Proglas srpskom narodu

0
1044

kosovo_srbija_parolaImajući u vidu tešku situaciju i stepen ugroženosti političkih i ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u periodu nakon 1999. godine, politički predstavnici srpskog naroda na Kosmetu su uz podršku Republike Srbije pristupili 2013. godine formiranju jedinstvene izborne liste. Cilj ovog objedinjavanja političkih kapaciteta svih srpskih političkih organizacija i viđenijih pojedinaca bio je, i do današnjeg dana ostao, pre svega, da se udruženim delovanjem efikasnije pristupi zaštiti vitalnih interesa srpskog naroda. Napori usmereni ka ovom cilju su rezultirali i ubedljivom pobedom „Srpske liste“ na izborima za Skupštinu u Prištini.

Nažalost, danas, u trenucima kada smo na pragu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kao institucionalnog mehanizma koji bi trebalo da predstavlja poslednju liniju odbrane prava i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa žaljenjem moramo da konstatujemo da ne pristupaju svi naši predstavnici sa podjednakom odgovornošću realizaciji ciljeva od kojih će u narednim godinama i decenijama u velikoj meri zavisiti opstanak našeg naroda na teritoriji KiM.

Kao najistaknutiji politički predstavnici „Srpske liste“ iz svih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, smatramo da samovoljno delovanje neodgovornih pojedinaca, podstaknuto ličnim, lukrativnim ili usko-stranačkim interesima nanosi veliku štetu interesima čitavog srpskog naroda. U tom smislu, zahtevamo neodložno povlačenje Aleksandra Jablanovića sa svih funkcija u okviru „Srpske liste“. Smatramo da je gospodin Jablanović svojim delovanjem u poslednjih godinu dana sam sebe moralno i profesionalno diskvalifikovao u meri u kojoj njegovo dalje angažovanje u kapacitetu jednog od političkih lidera postaje pogubno po interese srpskog naroda i ugrožava dalju realizaciju ranije definisanih ciljeva „Srpske liste“.

Gospodinu Jablanoviću posebno zameramo samovoljno i neusaglašeno delovanje prilikom pregovora o formiranju koalicione vlade sa predstavnicima albanskih stranaka, kada je pokušavajući da obezbedi sopstvenu funkciju i uticaj svesno ugrozio opstanak „Srpske liste“ oglušujući se ne samo o interese srpskog naroda na KiM, već i o jasne preporuke Vlade Republike Srbije o načinu vođenja razgovora i ciljevima čije ostvarivanje koalicionim sporazumom mora biti garantovano. Pregovarajući sa albanskim liderima bez konsultacija i koordinacije sa ostalim predstavnicima „Srpske liste“ i Vlade Republike Srbije, gospodin Jablanović je tom prilikom jasno demonstrirao da su mu lični i stranački interesi važniji od interesa naroda koji ga je birao. Takvo ponašanje smatramo neprihvatljivim i nedostojnim nekoga ko želi da zastupa interese Srba čiji je opstanak kontinuirano ugrožen na Kosovu i Metohiji.

Da Vas podsetimo:  KOME TO RTS PRODAJE NOVO BRATSTVO I JEDINSTVO?

Takođe, gospodinu Jablanoviću zameramo netransparentno trošenje novca koji bi trebalo da bude namenjen političkoj borbi srpskog naroda za ostvarivanje osnovnih prava, a ne ličnom bogaćenju ma kog pojedinca pa makar se on zvao i Aleksandar Jablanović. Smatramo da politička funkcija mora predstavljati obavezu prema narodu, a ne privilegiju koja se koristi za privatno traćenje novca gladnog naroda.

Ono što izaziva dodatnu zabrinutost jeste i činjenica da se u poslednje vreme gospodin Jablanović ne ustručava ni da javno podriva interne dogovore u okviru „Srpske liste“, a u čijem je sklapanju i sam učestvovao. Pitamo se zato da li je ovo otvoreno podrivanje funkcionisanja „Srpske liste“ posledica neodgovorne ideje Aleksandra Jablanovića da inicira podele i zatim pokuša da formira sopstvenu poslaničku grupu uz pomoć Nenada Rašića ili je to samo posledica neobuzdane želje da se nametanjem svojih kadrovskih rešenja domogne što većeg broja funkcionerskih fotelja u cilju daljeg ličnog bogaćenja njega i uskog kruga ljudi koji su se oko njega okupili iz sličnih motiva? Šta god da je razlog za ovako neodgovorno ponašanje i šta god da je odgovor na ovo pitanje, smatramo da je neophodno da gospodin Jablanović neodložno odstupi sa svih funkcija u okviru „ Srpske liste“.

Želimo da naglasimo da povlačenje gospodina Jablanovića ne bi trebalo da predstavlja početak novih podela među Srbima na Kosovu i Metohiji, već bi ono trebalo da pruži novi impuls zajedništvu i udruženom delovanju ka zacrtanim ciljevima, a ujedno bi predstavljalo i opomenu i poziv na odgovorno obavljanje javnih funkcija za sve nas kojima ste ukazali poverenje da vas povedemo kroz teška vremena koja su se kao zla sudbina nadvila nad srpskim narodom.

Da Vas podsetimo:  NAPADI NA SOKOLE U KRALJEVINI SHS

2015-09-22_063728

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime