Prljava albanska igra

2
1271
AP Photo/Visar Kryeziu

Više od dve stotine naoružanih pripadnika specijalnih policijskih jedinica ROSU, koristeći suzavce i šok-bombe upalo je u salu u Kosovskoj Mitrovici gde se održavao Okrugli sto o Kosovu i Metohiji, a potom su uhapsili Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, udarajući ga kundacima i čizmama, dok su okuplјene Srbe držali na nišanu, naredivši im da se ne pomeraju. Zatim su se okomili na Gorana Rakića, gradonačelnika Kosovske Mitrovice, kao i na prisutne novinare. Kako prenosi beogradski list “Politika“ teške povrede su zadobili i Želјko Jović, zamenik direktora Kacelarije za KiM, Nenad Rikalo, ministar za polјoprivredu u tzv. kosovskoj vladi, Zoran Todić, gradonačelnik Leposavića, Ivan Milojević, direktor Kancelarije za pitanja i zajednice, Nebojša Milanović, direktor Visoke poslovne škole u Leposaviću. Kako su zadobili teške povrede prilikom sukoba sa snagama ROSU, prevezeni su Kliničko-bolnički centar gde im je ukazana pomoć. Pripadnici KFOR-a i Euleksa fotografisali su ovaj nasilni čin, ali nisu reagovali. Dok su pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU sprovodili Marka Đurića do blindiranog transportera, okuplјeni građani bili su izloženi torturi, odnosno udarcima i suzavcu. Srbima, koji su pokušali da im se suprostave, pretili su udarcima, psovkama ali i oružjem. Marko Đurić je u pratnji najmanje dvadeset transportera sa pripadnicima ROSU, ali i uz pratnju džipova Euleksa sproveden do Prištine, gde je saslušan. U međuvremenu, mogli smo da vidimo fotografije koje govore više od hilјadu reči: pripadnici policijskih snaga ROSU fotografisali su se sa uhapšenim Đurićem u blindiranom transporteru, dok su se u albanskim i srpskim medijima mogle videti fotografije na kojima se vidi kako Marka Đurića albanski specijalci hapse.

Međutim, nije na odmet zapitati se šta se krije iza ovog događaja? Sasvim je jasno da je namera kosmetskih Albanaca bila da zauzmu severni deo Kosovske Mitrovice, ali i da svima, posebno Srbima, daju na znanje da im na Kosmetu niko ne može ništa, jer je to “kuća koja ima domaćina“ kako je objasnio Kadri Veselјi. Nije potrebno posebno objašnjavati zašto je njima neophodno da destabilizuju severni deo Kosova i Metohije, ali i da izazovu iselјavanje srpskog stanovništva: u januaru prošle godine zaustavlјen je voz koji je nakon 18 godina iz Beograda trebalo da stigne do Kosovske Mitrovice, a razlog za to je bio što je pomenuti voz iznutra bio oslikan freskama, a na spolјašnoj strani voza mogla se pročitati poruka “Kosovo je Srbija“. Ova poruka je bila prevedena na nekoliko svetskih jezika, ali i na albanski. Nesumnjivo, reč je o provokaciji, međutim, umesto da se bavimo time da li smo i u kojoj meri isprovocirali Albance, trebalo bi da se bavimo time kako su oni reagovali na ovu provokaciju. Edita Tahiri, ministar za dijalog u tzv. kosovskoj vladi, zatražila je od EU da zaustavi ovaj “nelegalni srpski voz“, dodavši da se radi o “opasnom planu Beograda“. Naravno, Albanci kao i uvek, nisu pokušali da nam na miran i civilizovan način stave do znanja da im to smeta, već su se potrudili da nađu razlog da na administrativni prelaz Jarinje pošalјu specijalne albanske jedinice, ROSU, jer su tvrdili da je uz šine kojim se kretao voz postavlјen eksploziv. Šesnaestog januara ove godine u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović što je uznemirilo srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji.

Da Vas podsetimo:  I Nemci proteruju keš, čeka li to i Srbiju

“Imamo slučaj gospodina Đurića koji je, kao što znate, sve vreme, u četvrtak i petak podsticao mržnju i nezadovolјstvo, rekavši da on ide u svoju zemlјu kada on želi i da niko ne može da ga zaustavi. Naravno, mi smo mu rekli da treba da poštujemo norme, to znači da se dozvola traži 72 sata ranije. Mi smo dobili njegov zahtev, ali nismo mogli, kako je on hteo, da mu dozvolimo danas ulazak na Kosovo.“, objasnio Beđet Pacoli, ne komentarišući činjenicu da su pripadnici specijalnih snaga čizmama i kundacima udarali goloruke Srbe, umesto da su Đuriđa vratili sa administrativnog prelaza, ne dozvolivši mu da uđe na Kosovo i Metohiju. Ako uzmemo u obzir ovu Pacolijevu izjavu, jasno je da je ova “greška“ napravlјena namerno, kao i da će zbog toga neko morati da snosi posledice. Albanci sa Kosmeta se trenutno suočavaju sa političkom krizom;Dvadeset i trećeg marta, na sednici tzv. Skupštine Kosova, sukobili su se Ramuš Haradinaj, tzv. predsednik kosovske vlade, i Redžep Selјimi, poslanik “Samoopredelјenja“.

“Jednu stvar želim da vam kažem, očigledno je da je jučerašnji sporazum sa Crnom Gorom, očigledno, granicu prema Crnoj Gori je skratio za nekoliko kilometara. Ako neko treba da slavi, to su ovi koji tapšu i grle se.“, objasnio je Selјimi, optužujući Haradinaja da je zarad “nekoliko glasova prodao otadžbinu“. Dok je bio u opoziciji, Haradinaj se protivio demarkaciji granice sa Crnom Gorom, no, čim se dočepao vlasti, promenio je ploču, što bi se reklo. Istog dana, odnosno dvadeset i trećeg marta, Johanes Han, evropski komesar za proširenje, sastao se sa Hašimom Tačijem u Briselu.Odmah nakon sastanka sa Hanom, Tači je izjavio da je “na potezu EU kada je reč o viznoj liberalizaciji“. Vladajuća većina tvrdila je da je je ratifikacija poslednji uslov da Priština dobije viznu liberalizaciju. Međutim, slobodno se može reći, usledio je hladan tuš za kosmetske Albance: Johanes Ham im je poručio da je demarkacija “važan korak za osiguranje slobodnog kretanja i evropski put“, ali i da je “neophodno potvrditi i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, te od vizne liberalizacije nema ništa dok se ne ispune ovi uslovi. U januaru ovde godine, poslanici “Samoopredelјenja“ su podneli zahtev za interpelaciju Ramušu Haradinaju u vezi sa odlukom tzv. kosovske vlade da se povećaju plate premijeru, zamenicima premijera, ministrima i drugim visokim zvaničnicima što je koštalo budžet “Kosova“ oko sedam miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Kosovski Božuri na severu Norveške čuvaju istinu o stradanju naših predaka

Dvadeset i šestog marta u Prištini je formirana radna grupa za izradu Statuta ZSO. Hašim Tači, Kadri Veselјi, Ramuš Haradinaj su se složili da je “dijalog Kosova sa Srbijom nacionalni interes Kosova“ koji bi trebalo da “ujedini ceo politički spektar na Kosovu“, a sastanak trojice albanskih zvaničnika je usledio nakon poslednjih razgovora u Briselu između Vučića i Tačija, kada je tzv. kosovski predsednik najavio formiranje Upravlјačkog tima koji će se baviti izradom statuta ZSO. Istog dana je se dešava hapšenje Đurića, upad specijalnih policijskih snaga u severni deo Kosovske Mitrovice, što se nije desilo slučajno: sa jedne strane Albanci dobijaju šansu da izbegnu da urade ono što su najavili, kao i da poruče Srbima i međunarodnoj zajednici da su spremni da izazovu nemire u slučaju da se od njih traži da urade ono što neće, ali i da se obračunaju jedni sa drugima, odnosno smene Haradinaja. Naravno, pre svega, ideja o nasilnim zauzimanju severnog dela Kosovske Mitrovice u cilјu zastrašivanja i proterivanja srpskog stanovništva jeste nešto čemu kosmetski Albanci najviše teže, koristeći svaku situaciju da ovaj plan sprovedu u delo. Posle nasilnog upada ROSU u Kosovsku Mitrovicu, koja je sačinjena i od bivših pripadnika OVK, retko koji Srbin sa Kosmeta spava mirno, a to je upravo ono što su Albanci, između ostalog, želeli da postignu, trudeći se da poruče kosmetskim Srbima da bilo gde drugde, osim na Kosovu i Metohiji, mogu da žive spokojno.

“Srbija treba da shvati da ova kuća ima svog domaćina.“, izjavio je Kadri Veselјi nakon hapšenja Ćurića. Iako je sasvim jasno da nam je u ime Albanaca Veselјi poručio da u toj “kući koja ima svog domaćina“ nema mesta za Srbe, jer smo videli kako se taj samoproglašeni domaćin odnosi prema nama, ne treba zanemariti ni činjenicu da ovaj nemili događaj ide u prilog pojedinim albanskim političarima.

Da Vas podsetimo:  Nikola Malović: Republika Srpska, jedina država koja vidi more ali ne izlazi na nj

“Đurićevo hapšenje, Ramušev kraj! Igra LDK i PDK u cilјu rušenja Ramuša Haradinaja realizovala se na savršen način, današnjim hapšenjem Đurića! Ramuše, ćao, ćao! Koja je cena današnje intervencije ROSU u Kosovskoj Mitrovici? Ova intervencija kosovskih specijalnih jedinica, svakih pet, šest i sedam godina, vrši se u cilјu ličnih interesa Hašima Tačija i Kadrija Veselјija. Niko, pa ni pokret “Samoopredelјenje“ nema informaciju u vezi sa ovim slučajem, osim televizijskih prenosa koje su snimile “naručene“ kamere. Pokret “Samoopredelјenje“ nema saznanja u vezi sa tim zašto je izabran baš ovaj trenutak, današnji dan, za hapšenje srpskih funkcionera. Takođe, pokret “Samoopredelјenje“ je protiv medijske predstave gde se rizikuju životi kosovskih policajaca zarad Tačijevih i Veselјijevih hirova. Zloupotreba Kosovske policije, poštenih i iskrenih momaka i devojaka, rizikovanje njihovih života, ne samo da je neprihvatlјivo, nego i protivzakonito. I tako, “Zajednica“ ne prolazi, da se ruši Haradinajeva vlada!“, izjavio je Sami Kurteši iz “Samoopredelјenja“ samo nekoliko sati nakon hapšenja Marka Đurića, a preneo prištinski list “Telјegrafi“.

Očigledno, kad ne znaju šta će, kosmetski Albanci posežu za haosom, jer je reč o proverenom receptu iz albanske kuhinje, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da Albanci žive u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, ali i u Grčkoj i Italiji, jasno je da bi njihova pobuna destabilizovala balkanski region. No, bar kad su Albanci u pitanju, slobodno možemo reći da je reč o onima koji ne znaju da grade, ali znaju da ruše. No, na nama je da li ćemo igrati prema njihovim pravilima ili ćemo prosto uzeti stvar u svoje ruke.

Mina Ćurčić

vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm…cilj “ udarnih grupa“, na portalima,je vredjanje i ponizavanje siptara,sto sprecava,aktivnos,uspostavljanja sluzbe,unutar Kosmeta..i,organizovanja,lojalnih Albaaca iSiptara.

  2. Шовинистички наслов, којим се посебно огрешује о Шиптаре који су због лојалности Србији изгубили животе – а није их било мало. Ако је ичија игра овде прљава, то је Вучићева игра чија је сврха да му олакша признање Косова, да би се „избегло крвопролиће“ (по ко зна који пут историјски „спасава“ Србе), док у исто време представља себе и своје са-издајнике као оне који страдају за српски народ и Србију. Прљаво је, наравно, и продавати ову прљаву издајничку ујдурму читаоцима. Србима су највећи непријатељи издајници Срби. Шиптари (не Албанци) су у поређењу скоро анђеоски бели…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime