Prištinski Monteki i Kapuleti

0
1744

Monteki i Kapuleti na trgu u Veroni? Srbi i Albanci zajedno rade na nekoj stvari. I to, mirno, bez svađe, tuče, pa ni međusobnog ubijanja. Ipak, ostaje da se razjasni ko je tu Romeo, a ko Julija. To će valjda da razreši režiser Miki Manojlović? Gospoda će zajednički da „istraže“ mržnju, da bi tako zasnovali ljubav? Oduzeće posao Rekomu Nataše Kandić.

Zvuči privlačno, romantično čak! Okupljeno je neverovatna ekipa od 71 „umetnika“. Nisu poznati nikome, i to je sigurno njihova prednost, a možda i vrlina. Zajedno će ispričati jednu „važnu priču“.  Objasniće nam da Srbin i Šiptar mogu da žive i rade zajedno u Prištini, pa i da sarađuju na „umetničkim projektima“.  Nekada, pak, dok su Šiptari živeli u Srbiji, Šiptarima nije padalo na pamet da učestvuju u „umetnosti“ zajedno sa Srbima. Sad su se „opametili“!

„Romeo i Julija“ povezuju Beograd i Prištinu

Radionica-Integracije_Qendra-Multimedia_08Zajednička verzija „Romea i Julije“ biće izvedena do kraja godine i na srpskom i na albanskom jeziku, najavili su organizatori na konferenciji za štampu, koja je u nedelju održana u Beogradu.

„Igraće se na dva jezika – srpskom i albanskom u isto vreme, plus na engleskom. Prva tema je ozbiljno istraživanje mržnje, druga – njena suprotnost, ljubav, a treća, jednako važna, komunikacija, odnosno jezik kao zid, ali i kao mogućnost za susret“, rekao je istaknuti srpski glumac Miki Manojlović, koji će režirati predstavu.

„U Prištini su već obavljeni susreti sa glumcima, a prijavio se 71 umetnik iz tog grada, Peći, severne i južne Kosovske Mitrovice, Skoplja, što govori o dobrom prijemu ove ideje. Održali smo i konferenciju za medije i imala je veliki odjek“, rekao je Manojlović.

Ovaj projekat je deo udruženih napora dve organizacije, Radionice integracije iz Beograda i Qendra multimedija iz Prištine, čiji je cilj da glumce iz Srbije i sa Kosova spoji zajedno na sceni.

Da Vas podsetimo:  Hrvati — narod koji se sakrivao od istorije

Uloge Romea i Julije igraće Albin Ukaj sa Kosova i Milica Janevski iz Srbije.

Anita Mančić, koja će igrati dadilju, rekla je da je prihvatila ulogu samo zbog ideje koja stoji iza same predstave.

„Privukla me je činjenica da pričamo o mržnji, jeziku, ljubavi, o tome koliko se ne razumemo“, rekla je Mančić.

Albanski dramski autor Jeton Neziraj, poznat po komadu Patriotski hipermarket, koji je pisao zajedno sa Milenom Bogavac, a koji poziva na iskrenu komunikaciju između Kosova i Srbije, takođe je deo ovog projekta kao direktor Qendra multimedije.

Neziraj je rekao da mnogi u Prištini žele da se ova predstava realizuje i da postoji pozitivan pristup, pre svega zbog Manojlovića, koji je u Prištini veoma cenjen.

Glumac iz Srbije Goran Jeftić rekao je da umetnici moraju da sarađuju, uprkos činjenici da su dva društva i dalje podeljena.

„Bilo je do sada sporadičnih kontakata, pojedinačnih gostovanja, ali je ovaj projekat odraz ljudske potrebe da zajednički ispričamo jednu važnu priču“, rekao je on.

http://www.balkaninsight.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime