Prirodna detoksikacija jetre ishranom

0
1046

ciscenje-jetreŽivimo u svetu u kom smo okruženi bolestima, što postaje sve očiglednije, iz dana u dan. Ovo ne bi trebalo da nas puno iznenađuje, jer je okruženje u kom biramo da provodimo vreme, vrlo toksično. Hrana koju jedemo, voda koju pijemo, sam vazduh koji udišemo – sve utiče negativno na naše zdravlje. Podjednako su zabrinjavajuće hemikalije koje koristimo svakog dana. Jedan odličan primer za to je varikina- jedan od najčešće korišćenih sredstava za čišćenje, koje je u isto vreme izuzetno štetno za respiratorni trakt (a gasove koje ispušta, udišemo dok radimo sa varikinom).

Drugi primer su pesticidi, koji se masovno koriste u hrani, a vezuju se za brojne zdravstvene probleme. Naučnici su već duže vreme zabrinuti za toksično okruženje u kom se nalazimo. Mogli bismo provesti ceo dan, ređajući toksine na koje nalećemo svakodnevno, ali poenta je da imamo izbor. Umesto da se nesvesno okružujemo toksičnim elementima, možemo raditi na tome da učinimo svoje okruženje čistim, prirodnim i bez hemikalija, koliko god je to moguće.

Detoksikacija je jako važna u modernom društvu, i postoji zaista puno načina da pročistite telo i organe od velike količine hemikalija koje se godinama nakupljaju u njima.

Jetra je jako važna

Kada govorimo o čišćenju jetre,  moramo imati u vidu da je sama jetra je glavna žlezda koja učestvuje u tom procesu. Bez jetre, ne bismo mogli da živimo. Ona obavlja brojne funkcije, uključujući:

 • detoksikaciju krvi, kako bi se rešila štetnih supstanci (poput toksina, lekova, alkohola i slično)
 • čuva vitamine i gvožđe
 • pretvara naslage šećera u šećer koje telo može da iskoristi kada opadne nivo šećera u krvi
 • proizvodi žuč, koja nam je potrebna za razgradnju masti
 • razgrađuje hemoglobin, insulin i druge hormone
 • uklanja stara crvena krvna zrnca
Da Vas podsetimo:  Rusi prekinuli sednicu saveta bezbednosti: Traže od Šiptara da sklone zastavu tzv. Kosova!

Jetra obavlja mnogo vitalnih funkcija, zbog čega je sklona bolestima.

Detoksikacija jetre hranom

 1. Cvekla i šargarepa: šargarepe sadrže puno glutationa, proteina koji detoksikuje jetru. Oba povrća imaju biljne flavonoide i beta karoten. Cvekla i šargarepa mogu stimulisati i poboljšati funkcionisanje jetre.
 2. Paradajz: paradajz u sebi ima velike količine glutationa, koji deluje kao odličan prečišćivač jetre. A „nuspojava“ od konzumiranja paradajza je zaštita od raka pluća, kože i dojke, zahvaljujući likopenu.
 3. Grejpfrut: grejp je još jedan izvor čistača jetre, glutationa. On sadrži i vitamin C, kao i antioksidante koji uvećavaju proizvodnju enzima koji detoksikuju jetru i povećavaju prirodna, prečišćavajuća svojstva jetre.
 4. Spanać: sirov spanać je takođe dobar izvor glutationa, koji pokreće enzime jetre koji izbacuju toksine.
 5. Citrusno voće: limun i limeta sadrže puno vitamina C, koji stimuliše jetru i pomaže u sintezi toksičnih materijala u supstance koje upija voda.
 6. Kupus: isotiocijanati koji nastaju od glukosinolata iz kupusa, daju jetri enzime koji izbacuju toksine.
 7. Kukurma: ovo je jetrin omiljeni začin, koji ubrzava njenu detoksikaciju. Kukurma pomaže enzimima koji aktivno izbacuju dijetetske karcinogene.
 8. Orasi: orasi su dobar izvor glutationa, omega-3 masnih kiselina i aminokiseline arginina, koji zajedno deluju sa jetrom u čišćenju organizma, pogotovo kada detoksikuje amonijak.
 9. Avokado: pun je hranljivih materija koje pomažu celom organizmu u proizvodnji glutationa.
 10. Jabuke: imaju puno pektina i drugih hemikalija esencijalnih za čišćenje i izbacivanje toksina iz crevnog trakta. Jabuke olakšavaju proces detoksikacije jetri.
 11. Prokelj: prokelj sadrži puno sumpora i glukosinolata, što tera jetru da otpušta enzime koji blokiraju štetu uzrokovanu toksinima iz hrane ili okruženja.
 12. Beli luk: beli luk je dobar izvor sumpora, koji aktivira enzime jetre, koji pomažu organizmu da izbaci toksine. Beli luk takođe sadrži puno alicina i selenijuma, dva prirodna jedinjenja, koja isto tako, pomažu u procesu detoksikacije jetre.
 13. Maslačak: čaj od korena maslačka pomaže jetri u razgradnji masti, proizvodnji aminokiselina i generalno, izbacivanju toksina iz tela.
 14. Zeleniš: zeleno povrće sadrži puno biljnih hlorofila, koji upijaju toksine iz okruženja, povećavaju proizvodnju žuči i neutrališu teške metale, hemikalije i pesticide, što onda manje opterećuje jetru.
 15. Povrće iz porodice kupusa: konzumiranjem brokolija i karfiola, povećavate proizvodnju glukosinolata u organizmu, uz čiju pomoć se izbacuju karcinogeni i drugi toksini.
Da Vas podsetimo:  Bio sam magarac - pa šta?! Sada sam predsednik i "princ na belom konju"

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime