Radovan Karadžić – novi početak

0
914

RadovanU predmetu “Tužilac protiv Radovana Karadžića”, 29. oktobra će se nastaviti suđenje u MTBJ. Duga pauza od tri meseca nastala je zbog odluke Apelacionog veća od 11. jula 2013. godine  po kome je doneta odluka da se ukine rešenje Pretresnog veća po pravilu 98-bis o opravdanju Radovana Karadžića “za genocid u opštinama BiH”. Obnova ove tačke optužnice zahtevalo je dodatno vreme za dopunsku pripremu odbrane.

Radovan Karadžić je podneo dodatni spisak sa imenima 46 svedoka, koji treba da svedoče po obnovljenoj tački optužnice. Većina tih svedoka su već dali iskaz na suđenju R. Karadžiću, ali nisu bili ispitivani po obnovljenoj tački optužnice.

Među novim svedocima treba istaći svedoke koji će svedočiti o situaciji u svakoj opštini za koju je tužilaštvo MTBJ utvrdilo da je u njoj vršen genocid. Za opštinu Bratunac treba da svedoče Branimir Terzić – bivši zamenik Načelnika policijske uprave, Jovan Nikolić – jedan od rukovodilaca SDS u Bratuncu, Vujadin Svetić – saradnik Teritorijalne odbrane,Rodoljub Đukanović – član Kriznog štaba, Dušan Mićić – policajac, LJubisav Simić – Predsednik Skupštine opštine. Svi navedeni svedoci nalazili su se lično u maštarijama koje su iznete u optužnici protiv R. Karadžića i treba da dokažu da krivična dela navedena u optužnici nisu imala za cilj počinjenje genocida.

U opštini Foča treba da svedoči Radojica Mladenović – bivši predsednik Izvršnog odbora i Načelnik Kriznog štaba u Foči, kao i Veljko Marić – lekar u bolnici u Foči. Ovi svedoci će posvedočiti o uslovima koje su imali zatvorenici u pritvorima i da tamo nije počinjen genocid.

Za opštinu Vlasenica su planirani svedoci Sava Celiković, Tomislav Savkić, Zoran Durmić, Momir Deurić, Milenko Stanić, Zoran Jovanović, Božidar Trišić i Mane Durić. Svi navedeni svedoci su bili na mestu navedenih događaja koji su od strane MTBJ označeni kao genocid i njihova svedočenja će opovrgnuti tu kvalifikaciju. Tako, na primer, novinar Z. Jovanović je prisustvovao govoru Radovana Karadžića i posvedočiće da ubistva koja su iza toga usledila nemaju nikakve veze sa tim govorom Predsednika Republike Srpske, kao što tvrdi optužnica.

Da Vas podsetimo:  ĆERKA APELUJE NA JAVNOST: Nehumani uslovi u kojima Radovan Karadžić služi kaznu

O događajima u opštini Zvornik planirano je svedočenje bivšeg lokalnog činovnika KW-317, bivšeg Načelnika Izvršnog komiteta lokalne Skupštine Zvornika Jovana Jovanovića, bivšeg Komandira policijske upraveMarinka Vasilića, člana Kriznog štaba Sedomira Zelenovića i Predsednika kriznog štaba i opštine Branka Grujića. Oni će svedočiti da ubistva u Zvorniku iz aprila 1992. godine, kao i događaji u Tehničkoj školi u Karakaju koje je tužilaštvo MTBJ okarakterisalo kao genocid, nisu počinjeni u okvirima bilo kakvog plana sa ciljem ubijanja bosanskih muslimana kao grupacije.

Među novim svedocima takođe treba istaći imena Vladislava Jovanovića, Milana Martića, Nenada Kecmanovića, Vladimira Lukića, Aleksandra Vasiljevića, Vojislava Šešelja, Momira Bulatovića i Milorada Dodika.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Tribunal pokušava da spreči Radovana Karadžića da pruži efikasnu odbranu. Tako mu je nedavno sekretar MTBJ zabranio da se lično susretne sa bivšim Predsednikom Skupštine Republike Srpske Momčilom Krajišnikom, kao što je naloženo u sudskom pravilniku. Sekretarijat čak nije pružio bilo kakvo obrazloženje za ovakvu zabranu.

Za novembar-decembar 2013. godine je planirano veoma mnogo svedočenja svedoka koji su optuženi pred MTBJ, na primer Radoslava Brđanina, Milomira Stakića, LJubiše Beare, Miće Stanišića, Vujadina Popovića, Radivoja Miletića, Momčila Krajišnika. Na spisku svedoka Radovana Karadžića za decembar, ponovo će se naći imena generala Zdravka Tolimira iRatka Mladića, iako su oni ranije odbili da svedoče u odbrani R. Karadžića. Zaista svedočenje Z. Tolimira i R. Mladića na procesu protiv R. Karadžića predstavlja nedopustivo kršenje njihovih prava, jer će morati da tokom unakrsnog ispitivanja od strane tužilaštva  de facto svedočiti o svojim ličnim predmetima (za razliku od gore navedenih slučajeva drugih svedoka-optuženika u MTBJ) koji su već završeni.

Pored toga, Radovan Karadžić je uneo izmene u spisku svojih svedoka u drugim segmentima procesa, posebno u vezi sa događajima u Sarajevu. Tako posebno treba istaći tajnog svedoka “S” koji je bio telohranitelj Alije Izetbegovića. Svedok “S” treba da svedoči kako su Alija Izetbegović i njegovo obezbeđenje razmatrali organizaciju provokacija sa ciljem da se optuži srpska strana za otvaranje vatre i samim tim izazove sažaljenje međunarodne zajednice. Glavni načini organizovanja takvih provokacija bili su granatiranje civilnih objekata od strane snaga bosanskih muslimana, pre svega granatiranje bolnica. Na taj način svedočenje svedoka “S” opovrgava optužnicu protiv Radovana Karadžića, u kojoj se krivica za granatiranje Sarajeva stavlja na stranu bosansko-hercegovačkih Srba.

Da Vas podsetimo:  Veliki reset: Vizija sveta u narednih 10 godina zbog virusa

Nova nedelja u procesu protiv R. Karadžića počeće iskazima četiri svedoka: Jovana Zametice, Milenka Živanovića, Tomislava Kovača i Mile Dmićića.

Dakle, zaštitni deo u procesu protiv Radovana Karadžića se nastavlja posle dugog prekida i kraj 2013. godine treba da donese važan doprinos u borbi protiv falsifikovanja istorije Bosne i Hercegovine, kojom se tužilaštvo MTBJ bavilo u periodu od 2010-2012. godine…

Aleksandar Mezjajev

www.srb.fondsk.ru/

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime