Pristupanje Crne Gore EU 2025. nerealno

0
1091

Mađarska žali zbog politike Evropske unije kojom se potiskuju ambicije zemalja-kandidata, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

© REUTERS / Hannah McKa

On je to rekao u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“, ističući da, ako se pogleda bilans ostvarenih rezultata, može da se kaže da su Crna Gora i Srbija predvodnici u procesu pristupanja EU, prenosi CDM.

„Mislim da smo jači što nas je više u savezu. Predložena 2025. godina za pristupanje je predaleko, to je nerealno i to znači još sedam godina, ili 2.500 dana. Mi znamo sve o vama, vi znate sve o EU. Znamo vaše rezultate, znamo vašu posvećenost, šta još treba? Ne razumemo šta je problem“, rekao je Sijarto.

Govoreći o nedavno objavljenom izveštaju EK o proširenju, Sijarto kaže da je prilično frustriran pomenutim dokumentom, zbog čega će koristiti sve instrumente kako bi ubrzali agendu proširenja.

„Nismo sami u toj ideji, već možemo da računamo i na ostale zemlje Višegradske grupe. Možemo da računamo i na Austriju, takođe i na Rumuniju i Bugarsku, koje su tradicionalno posvećene proširenju“, naveo je Sijarto.
Prema njegovim rečima, u Evropskoj komisiji postoje tri vrste problema sa kojima se EU suočava.

„Prvi put u istoriji EU se dešava da se smanjuje broj njenih članica. To se nikad do sada nije desilo. Druga stvar, strah od terorizma u EU je gori neko ikad. U poslednje tri godine, 340 ljudi je umrlo u terorističkim napadima, a preko hiljadu je ranjeno. Treća stvar, ekonomski i politički stub transatlantskih odnosa je takođe oslabljen“, naveo je Sijarto.

On je dodao i da, ako se razmotre te tri stvari, videće se da su dostignuća sadašnje Evropske komisije veoma siromašna, zbog čega se uzda u novi sastav EK sledeće godine.

Da Vas podsetimo:  Pregovori o Kosovu: nikad ne reci nikad

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime