Privatizacija Luke Beograd: Kupovinom preduzeća do ekskluzivnog zemljišta

1
924

luka-bgNa slučaju Luke Beograd jasno se vidi kako su predstavnici vlasti spornim odlukama u procesu privatizacije nanosili štetu državi, gradu i svim građanima. Nakon više od deceniju od privatizacije Luke i dalje se vode sudski postupci kako bi se utvrdilo da li ekskluzivno zemljište u Beogradu pripada kupcima Luke ili gradu.

Suđenje pojedinim predstavnicima vlasti zbog ovog slučaja počelo je tek pre dve godine, a tek sada se najavljuje da će u ovom postupku svedočiti biznismen Miroslav Mišković, koji je s Milanom Bekom učestvovao u privatizaciji Luke 2005.

Odluke države na štetu građana

Preduzeće Luka Beograd kupili su putem preuzimanja akcija od radnika, ali i od države, u septembru 2005, Milan Beko i Ivana Veselinović, potpredsednica kompanije Delta, a udeo u svemu imala su i deca Miroslava Miškovića. Zvanično je saopšteno da je firma Worldfin iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, postala vlasnik preduzeća Luka Beograd. Godinama se zapravo i nije pouzdano znalo ko stoji iza te kupovine.

Preduzeće su u vreme vlade Vojislava Koštunice kupili od radnika i države, u skladu sa zakonom koji im je omogućavao da kupovinom preduzeća dođu do mnogo vrednijeg zemljišta. Kako je objavljeno u serijalu Insajdera Službena zloupotreba 2009, sporno je bilo to što oko 200 hektara ekskluzivnog zemljišta raznim odlukama nadležnih institucija Grad nije dao na licitaciju.

Prema istraživanju Insajdera, predstavnici države su znali da će se Luka Beograd izmeštati iz centra grada, a da će industrijsko zemljište Luke biti pretvoreno u gradsko građevinsko. Odlukom da prodaju akcije države u preduzeću Luka Beograd pre izmene Generalnog urabnističkog plana budžet je oštećen za više stotina miliona evra. Novim vlasnicima je omogućeno da kupovinom preduzeća, kroz izmenu plana, dođu do više stotina hektara gradskog građevinskog zemljišta bez licitacije, dok bi izmeštanje luke morali da plaćaju građani.

Da Vas podsetimo:  Licitacija za buduću fabriku zakazana na državni praznik, broj za depozit neispravan

Tek nekoliko godina nakon privatizacije, tadašnji gradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić pokreće postupak i traži da se Grad Beograd upiše kao korisnik zemljišta. Taj postupak još nije okončan.

Sve detalje o privatizaciji Luke Beograd pogledajte u drugoj epizodi serijala Insajdera Službena zloupotreba.

U julu 2014. pred Specijalnim sudom počelo je suđenje bivšem ministru privrede Predragu Bubalu i bivšim funkcionerima Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda po optužnici da su zloupotrebili položaj prilikom privatizacije Luke Beograd. Bubalo je na suđenju negirao optužbe uz tvrdnju da je slučaj iskreiran kako bi se na nekoga svalilo nezadovoljstvo rezultatima privatizacije.

Milan Beko u svedočenju marta prošle godine rekao da mu je kupovina Luke Beograd bila najgora poslovna odluka jer mu je taj posao doneo samo probleme i na privatnom i na poslovnom planu.

Miroslav Mišković je svedočio u istrazi pred Tužilaštvom za organizovani kriminal krajem novembra 2013, a tada je rekao da je u posao oko Luke Beograd ušao samo kao finansijski investitor u preduzeću Vorldfin Milana Beka, koje je kupilo akcije Luke Beograd. Kako je preneo list Blic, Miroslav Mišković će svedočiti o ovom slučaju pred sudom 7. decembra.

www.insajder.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime