Profesori Kulić i Mitrović u emisiji Gost nedelje

3
2486

Emisija Gost nedelje, uglednii Srbi profesori Unierziteta u evropskim metropolama: profesor fizike dr Miodrag Kulić – iz Vitenberga Nemačka i profesor prava dr Boža Mitrović, MNEPU Univerzitet Moskva

U emisiji Gost nedelje koju vodi dr Dragan Petrović, gosti su bili ugledni Srbi iz dijaspore u Evropi, profesori univerziteta, i to prof. dr Midorag Kulić, koji već više od tri decenije predaje fiziku u Nemačkoj, (poslednjih godina to je Vitenberg), i profesor pravnih nauka dr Boža Mitrović sa Univerziteta MNEPU u Moskvi. Pored zamašnih rezulata u svojim naučnim oblastima, oba profesora univerziteta su takođe već decenijama aktivni u organizovanju i vođenju srpske dijaspore u Evropi i svetu. Tako je profesor Kulić jedan od glavnih pokretača udruživanja i delovanja srpske dijaspore pre svega u Nemačkoj, a profesor Mitrović je predsednik odbora za pravna pitanja saveta srpske dijaspore. Oni su takođe sa grupom srpskih intelektualaca i poslovnih ljudi iz Srbije i dijaspore osnovali Srpski saborni pokret Srbobran, gde je profesor Kulić predsednik njegove skupštine. Srbobran je pokrenuo više inicijativa vezano i za srpsku dijasporu, o čemu je govoreno u emisiji. Posebno je razrađen koncept jačanja Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici (tačnije Prištinski Univerzitet sa privremenim boravkom u Kosovskoj Mitrovici), gde se više utlednih profesora univerziteta i naučnih radnika iz srpske dijhaspore ali i iz Srbije i regiona ponudilo da volonterski gostuju i drže predavanja u Kosovskoj Mitrovici. To bi bio koncept sa ciljem ojačavnja prestiža ovog Univerziteteta koji je najznajačnija institucija na severnom delu Kosova i koji vezuje značajan deo studenata ne samo sa Kosova i Metohije već i iz drugih okolnih oblasti Srbije, pa i regiona.

Oživljavanje rada Parlamenta srpske dijaspore, je takođe bila jedna od tema ove emisije. Povezivanje kapaciteta dijapsore sa maticom, pre svega u finansijskom, ali i intelektualnom pravcu, pošto sve značajniji deo srpske inteligencije, zbog stanja u Srbiji radi u inostranstvu. Naravno to iziskuje i proširenje mogućnosti korišćenja u praksi biračkog prava za dijasporu. Režim aktuelni u Srbiji očigledno nije zainteresovan za dodatno angažovanje i povezivanje sprske dijaspore sa maticom, izuzev korišćenja njihovih finansijskih ulaganja po različitim osnovama.

Da Vas podsetimo:  Oj Kosovo milo!

Značajan deo emisije posvećen je pitanju Kosova i Metohije, kritici politike vlasti u Beogradu po tom pitanju, i predlozi alternativne politike koju su gosti izneli. Oživljavanje privrede na bazi promene postojećeg neoliberalnog modela i praktično neokolonijalne koncepcije mogu se sprovesti novim konceptom i mobilizacijom sredstava kojim između ostalog raspolaže i srpska dijaspora. Naročito je značajno i bolno pitanje demografije, koje se svakako različitim merama države može preokrenuti. U tom pravcu je vraćanje makar dela dijaspore i to one mlađe dobi i školovane koja odlazi u inostranstvo, jedan od prioriteta u okviru demografskog koncepta.

Dragan Petrović

3 KOMENTARA

  1. Ova dvojica gostiju kritikuju drzavni odnos prema diaspori, koji je stvarno los, navode primjere kako su neopravdano napadani u svojim aktivnostima, a i sami napadaju i tracaju druge, ne predlazu nista kako da se odnos drzave Srbije i diaspore poboljsao.

  2. Slazem se i podrzavam inicijativu g-dina B.Mitrovica da se smeni Kostic, predsednik SANU. prof Kostica ima stav o Kosovu koji je suprotan stavu koji BI MORALO DA IMA SRPSKA AKADEMIJA NAUKA.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime