Proglas Asocijacije nezavisnih sindikata PD RB Kolubara

0
984

2016-06-21_083731Povodom pregovora JP EPS sa delegacijom MMF, koja traži otpuštanje u JP EPS, mi iz ASOCIJACIJE SLOBODNIH I NEZAVISNIH SINDIKATA PD RB KOLUBARA želimo da skrenemo pažnju na nekoliko stvari.

Bivši direktor EPS, Obradović je navodno smanjio broj direktora za nekoliko puta u celom sistemu EPS, a ustvari im je samo promenio titule iz „direktor“ i „rukovodilac sektora“ u „glavni stručni saradnik“ i „vodeći stručni saradnik“ i ostavio im iste koeficijente za obračun zarade. Time je na papiru smanjio broj direktora, a ostavio im je iste plate, što je veliko opterećenje za platni fond EPS. Baš zbog velikog fonda za plate, delegacija MMF i traži otpuštanje radnika. Mi, iz ASNS kažemo da pre nego što se posegne za otpuštanjem vrednih radnika EPS, treba prvo smanjiti plate onima večno zaštićenima, koje umesto „direktorima“ zovu „stručnim saradnicima“, a plaćaju ih kao direktore. Nije logično da se pregovara o otpuštanju radnika koji imaju koeficijent od 1,8 do 2,2 a istovremeno da se onima koji imaju koeficijente 5,4 menja naziv radnog mesta i ostavlja koeficijent. Bivši direktor, Obradović je rekao da EPS ima 600 direktora. Da je svakom od tih 600 direktora prepolovio platu, ostalo bi novca u platnom fondu za najmanje 900 radnika u proizvodnji. Međutim, bivši direktor Obradović je samo promenio titule „direktorima“ i ostavio im bezobrazno velike koeficijente plate. Zbog toga tvrdimo da u EPS i RB KOLUBARA, nema viška radnika!

Pre nego što se pristupi pregovorima o navodnom višku radnih mesta, treba ukinuti kategoriju „ličnih koeficijenata“. U Sistematizaciji postoje dve kolone sa koeficijentima za isto radno mesto. Jedna kolona pokazuje „osnovni koeficijent“ koji je Pravilnikom o Sistematizaciji predviđen za to radno mesto, a druga kolona pokazuje „lični koeficijent“ koji je poklonjen određenom izvršiocu i on je često dvostruko veći od „osnovnog koeficijenta“. Tako kada smene nekog direktora, rukovodioca, on zadržava taj „lični koeficijent“ i nastavlja da prima direktorsku platu. Smatramo da se komunističkoj politici „ličnih koeficijenata“ mora stati na put. Ne može postojati ništa lično, u državnom javnom preduzeću, a pogotovu ne „lični koeficijent“ ! Svako treba da bude plaćen u skladu sa radnim mestom na kojem radi i kako propisuje Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta. Nasleđeni komunistički sistem „ličnih koeficijenata“ je način da se izigra Pravilnik i tome se mora stati na put.

Da Vas podsetimo:  Štа Srbiја možе dа učini zа diјаsporu?

Mi, iz ASNS ostajemo pri našem stavu da Rudarski basen „Kolubara“ treba da ima veći pravni suverenitet u okviru EPS, na većem nivou organizacije nego sada. Taj stav nismo promenili, otkad smo uputili naše prvo Otvoreno pismo ministru energetike i direktoru EPS na temu reorganizacije, 31. oktobra 2015. godine. Smatramo da je nivo „ogranka“ za jedinstvenu tehnološku celinu kao što je RB KOLUBARA, izuzetno nizak i nefunkcionalan nivo organizovanja. Mislimo da ne sme da se nastavlja sa reorganizacijom koju je zamislio bivši direktor Obradović, po kojoj će RB KOLUBARA sa nivoa „ogranka“ , biti spuštena na još niži nivo „sektora“, već da se RB KOLUBARA vrati na nivo preduzeća u okviru EPS.

U Lazarevcu, 20.06.2016.godine

Rade Ranković, glavni poverenik ASNS PD RB Kolubara

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime