Pritisci na Takovske novine

0
144

Kada je 20. februara 1961. godine izašao prvi broj „Takovskih novina“ iz Gornjeg Milanovca imao je svoju zavičajnu misiju.

„Takovske novine“

Proteklih šezdeset godina – „Takovske“ su krunisale nezvaničnom titulom najvažnijeg hroničara rudničko-takovskog kraja i, neretko, istorijskog izvora prvog reda, a kroz redakciju su prošla, i u njoj radila, mnoga imena koja zauzimaju istaknuto mesto u srpskom društvu i kulturi.

Nedeljnik predstavlja katalizator svih društvenih dešavanja u opštini i „najbolji pregled svega što se u našem kraju dešavalo u prethodnih šest decenija“ (po rečima uvaženog prof. Filozofskog fakulteta u Beogradu Nedeljka Trnavca, koji je ponikao u redakciji „Dečjih novina“, gde su rasle i „Takovske“).

Svoju društvenu ulogu „Takovske“ su pronalazile i pronalaze u objektivnom i istinitom informisanju građana, u afirmaciji šireg kruga pojedinaca, grupa i organizacija, te izgradnji povoljnog stvaralačkog lokalne samouprave po istom onom mehanizmu kojim su gušeni mnogi nezavisni mediji u Srbiji.

Naime, od 15 miliona namenjenih za projektno sufinansiranje medija, „Takovskim“ je dodeljeno tek 200.000 dinara. Ukinuto je 75 pretplata za opštinsku upravu Gornji Milanovac. Potom je milanovačka opština prekinula sa javnim oglašavanjem u „Takovskim novinama“ i prebacila oglašavanje u Čačak (bez obzira na to što se „Čačanski glas“ na teritoriji naše opštine distribuira u minornom tiražu).

U poslednjih osam meseci, ne i prvi put u svojoj istoriji, susrećemo se sa pritiscima lokalne samouprave po istom onom mehanizmu kojim su gušeni mnogi nezavisni mediji u Srbiji. Naime, od 15 miliona namenjenih za projektno sufinansiranje medija, „Takovskim“ je dodeljeno tek 200.000 dinara ambijenta u opštini, u promovisanju medijskih sloboda i stvaralaštva kao slobodnog izraza Ijudskog duha, u dostupnosti visoke kulture konzumentu medijskog sadržaja na lokalu, u poboljšanju socijalnog položaja ugroženih i marginalizovanih društvenih kategorija, u podsticanju društvenog, privrednog, kulturnog života i stvaralaštva.

Danas, „Takovske novine“ (sa devet zaposlenih) izlaze u tiražu od 2.600 primeraka, što je približno broju od 11.000 čitalaca u opštini od nešto više od 40.000 stanovnika. Kao nezavisni list – u 60. godini trajanja – novine predstavljaju informativni mozaik u kome ima mesta za svakog pojedinca ili grupaciju iz političkog, privrednog i društvenog spektra opštine, skladno etičkim i profesionalnim standardima medijskog izveštavanja.

Da Vas podsetimo:  NUNS: Lav Pajkić da se izvini zato što je novinare uporedio sa ustašama

U poslednjih osam meseci, ne i prvi put u svojoj istoriji, susrećemo se sa pritiscima Modus operandi- kakav se praktikovao u slučaju (gašenja) drugih nezavisnih medija u Srbiji – nastavljen je ovih dana.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, podneo je tužbu (zbog povrede časti i ugleda) Višem sudu u Beogradu protiv „Takovskih novina“ i glavnog urednika novina, sa odštetnim zahtevom od milion dinara.

Aktuelni pritisci, koji imaju cilj suzbijanje slobode govora i gašenje novina, nedovoljni su da poremete etičku putanju „Takovskih“.

Podsticanjem stvaralačke klime u društvu – bez obzira na našu neveliku snagu i uticaj – nastojaćemo da i ubuduće utičemo na kreiranje uslova za formiranje produktivnih i zadovoljnih pojedinaca, te opšti napredak i humanije društvo, što je od vitalne važnosti, kako za zemlju u kojoj živimo, tako i za manje sredine – sa respektabilnom tradicijom – poput naše.

Autor je glavni urednik Takovskih novina

izvor:http://uns.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime