Prkos i ponos! Vojnik Radosav Knežević zbog litija udaljen sa posla

1
1051
Radosav Knežević / Foto: Dan

Vojnik Radosav Knežević juče je udaljen sa posla do daljnjeg nakon poziva na raport zbog javne podrške i odlaska na litije. On se sada tereti da je prekršio disciplinu u Vojsci Crne Gore jer je povodom poziva na raport dao izjavu za „Dan”, što je uz litije posebno bilo problematično njegovim poslodavcima, Ministarstvu odbrane. Osim što je udaljen sa posla, Kneževiću će se ubuduće isplaćivati umanjena zarada.

Knežević juče nije želio da daje izjave, ali nam je potvrdio da je bio na raportu. Predsjednik Sindikata odbrane i vojske Crne Gore Zdravko Kasalica kazao je da ni on ne može davati izjave medijima, jer po zakonu zaposleni u Vojsci mogu razgovarati sa novinarima samo uz odobrenje Ministarstva odbrane, odnosno ministra Predraga Boškovića. Na naše insistiranje šta će sindikat preduzeti povodom ovog slučaja, Kasalica je rekao da će svakako tražiti, i nada se dobiti, objašnjenje zašto je tačno Knežević sankcionisan.

Iz ministarstva odbrane juče nijesu odgovorili na naša pitanja u vezi sa sankcionisanjem Kneževića koja smo im uputili oko 16 časova i zamolili da zbog aktuelnosti teme što prije proslijede odgovor.

Knežević je ranije za „Dan” kazao da mu poslodavac prekida odmor zbog odlazaka na litije. Navodi da je prošle sedmice pozvan na raport kada je njemu i kolegama saopšteno da ne mogu da idu na litije, ali je on nastavio da učestvuje u krsnim hodovima zbog čega su ga opet danas pozvali na razgovor.

– Pozivaju nas na raport, razgovore, i to samo zbog litija. Trenutno sam na odmoru i čim me pozivaju i moram da idem tamo, znači da mi se odmor prekida. Po zakonu se odmor prekida samo u slučaju vanrednog događaja, a koliko znam ovo nije vanredni događaj – ispričao je Knežević, koji je vojnik po ugovoru na tri godine, naglašavajući da će i po cijenu otkaza nastaviti da ide na litije.

Da Vas podsetimo:  KAKO JE BOSANSKA MREŽA I TERORISALA BOSNU, EVROPU I AMERIKU. Deo 1. U Bosni i Hercegovini mnogi teroristički napadi su prećutani ili nekažnjeni

– E neka mi vala daju otkaz, idem na litije – poručuje vojnik Knežević.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na situaciju gdje se vojnicima, ljudima koji treba da brane državu i njen narod, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja i vjeroispovijesti, Knežević kaže da se nada da je Ustav iznad drugih propisa i nečije volje.

– Razočaran sam, svi smo razočarani, ali većina ćuti, čuvaju taj posao. I meni je to posao, ali ne mogu bez onako kako jeste. Nama ugovore produžavaju na tri godine. Većina kolega je u sličnoj situaciji i iako nijesam siguran mislim da većina misli kao i ja, ali ćute ljudi – smatra Knežević.

Ustav Crne Gore u članu 46 propisuje da se „svakome jemči pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, kao i pravo da promijeni vjeru ili uvjerenje i slobodu da, sam ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovijedima, običajima ili obredom”. U praksi to znači da je svakom dozvoljeno da učestvuje u litijama koje inače predstavljaju dio molitve, odnosno nastavak liturgije.

Izvor: Dan / in4s.net

1 KOMENTAR

  1. Knezevicu prije nekoliko mjeseci pidnio si zahtjev za prestsnak sluzbe zbog odlaska u Njemacku. I pired toga sto si pokazao slabe rezultate kolege su ti izasle u susret da dobijes otptemninu koja ti po zakonu ne pripada. Sram te bilo zajedno sa onim Kadalicom koji sa svojom suprugom ojadio vojsku pa sad kad ima uslove za penziju prdnjavi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime