoli” od 31 marta 2017. do 14 aprila 2017. Postavka izložbe je pripremlјena u organizaciji dvora i Saveza Srpskih Sokola. U okviru izložbe posetioci su imali priliku da vide sokolske zastave, uniforme, štafete, značke, razglednice, fotografije, brojne važne istorijske dokumente, kao i predmete i svedočanstva koja su govorila o vezi kralјevske porodice i Sokola.

Na početku novembra  2017. članovi sokola  u Beogradu obeležavali su 126 godina od pojave Sokolstva u Srbiji. U petak, 3 novembra 2017. na  Novom Groblјu su predstavnici  Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, učesnici naučnog skupa i predstavnici sokolskih saveza i društava položili vence na grobove Steve Todorovića, dr Vladana Đorđevića i dr Vojislava Rašića. Obišli su i grobove Nikole Pašića, Serdara Janka Vukotića, Ljube Jovanovića, …. . Pre polaganja venaca održani su govori o zaslugama velikana za pojavu i razvoj organizovanog telesnog vežbanja i sokolstva u Srbiji. Posle polaganja venaca učesnici su posetili dvor Karađorđevića na Dedinju. Obišli su prizemlјe dvora i kapelu.

Na  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja na Košutnjaku 4 novembra 2017. otvoren je Naučni skup „160 godina od početka organizovanog telesnog vežbanja (1857) i 126 godina od pojave sokolstva u Srbiji (1891). Uz fakultet naučni skup su organizovali Sokolski savez Srbije, Sokolski savez Beograda i  Sokolsko društvo Beograd Matica. O svojim radovima, između ostalih,  govorili su dr. Vladan Vukašinović, Jevđa Jevđević, … . U holu fakulteta bila je priređena izložba o sokolima. Bile su izložene publikacije, lične stvari i fotografije. Između ostalog tabla Škole za telesno vaspitanje Kralјevine Jugoslavije.

Istog dana sokoli i sokolice prisustvovali su priredbi „Srpsko-hrvatski memento” u  dvorani Opštine Stari Grad. Priredbu su organizovali Zajednica Hrvata u Beogradu, knjižnica i čitaonica „Tin Ujević” i opština  Stari Grad. Nastupili su etno-pevačka grupa „Izvor”, KUD  „Petrova gora” iz Korduna, pevački hor „SKD Prosvjeta” iz Splita i klapa HKPD „Jelačić” iz Petrovaradina.  Prikazan je dokumentarni film o „Manastir Krupa”. Manastir je jedan od simbola za srpski narod u Dalmaciji. U svom govoru jedan od govornika je istakao da društva koja su učestvovala na priredbi ne grade kineske zidove između Srba i Hrvata. Sokoli podržavaju takve aktivnosti i zato su prisustvovali priredbi  kako prošle tako i ove godine. Posetiocima su podelјeni ovogodišnji brojevi časopisa „Srbsko-dalmatinski almanah” koji izdaje Prosvjeta iz Zagreba  i „Srpsko Kolo”.  Poslužene su suve smokve, domaće vino, loza i prošek.

Da Vas podsetimo:  Vraćamo se lažno normalnom životu

U nedelјu 5 novembra 2017. Sokolsko društvo Beograd Matica priredilo je svoju plesnu reviju u Domu kulture Vuk Karadžić u Bulevaru kralјa Aleksandra.  Reviju je vodio Aleksandar Aničić, predsednik Sokolskog društva Beograd Matica. Sokoli su učestvovali na Sajmu sporta „Srbija zemlјa sporta” od 24 do 26. 11. 2017. Sem sokolskog štanda bila je prezentacija sokola 24.11.2017.

Dan sokolskog filma priređen je 3. decembra 2017. u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Prikazani su prvi put predratni filmovi i to slet u Splitu 1910; Slet u Beogradu 1930; Insert iz filma “Oj letni sivi sokole” 1934;   Sokoli u Sofiji 1939; …. . Vojislav Besarović prikazan je u sceni dodele zastave seoskoj sokolskoj četi.  Slet u Beogradu  bio je već prikazan u Kinoteci u Beogradu u okviru “ XIX festivala nitratnog filma”, 13.6.2017. Zbog snega i  blokade saobraćaja zbog polumaratona, samo najuporniji su došli u Muzej Kinoteke. Bili su članovi Sokolskih društava Beograd Matica,  Zvezdara, Batajnica i Soko Avala. Na projekciji su bili i predstavnici sokolskih društava van Beograda. Prisustvovali su i ugledni građani Slobodan Jarčević i Vladan Caričić. Sokoli će 2018. obeležiti nizom manifestacija stogodišnjicu osnivanja Jugoslavije i učešće sokola u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.

Saša Nedelјković

član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime