Priština otima i stub opstanka Srba na Kosovu

0
921

Nije slučajno što se baš u ovom trenutku, kada imamo i anticivilizacijske takse i seriju organizovanih napada na Srbe povratnike južno od reke Ibar, pokreće i pitanje Univerziteta, koji je jedan od stubova opstanka Srba, kaže poslanik liste Srpska Igor Simić.

Iako je svesna da joj je za usvajanje svakog zakona, a posebno onih koji se tiču manjinske srpske zajednice, potreban glas bar četiri srpska poslanika, Priština je rešila da izađe u parlament sa novim zakonom o visokim obrazovanju, kojim bi se Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici stavio pod njihovu jurisdikciju.

Igor Simić, poslanik liste Srpska koja je zamrzla svoje učešće u institucijama Kosova, za Sputnjik kaže da ga ovakav potez Albanaca ne čudi.

„Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici predstavlja jedan od stubova opstanka Srba na ovim prostorima. Nije slučajno što se baš u ovom trenutku, kada imamo i anticivilizacijske takse i seriju organizovanih napada na Srbe povratnike južno od reke Ibar, pokreće i pitanje Univerziteta. Činjenica je da je on od svog osnivanja deo obrazovnog sistema Srbije sa akreditovanim programima od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a to će po našem dubokom ubeđenju ostati i dalje“, uveren je Simić.

Naš sagovornik nema dilemu da devet srpskih poslanika u kosovskom parlamentu ni pod kojim uslovima neće glasati za ovaj zakon.

„To bi bilo apsolutno protivno interesima srpskog naroda. Sa druge strane, nema sumnje da je ova tema pokrenuta sa ciljem da se oteža rad kako zaposlenih na Univerzitetu, tako i samih studenata. Verujemo da ćemo uz podršku naše države i našeg predsednika, nadležnog ministarstva i Kancelarije za Kosovo i Metohiju zaustaviti ovakve napade“, napominje Simić.

Zakon o visokom obrazovanju predložen je još u novembru prošle godine, a početkom marta je razmatran u skupštinskom odboru za obrazovanje u Prištini.

Da Vas podsetimo:  Miroslav Lajčak persona non grata

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedina je visokoškolska ustanova na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji i u potpunosti funkcioniše u srpskom sistemu. Većina fakulteta ove ustanove smeštena je u Kosovskoj Mitrovici od 2001. godine. Prištinska vlada ovu instituciju smatra ilegalnom, a novim nacrtom zakona predviđa da statut, organizacija i unutrašnje procedure ove institucije funkcionišu „u skladu sa centralnim zakonodavnim okvirom republike Kosova“.

Predsedavajući Odbora za obrazovanje skupštine Kosova Ismail Kurteši rekao je za KTV da srpski poslanici „nisu spremni da Univerzitet u Severnoj Mitrovici stave pod upravu kosovskih institucija“.

Prema službenim informacijama Ministarstva prosvete Republike Srbije, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici broji 7.354 studenta, kao i 829 nastavnika i 335 nenastavnog osoblja.

Brankica Ristić
Izvor: rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime