Promocija knjige Milorada Vučelića ‘Ima li ovde Srba’

0
1310

1_169817Promocija knjige Milorada Vučelića ‘Ima li ovde Srba’ održana je u Kulturnom centru Novog Sada, u prepunoj sali Tribine mladih. Osim autora, na promociji su govorili i direktor KCNS dr Andrej Fajgelj, akademik Rajko Petrov Nogo, upravnik biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i profesor opšte književnosti i teorije književnosti Jovan Popov.

Dugogodišnji novinar sa bogatom karijerom, direktor i urednik nedeljnika „Pečat“, Milorad

Vučelić svoje uvodnike pretočio je u knjigu. Pišući za „Pečat“, proteklih sedam godina, stvorio je uvodnike koji govore o razbijanju nekadašnje Jugoslavije i održavanju patriotizma. Ipak, kako je rekao, ne smatra da je njegovo delo ideološko, već da ono brine o nacionalnom identitetu srpskog naroda. U knjigu su utkani svi članci koje je Vučelić napisao na temu aktuelnih dešavanja od 2008. godine do Briselskog sporazuma, kao i drugi aktuelni događaji.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj smatra da je knjiga „Ima li ovde Srba“, od korice do korice smela i monolitna ali sa jednim izuzetkom.

– U predgovoru, autor sasvim netipično za njega deluje kao da se pravda kada objašnjava zašto je uvodnike koji su već objavljeni u „Pečatu“ sabrao i izdao u vidu jedinstvene knjige. Ono što je knjiga dobila sjedinjavanjem je to da je, zapravo, postala hronika jednog vremena, i kao takva otvorila dimenziju koje smo mi kao narod retko svesni – rekao je Fajgelj naglašivši da je to dimenzija trajanja u kojoj se posmatra proces i logika, jer je sve ostalo zbir incidenata i grešaka koje se ponavljaju, a koje nismo naučili iz istorije.

Milorad Vučelić za ovu knjigu kaže da predstavlja njegov unutrašnji život, iako je on pisao o

onome što je bitno za njegovu zemlju. Ipak, pokazalo se da u ovom delu govori i o sebi.

Da Vas podsetimo:  Prvi roman mladog niškog pisca i novinara u užem izboru za NIN-ovu nagradu

– Nije lako pisati iz nedelje u nedelju, ali „Pečat“ je jedan od listova koji ima izuzetne saradnike kojima teme dolaze same od sebe i čiji tekstovi imaju određenu težinu. Ovaj list je jednim delom srušio stereotip koji vlada, a to je da je naš narod kriv za sve. Ovakvih stereotipa će uvek biti, ali treba se boriti protiv njih. Naslov ove knjige namerno nema znak pitanja jer ja verujem da Srba ima, itekako – rekao je Vučelić.

Dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime