Promocija knjige Gorana Vesića

2
2104
Goran Vesić / Foto: YouTube Screenshot

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke!
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata
– ti se razbiješ ko ….. ,
a opancima ništa!

Breaking news – Promocija knjige Gorana Vesića – Goran Vesić je napisao knjigu, nisam još stigao da je pročitam, kažu da je o Beogradu, ali sam čitao izveštaje sa promocije koja je održana u galeriji “Progres” i bila upriličena kao rimejk dela “Šest lica traži pisca”, slavnog italijanskog pisca Luiđi Pirandelija. Po ugledu na to delo, u ulozi šest lica (otac, majka, sin,  pastorka, dečak i devojčica), bili su:

  • U ulozi Oca i Majke majke, Aleksanndar Vučić i Ana Brnabić, kao roditelji nacije, koji su zajednički i odgajili slavljenika, sina Gorana. Oni usled sprečenosti nisu mogli da prisustvuju promociji, pa je otac u svoje ime i u ime majke poslao sinu telegram-čestitku i zamolio ga da ih on zameni – to ti neće biti teško, jer kao što je poznato ti takve uloge izvanredno obavljaš, kaže se u telegramu.
  • Telegram je pročitala Rada Đuričin, glumica-penzionerka u ulozi Devojčice. Htela je da pročita i telegram odgovora sina, ali je on rekao, neka ja ću da te zamenim: – Dragi tata, ne brini, uspešmo ću te zameniti i obećavam da ću ako – kako svetski bukmejkeri prognoziraju, dobijem plaketu pobednika na tredstojećem sajmu knjiga u Beogradu, doći da je predam tebi  onako kako su to i odbojkašice uradile, tako da ćeš pored onih sportskih medalja koje si do sada osvojio imati i jednu plaketu pisca-pobednika. Zamoliću Zorana Terzića da pođe sa mnom i održi onako emotivan govor, kako samo on zna, a ako on bude zauzet, ne brini, i njega ću da zamenim. Poljubi mamu i reci joj da ću biti dobar. 
  • Rada Đuričin u ulozi devojčice je za trenutak bila nesrećna zbog toga što je bila uskraćena da se lično obrati Predsedniku, ali su je umirili time što su joj obećali da će joj isposlovati  utešnu naagradu – da bude vodič autobusa koji će u predstojećoj izbornoj kampanji krstariti zemljom Srbijom i tako dobiti priliku da svojim kolegama penzionerima objašnjava da će povraćaj penzija otpočeti najkasnije za dve godine.
  • U ullozi Dečaka bio je glavni i odgovorni urednik “Politike”, Žarko Rakić, koji je, emotivno nadahnut, detaljno objasnio šta je “Politika” dobila time što je Goran Vesić pristao da bude njen kolumnista, kako je bilo lepo sarađivati sa njim, te da njegovog pristanka nije bilo, ne bi do ove promocije ni došlo. Sve je to bilo propraćeno insertima o Beogradu, koje je Devojčica nadahnuto čitala, posebno one delove o Kalemegdanu i gondoli koja mu je vekovima nedostajala. 
  • Na promociji su govorili još i Sima Avramović, bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, koji je posvedočio da je posle Vučića, Vesić bio najbolji srrudent u istoriji tog fakulteta. 
  • Govorio je svoje stihhove i pesnik Milovan Vitezović, ali njega nisu razumeli ni prisutni ni brojni izveštači – Politike, Pinka, Informera, Alo … i dr.
  • Po protokolu je ulogu Pastorka trebao da odigra gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ali je konstatovano da on nije bio ni pozvan. Očekivalo se da ga Vesić zameni,ali je on to ovog puta iz nepoznatih razloga odbio.  
Foto: printscreen ( noizz.rs )

Prostorije u kojima je održana promocija bile su male da prime sve zainteresovane pa se ispred ulaza okupio veliki broj građana u želji da od slavljenika dobiju autogram. Međutim, on nije imao vremena za njih – hitao je, kako je posle objasnio, na Trg Republike da vidi kako teku radovi na preslaganju pogrešno postavljennih kocki, ali okupljeni obožvaoci nisu za to imai razumevaja, pa su pojurili za njim, mada ima i onih koji su primetili da su oni u rukama držali neobične olovke, duge preko metar, te da je to bio razlog što je Vesić pokušavao da izbegne susret sa njima. Kasnije je izjavio – Jedva sam pobego od obožavatelja, nisam stigao svima da se potpišem!

Šta god da je u pitanju, počelo je sa Pirandelijem, tako se i završilo, sa malom razlikom –  umesto „Šest lica traži pisca”, Šest(o) lica juri pisca.

* * *

Očekuju se odlikovanja tužilaca i na domaćem terenu – Nakon visokoh francuuskih odlikovanja koje su republička javna tužitejka, Zagorka Dolovac i njena  zamenica Gordana Janićijević dobile za izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje – zvanje

Viteza (više o tome u tekstu “Francuska odlikovanja srpskim državnim tužiteljkama” na www.opancar.com), Vitezi su se razigrali i na domaćem terenu.

Nagoveštaj svog delotvornog rada na suzbijanju kriminaliiteta i na domaćem terenu Tužilaštvo je dalo u nedavnom slučaju kvalifikaije krivičnnog dela paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke, po nalogu tadašnjeg predsednika te opštine, Dragoljuba Simonovića – tada i člana glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke, kojom prilikom je i pucano u vrata da usnuli stanari tokom tog noćnog požara ne bi pobegli iz kuće u plamenu, kao optužni predlog protiv počinioca, što je znatno bllaži oblik krivičnog dela od optužnice, gde to delo po elementarnoj pravnoj logici spada, sa obrazloženjem da su počinioci  samo hteli da ga malo zaplaše tako što su mu potpalili garažu, ali eto, požar ko požar, oteo se … a što se tiče istovremeno ispaljivanih metaka u vrata zapaljene kuće, nije dokazano da je namena tih metaka bila da ubiju (više o tome u tekstu “Zna li ispaljeni metak koja mu je funkcija”, na www.opancar.com).

Ovih dana nove vesti o zasluzi srpskog tužilaštva u sprečavanju ove vrste krivičnih dela. Zahvaljujući tužilaštvu nije došlo do sudskog odlučivanja i eskalacije spora povodom letošnjeg prebijanja novosadskog studenta Dejana Bagarića – aktiviste pokreta “1od5miliona”, kojom prilikom je ovaj mladi čovek – protestant, zadobio teže povrede na licu i klinički potres mozga. Počinioci ovog krivičnog dela su uhapšeni – imena im nisu saopštena, pa su oni “u dogovoru sa tužilaštvom” priznali krivicu i zasluženo “rebnuti” uslovnim kaznama  – S.O. od godinu dana a M.D. od šest meseci, tako da oni sada u tom periodu neće smeti nikoga da biju i da mu lome glavu!  

Dragiša Čolić

2 KOMENTARA

  1. Covek koji je unistio Beograd promovise knjigu o Bogradu, za meine van svake pameti. Njega treba proterati iz Beograda kako bi se moglo jos ponesto u ovom predivnom gradu sacuvati.

    • Upravo tako covek koji je unistio grad a jos pri tom zaradio na ugovorenim poslovima koje u velikoj vecini nije trebalo ni raditi to ima samo u ovoj zemlji. Bivsi pozirnik iz kraljeva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime