Priština izdvaja 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku iz ugla Vilijama Vokera

2
52
Foto: Sputnik

Priština će izdvojiti 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku iz ugla bivšeg ambasadora OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera, izjavio je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti, prenosi Periskopi.

On je na sednici kosovske vlade rekao da će se objava te knjige finansirati zbog njenog „istorijskog značaja“.

„Ove nedelje se navršavaju 24 godine od masakra u Račku koji je užasnuo i šokirao Kosovo, ali i uzbunio i demokratski svet i međunarodnu diplomatiju. Pred vama je predlog odluke za izdvajanje 70.000 evra za istraživanje, pisanje, uređivanje, prevod i štampanje knjige memoara ambasadora Vilijama Vokera o navodnom masakru koji se dogodio 15. januara 1999. godine u selu Račak“, rekao je Kurti.

U selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, a ti događaji su bili povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o „masakru nad civilima“ u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o „masakru nedužnih civila“.

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila – laž.

Kako je rekla, Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja.

Sa druge strane, istakla je ona, Haški tribunal je prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku.

Da Vas podsetimo:  Poslodavci bi najviše voleli da radite više od 12 sati a da vas ne plate

Takođe, poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji je tim istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

2 KOMENTARA

 1. Taci je platio vise od 500 000 evra za knjigu-biografiju, sa promocijom u Londonu. Naravno u knjizi je bio nahvaljen, samo je falilo da Tacija proglase da bude svetac. Epilog cele situacije je da isti Taci nije finasijski ispunio ugovorne obaveze koje je imao prema piscu knjige (citaj ,,svetac,, nije hteo da plati preostali veci deo sume novca). Mislio je da moze da se nasali ….i ne plati. Pisac knjige je bio ni manje ni vise advokat Dzefri Najs (poznat po sudelovanje u procesu protiv Milosevica u Hagu). Naravno, kao bela lala Taci je morao da plati i kamate i uz VELIKO izvinjenje.

 2. I finska forenzičarka Helena Rante je već napisala knjigu o odnosu šefa OEBS Viliama Vokera , prema njoj, kao finkinji, stručnom licu iz materije, ljudskom biću ……. Osim stručnog dijela na slučaju Račak , posebno je interesantan momenat, kada u sali ,uz prisutvo njezinog tima, drugih članova OEBS i medjunarodne zajednice, ona predaje izvještaj Vokeru. On uzima izvještaj u ruke, lista ga i pregledava, LOMI DRVENU OLOVKU, KOJU IMA U RUCI, I SA ODLOMLJENIM DIJELOVIMA OLOVKE, GADJA HELENU RENTE U GLAVU, OČIGLEDNO NEZADOVOLJAN IZVJEŠTAJEM !!! U SALI MUK I TIŠINA !! Amerika je u to vrijeme samu sebe proglasila “ jedinom preostalom velesilom na svijetu „.
  Nazalost, u tom trenutku , to je bilo tako . i Amerikanci su se ponašali upravo u skladu sa tom činjenicom. Sama pojava knjige od strane Helene Rente , dokazuje da su se stvari itekako promijenile
  Na Drzavi Srbiji je da odgovori na provokaciju. Laz je već demantirana u Hagu, i na svim zvaničnim mjestima , pa bi otvaranje slučaja Račak trebao biti još jedna sramota za Ameriku , OEBS , NATO.
  Sve ovo nas neminovno tjera na pitanje,kako to da su odlučili da sami sebi “ pucaju u nogu “ ???
  Odgovor je onaj naj tuzniji i naj zalosniji . Oni u vrhu Drzave Srbije, imaju svog vjernog slugu i poslušnika, Aleksandra Vučića, kojeg su tu i postavili da obavi najprljaviji posao protiv Drzave koju formalno pretstavlja. Drugog razumnog odgovora nema. Šiptari ništa ne rade sami, na svoju ruku. Sa Kurtijem se diriguje kao sa Tv, preko Tv komande, nepogrešivo !! Nije li upravo sada Vučić stjeran u ćošak, da prizna fantom kosovsku drzavu. Moze li se Rusiji prigovoriti zbog rata u samoj Europi, ukoliko je Amerika i NATO , to isto počinila 1999 u SRJ ??? Ukoliko Vučić priznanjem fantom drzave
  “ sve to polize “ , onda se , moze otvoriti priča o prvom ratnom sukobu na europskom tlu , poslije drugog svjetskog rata……… jer su Srbi “ priznali svoju krivicu za intervenciju milosrdnog andjela “ !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime