„Proleće je, a ja živim u Srbiji”…i dalje…

1
1936
Foto: pixabay

Devedesetih godina prošlog veka na beogradskim ulicama se pojavio grafit koji je oslikavao vapaj nacije:  “Proleće je, a ja živim u Srbiji”. Dve decenije kasnije ponovo se aktuelizovao, čini se i istinitiji nego ikada pre.

„Zadruga“ je najgledaniji rijaliti na ovim prostorima. Poučeni iskustvom sličnog formata iz proteklih sezona, čelnici „Pinka“  su malo promenili recept. Seks je obavezan da začini stvar, ali nije dovoljan za opstanak.  Onima koji su dobili šansu da se povlače mesecima po udarnim terminima televizije sa nacionalnom frekvencijom stvar je i više nego jasna: uvrede, psovke i pljuvačka moraju da lete na sve strane. U svakoj prilici i svakoj situaciji. Gadost je presudna. A učesnici su spremni na sve jer zaboravljene zvezde vrlo dobro znaju da su dobili jedinstvenu šansu za ekshumaciju i poluoživljavanje na domaćoj javnoj sceni, a zvezde u pokušaju, da im je ovo jedini način da postanu “veoma važne osobe u Srbiji”, koje će, ako budu imali sreće, sutra raditi kao televizijske voditeljke, a, zašto da ne, i u nekom od brojnih ministarstava. Državne starlete su poslednje dostignuće devalviranih moralnih vrednosti jer, osim što su lepe i mlade, one su uspele da završe i fakultet.  A i nije baš pohvalno da se neko sa “dva zuba”, koji tako neprijatno mirišu na siromaštvo zarađenjeno poštenjem, pojavljuje na važnim skupovima.

Nije zanemarljivo ni to što su sve ove zamalo-pa-zvezde prezimile na račun svih onih mučenih fanatika koji tako žustro navijaju za svoje favorite. Dok im preko sms poruka, za koje izdvajaju i poslednji dinar, poručuju sve ono što bi možda imali hrabrosti da izgovore ako bi se našli oči u oči. A tu su i oni hrabriji kojima su telefonska uključenja u žive emisije koje se bave „Zadrugom“ iz svih uglova, prava psihoterapija.

Da Vas podsetimo:  Pravovremena ili zakasnela reakcija poslanika Evropskog parlamenta

Prisećaju se svojih boli iz mladosti, prevara u braku, grešaka u podizanju dece, sa nezaobilaznim „da je moja, je bih joj golim rukama presudila”. Uključuju se i roditelji učesnika, oni koji zbog sramote i stresa nisi završili na kardiovaskularnim odeljenjima, da brane svoju i pitanjima rešetaju tuđu decu… Kombinacija zarad podizanja gledanosti je beskonačno mnogo, posebno ako je Big Bos dovoljno dobro inspirisan da gadost i besramnost digne na nivo za koji nismo ni slutili da postoji.

Kad se sve sabere, ne zna se koga treba više žaliti – učesnike, zanete televizijskim auditorijumom koji se u njima prepoznaje, i koji misle da galopiraju do Vip etikete ili im je to jedini način da kupe stan, deci plate fakultet:; ili onaj mali deo “ kulturne elite“, koji odoleva da makar ne klikne na vešto upakovanu vest na portalima koja otkriva šta to “nećete verovati da se dogodilo noćas na najpoznatijem imanju u Srbiji“?

I dok u neverici gledamo u one kojima je najveće životno dostignuće učešće u ovom vašaru i svakodnevno nas podsećaju koliko je popularnost i “biti važan” u Srbiji uvredljivo, zaboravljamo da smo navikli da nemamo, da zajmimo, da ne možemo da priuštimo letovanje ni na rate, da na zimovanju nismo bili od školskih dana a da danas svojoj deci ni takvo zimovanje ne možemo da priuštimo. Da koliko god štedeli ne možemo da skrpimo kraj s krajem, da nam isključuju telefone, struju i vodu zbog neplaćenih računa, da se bojimo izvršitelja i plavih koverti. Da nemamo pare ni za zubara, da su nam deca gladna, da ih lečimo sms porukama, da idu u starim patikama jer se za nove nema. Da nam je ručak u restoranu misona imenica, da nemamo ni za polovan auto, da je misao o sopstvenom krovu nad glavom ravna naučnoj fantastici…

Da Vas podsetimo:  MI ZNAMO KO SMO: DA LI BI PETROVIĆI DOČEKALI PATRIJARHA SRPSKOG

Sve smo to zaboravili jer nam je lakše da ne vidimo koliko smo pogrešili što se nismo drznuli da odemo iz Srbije pre nego što smo inficirani besmislom kome nema leka.

Tenzija  u Srbiji dostigla je zenit, a uskoro se očekuje klimaks završnice koji je uvek posebno zanimljiv. Pa, ko preživi pričaće…

Goca Savković

 

1 KOMENTAR

  1. Ova, polupismena, mozdano krezuba vlast je zapravo reality show za ovu utucenu naciju. I zar nije logicno da su Vucicevi mediji bas ovi ogavni smradovi sto zagadjuju Srbiju vise od otrovnog otpada. Gde je ta toliko visokopostovana SPC da kaze nesto o ovoj strahoti. Samo tandrcu o Kosovu i Rusiji, jer to je sigurna teritorija za duhovnike kukavice. Za razliku od gospodje Savkovic ja sam odavno otisao, pre 28 godina, cim je ova bagra zajasila Srbiju. Tesko je bilo i bolno, ali kada vidim sta se ovde dogadja, nije mi zao. Ja sam izgubio, a oni su pobedili. Onu su pobedili, a Srbija izgubila.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime