Profesori pišu portfolio

0
1219

portfolioProfesori osnovnih i srednjih škola imaju novi zadatak. Moraće da naprave svoj portfolio. Ako ne odgovore ovom zahtevu Ministarstva prosvete i posle 3.marta, ne budu to uradili,mogu, ako ih uhvati prosvetni savetnik ili neko ko kontroliše njihov rad, da dobiju otkaz. Portfolio može da se koristi za praćenje ličnog profesionalnog razvoja,  za konkurs za posao, napredovanje u karijeri ili prilikom spoljašnje evaluacije. Tako će se dobiti organizovana zbirka raznovrsnog materijala koja daje sliku šta nastavnik, stručni saradnik ili vaspitač zna i može da uradi. U njemu se beleže postignuća, profesionalni razvoj, stručno usavršavanje kao i lični stavovi. Profesori svoj portfolio mogu da napišu na papiru, ili da ga urade u elektronskom obliku.

To je samo još jedna obaveza za profesore ,  stručne saradnike i učitelje, koji će morati, umesto da se bave decom, što je u osnovi njihovog rada, da se zabavljaju administracijom, kažu nastavnici  koji nisu oduševljeni ovom novinom.

Pomenuti portfolio sadržaće naslovnu stranu sa osnovnim podacima o njegovom vlasniku, ime i prezime, telefon, imejl adresu. Osim sadržaja tu je radna biografija profesora, pregled profesionalnog obrazovanja, radnog iskustva, postignuća.

Portfolio je dokument koji može nešto da znači u društvu koje je organizovano, ali kod nas, u trenutnoj situaciji je samo još jedan administrativni namet profesorima, kaže Vlada Zlatanović, profesor informatike. U jednom delu portfolija pišemo o planovima usavršavanja za iduću godinu. To je u našim uslovima apsolutno nemoguće.Usavršavanje profesora finansira lokalna samouprava, ali je to samo na papiru. U situaciji kada sami finanasiramo svoja usavršavanja teško je bilo šta planirati toliko unapred, kaže profesor Zlatanović.

Profesor Zlatanović dodaje da portforio u našim društvu nema efektivnu vrednost.

Svi moramo da napišemo  esej u kome iznosimo svoje želje, šta i kako radimo,koje metode najčešće koristimo, kakav efekat naš rad ima na učenike i to u uslovima u kojima deca neće i ne žele da idu u školu, kako sebe vidimo, kaže profesor Zlatanović.  Pri tome, dok mi to pišemo, u Nišu su računi 53 škola blokirani jer nisu plaćene kartice za prevoz profesora i đaka. A ko će to gledati, kome će to služiti, kakvu korist imamo od toga, ne znam. Sve to samo mrtvo slovo na papiru, zaključuje Zlatanović.

Da Vas podsetimo:  Vranjske opstrukcije i ruganje institucijama

Prema rečima direktora Gimnazije „9.maj” u Nišu Nebojše Lekića, svako mora da uradi portforio jer to nalaže zakon.Osim profesora portfolio će  uraditi i stručni saradnici  škole pa i bibliotekari, odnosno svi oni koji su u direktnom kontaktu sa učenicima.

Deo portfolija je i stručno usavršavanje u kojem se pišu seminari koje je profesor pohađao, učešće na skupovima, tribinama, učešće u projektima, objavljeni radovi, kaže direktor Gimnazije „9.maj”. Doduše, nešto slično su profeori i do sada radili.Imali su svoj dosije u kome se nalazila većina stvari koje sada čine deo portfolija.ministarstvo prosvete

Sara Gros

gradjanin.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime