Priština ne želi briselske pregovore?

0
847

© Flickr European External Action ServiceDa li je Amerika dala zeleno svetlo kosovskim zvaničnicima da prekinu briselski proces ili Kosovo traži novu „formulu“ da ih ležerno zaobiđe?

Hašim Tači, predsednik Kosova, traži novu „energiju i dinamiku“ za nastavka briselskog procesa, dok premijer Kosova Isa Mustafa želi novi format razgovora sa Beogradom. Da li se iza toga krije najava prekida briselskih pregovora i kako Beograd reaguje na te izjave

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju Sputnjiku je rečeno da Beograd ne zanima forma već suština, a suština se svodi na ispunjavanje obaveza preuzetih Briselskim sporazumom u koje spada i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Prištinski političari koji ne ispunjavaju ovaj deo sporazuma utiču na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, kažu u kancelariji za KiM.

Kako reči kosovskih zvaničnika tumače prištinski analitičari čuli smo od prištinskog analitičara Nedžmedina Spahiua. On se slaže da formu pregovora treba menjati jer, kako smatra, oni već predugo traju. U isto vreme ubeđen je da čak i da je reč o tome da Priština želi da nađe novi model za pregovore signal za to dobila je od Zapada, odnosno iz Amerike.

„Postoje dve opcije. Ili je Amerika malo kritikovala Prištinu zbog sporosti sprovođenja sporazuma iz Brisela, pa kosovski zvaničnici to predstavljaju kao svoju inicijativu — tražeći novu dinamiku i energiju u pregovorima, ili su zaista dobili zeleno svetlo da Briselski sporazum iz 2013. godine pokušaju da izmene. Ja samo mogu da nagađam“, objašnjava naš sagovornik

On istovremeno ističe da nije nemoguće da Priština želi da se na neki način razgovori Beograda i Prištine izmeste iz Brisela.

„Zašto bi moralo svaki put da se ide u Brisel na pregovore? Zašto dve delegacije ne bi mogle da se sretnu u Prištini i Beogradu ili u nekom drugom gradu na Kosovu ili u Srbiji?“, pita Spahiu.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (8) Blindirana vozila i tamna stakla?

Na opasku da je Briselski sporazum pod patronatom EU kao njegovog garanta, kao i da je Srbija već nudila da sa Kosovom ima direktne pregovore bez posrednika, te da nije baš najjasnije zašto sada to Priština hoće, a svojevremeno je odbila, naš sagovornik nije imao komentar.

Kosovski predsednik Hašim Tači je istakao da postignuti dogovor između Prištine i Beograda u Briselu predstavlja osnovu evropskih integracija Kosova, ali je ocenio da „dijalog u Briselu traži unapređenje, novu energiju i dinamiku“.

U međuvremenu, kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će Priština ponovo razmotriti format razgovora sa Beogradom, koji, prema njegovim rečima, blokira proces evropskih integracija Kosova.

„Ponovo ćemo razmotriti format. Razmotrićemo kako da uključimo parlament u briselski dijalog sa ciljem da donete odluke budu prihvatljive i za građane i za poslanike“, rekao je Mustafa.

Brankica Ristić

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime