Procureli testovi, dokad više?

0
878

1_ucenik-ilustracija-300x196Klinci danas, sutra i prekosutra polažu testove za prijem u srednje škole, ovog puta ne iz brushaltera, već direktno iz „marica“ Stefanović dr Nebojše, kojima će biti dopremljeni do škola.

Ne klinci, već testovi, osim u slučaju ako neko od klinaca počne da širi paniku i defetizam – što će se računati kao udar na Stefanović dr Nebojšu, odnosno, vladu i državu.

Prvi dan je poslovično rezervisan za srpski, iliti, maternji jezik, i ako su zaista preduzete sve mere predostrožnosti donekle se ponovila prošla godina – testovi su procureli u javnost, pronađeni su u Londonu, za samo 40 minuta, iako je ministar obrazovanja Srđan Verbić nekoliko puta prošao kraj tezge sa doktoratima, magistraturama i testovima opšte namene, od: da li ste dobri u krevetu do – testovi iz gramatiku i kljiževnost by Marijana Mateus.

Možda jeste protivzakonito, ali nalik Snoudenu otkrivamo najstrože čuvanu tajnu obrazovnog sistema: po pet pitanja iz gramatike i književnosti.

Gramatika:

1. Promeni po padežima (ako smeš) Aleksadar Vučić.

2. Podvuci imenicu, zaokruži glagol, uokviri pridev i osenči atribut u sledećoj rečenici: „Poslanik je poranio na blagajnu po platu, dnevnice i paušal, da bi se pre vrućine vratio u selo, zalio ploču na kući, za koju je dobio bespovratni kredit od vlade, kao podsticaj za razvoj malih i srednjih preduzeća, mada nema ni jedno, osim onog državnog koje je oterao u stečaj“.

3. Zaokruži slovo isred tačnog odgovora:
a) oksimoron je: „Bojan Pajtić je novi vođa opozicije“!
b) oksimoron je: „cenzura ne postoji, tužiću svakog ko kaže drugačije“?!
c) oksimoron je: „Dragoljub Mićunović ima nove i sveže ideje, samo ne može da ih se seti“?
d) oksimoron je: Ivan Tasovac?
e) oksimoron je: sit radnik?

Da Vas podsetimo:  Vučić: Kad bismo uveli sankcije Rusiji — tapšali bi nas po glavi pet-šest dana

4. Glasovna pormena u kojoj se članstvo gubi kao nepostojano A zove se:
1) Đilasovka
2) Tadićevka
3) Čedolinka
4) naprednjačenje po zvučnosti
5) Nada Kolundžija.

5. Pleonazam je: „Više neće biti stranačkog zapošljavanja“; „Velja Ilić je ministar za vanrede situacije, valjda neće neka“; „Tomo, šta ćemo ako se Voja stvarno vrati iz Haga“ ili „Nemam šta da prijavim od imovine – od desete godine živim u ženinom četvorosobnom stanu, vozim tastov „audi“, 100.000 evra se nakupilo u „kasici prasici“?

Književnost:

1: Ko je napisao roman „Na Drini ćuprija“?
a) Aleksandar Vučić
b) Mića Jovanović
c) Mlađan Dinkić za Kikija Lesandrića i „Pilote“
d) Zorana Mihajlović preporučuje pod A
e) neki Andrić, ali ministar Verbić još ne može da pronađe original, tako da se slaže sa Zoranom.

2. Narodna pesma: „Hajduk Dragan i zidanje pilona na Adi“ spada u: a) epske pesme; b) lirske pesme; c) epsko-lirske; d) šaljive narodne, takozvane podjebavaljke; e) narodne erotske pesme sa primesama eksplicitne pornografije?

3. Koje je književno delo starije i sadržajnije: „Lažni car Šćepan mali“ ili „Lažni car Siniša Mali“?
Tačan odgovor je već napisan, samo ga štiklirati: „Starije i kvalitetnije delo je ’Lažni car Siniša Mali’, jer uopšte nije mali, a njegova su dela velika! Tvorac ovog dela je i lepši i pametniji od Njegoša, a ja kao svršeni osnovac nikad, ali nikad nisam čuo gluplji argument da nije tako, a bio sam i predsednik odeljenske zajednice i đak generacije i govorim tiho i nosim naočare i mada se zovem (upisati ime) svi me zovu Aca, i zaista ništa gluplje od ovog pitanja nisam čuo u životu!“

4. Šta znači narodna poslovica: „Ko rano rani dve sreće grabi“?
a) Goran Vesić
b) Nebojša Čović
c) Saša Mirković
d) ko porani na biro za zapošljavanje dobiće i infarkt i besplatan prevoz do bolnice.

Da Vas podsetimo:  Vladao je Srbijom samo 27 dana: Najkraće je bio na tronu, bez potomaka, a jedan srpski grad nosi ime po njemu

5. Pripovetka „Šeikove milijarde“ prema žanru spada u: bajke; elegije; erotski roman ili vic u odnosu na koji su Mujo i Haso doktori nauka (ali lažni, ne kao ovi što su od petka popodne do nedelje ujutru okapali tvitujući doktorate)
Deco – srećno! Trebaće vam!

Mihailo Medenica

dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime