Proizvođači iz Leskovca bacaju paradajz: “Za Alabanski ima mesta, a nama šipak!”

1
1293
Foto: Youtube Screenshot

Nekoliko stotina tona paradajza bačeno je sinoć a danas počupano na hiljade korena ovog voća pod plastenicima u leskovačkom kraju, i to po dogovoru između samih proizvođača iz nekoliko sela jer je njegova cena spala na 10 dinara po kilogramu a izvoz zbog epidemiološke situacije propao.

Popljoprivrednici iz Svirca, Cekavice, Togočevca, Vinarca, Navalina, Stajkovca tvrde da nisu imali drugog izbora.

“Dok se prodavao albanski i makedonski uvozni paradajz, tada je sve moglo. Sada je naš sazreo i za nas nema izvoza zbog korone. Kako je to moguće? Sa druge strane, naši domaći otkupljivači nas ucenjuju i nude nam 150 dinara po gajbici paradajza od 12 kilograma. Da li znate da nas samo proizvodnja košta 25 dinara po kilogramu, a samo gajbica 50 dinara? Pa to nije normalno šta nam rade”, komentariše za juGmediu poljoprivrednik Dušan Kocić iz Svirca koji je danas počupao oko hiljadu korena paradajza ispod svog plastenika, a bacio oko deset tona ubranog.

U ovakvoj situaciji sasvim je moguće, tvrde stručnjaci, da će seu  jeku sezone kilogram paradajz koštati i dvesta dinara, kako bi proizvođači nadoknadili gubitke.

“Ovo neće biti konačna cena, jer je velika potražnja, pogotovo zbog ajvara. Ali se plašimo toga da će nas ove godine ajvar skupo stajati”, komemntarišu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Zaključak je da su zbog ovakve situacije svi na gubitku.

D. Marinković
Izvor: Jug Media

1 KOMENTAR

  1. Ovo sto se desava je posledica potpisanog sporazuma (mali Shengen). Potpisnici sporazuma su Albanija, Severna Makedinaja, Crna Gora i Srbija. Sve u cilju da se otvori tziste za navedene proizvode koje niko ne atestira na pesticide. Pa neka se trujemo… a Zapad je pomogao svoje cedo (Albance).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime