Profesionalni novinari žrtvuju svoju bezbednost, najviše ih ugrožava vladajuća stranka

0
80

Profesionalni novinari žrtvuju i svoju bezbednost kako bi objavili informaciju od javnog značaja, a najviše ih ugrožavaju pripadnici vladajuće stranke koji im „crtaju metu na čelu“, smatra više od 70 odsto učesnika i učesnica u anketi Regionalne informativne agencije Jugpres, koja izveštava iz Leskovca, Vranja i Niša.

U anketi „Stavovi građana vezani za bezbednost novinara“ oko 65,5 odsto učesnika je odgovorilo da je “dobro informisano” o problemima koje novinarska profesija nosi, a koji se najpre odnose na bezbednost.

Ipak, njih 60 odsto je, ipak, odgovorilo da smatra da se u domaćoj javnosti ne govori dovoljno o ovim problemima.

Oko 63,5 odsto ispitanika je izrazilo stav da novinari koji se poslom bave profesionalno zbog toga nailaze na mnoge probleme sa kojima se ostali građani ne susreću.

“Kada smo učesnike upitali šta je razlog tome, najčešći su bili odgovori da novinare ugrožavaju pripadnici vladajuće stranke, koji im, po njihovim rečima ‘crtaju metu na čelu’, a da su, takođe, problem i institucije koje ih ne štite, kao i organizovani kriminal i korupcija u državi, koji sveukupno rade na cenzurisanju profesionalnih i nezavisnih medija”, kaže Ljiljana Stojanović, glavna i odgovorna urednica Jugpresa.

Na pitanje da li je domaća javnost pretežno pozitivno ili negativno raspoložena prema novinarima, njih 56,3 odsto je reklo da preovladava negativan stav javnosti, a 43,8 odsto da je stav pozitivan.

“Možemo pretpostaviti da je razlog intenzivnih osećanja prema novinarima – bilo pozitivnih ili negativnih, činjenica da su oni uvek u izvesnoj meri kreatori te iste javnosti, ali istovremeno i osobe koje su u svetlu javnosti u skoro podjednakoj meri kao političari”, kaže Stojanović.

Na pitanje: da li smatrate da politička klima u državi pozitivno ili negativno utiče na položaj novinara u društvu, čak 75 odsto ispitanika odgovorilo je da utiče negativno.

Da Vas podsetimo:  Ni tri meseca posle izbora REM nije kaznio nijednu televiziju zbog kršenja zakona tokom kampanje

U anketi, koja je trajala četiri dana, a koju je bilo moguće popuniti na sajtu Jugpresa, učestvovalo je više od 150 građana.

Autor: Zorica Miladinović Izvor: JUGpres

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime