Promocija ratnog dnevnika

0
1400

Knjiga-Smena-740x380U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je promovisana knjiga potpukovnika u penziji Đorđa Aničića pod nazivom „Smena“, koja predstavlja njegov ratni dnevnik u vrijeme NATO agresije na Srbiju.

U ovoj knjizi-dnevniku Aničića, koji je 1999. godine bio zamjenik komandanta Trećeg raketnog diviziona Protivvazdušne odbrane /PVO/, govori se o svakodnevnom životu njegove jedinice koja je pomoću ruskog raketnog sistema oborila američki bombarder „F-117“, takozvani nevidljivi.

„Knjiga prati ratni put Trećeg raketnog diviziona i beleži moja razmišljanja, borbene radnje, osećanja, taj osećaj kad ste uvedeni u rat sa najmoćnijim zemljama sveta, ostavljeni sami bez i jednog saveznika. To je jedan realan zapis iz raketne stanice“, rekao je Aničić.

Knjiga-Smena-4On je istakao da su u knjizi odslikani njegovi ratni drugovi, odnos pretpostavljenih komandi, šta je i ko komandovao, sa čime su se sretali na terenu i kako izgledaju naleti NATO avijacije.

„U knjizi se nalazi živa reč i zapis iz ratne jedinice, što je vrlo dragoceno, a sve je zapisano u realnom vremenu“, kaže Aničić.

On je rekao da je bio jedan od najopterećenijih ljudi u ratnom divizionu jer je sam uvezivao sve jedinice.

„Nisam verovao da je došao rat, jer smo deo porodice evropskih naroda, a onda smo shvatili da mi moramo da naučimo rat. Shvatili smo svu snagu kojom raspolaže protivnik i tražili smo tehničke i taktičke postupke i radnje koje mogu da nam pruže način da preživimo“, dodao je Aničić.

Navodeći da knjiga ima istorijski značaj, Aničić je rekao da je nosilac PVO u odbrani Beograda bio Treći raketni divizion, koji je ratovao svih 78 dana bombardovanja od strane NATO.

Prema njegovim riječima, to je jedini divizion koji nije imao gubitaka u ljudima i tehnici, a koji je prešao više od 100.000 kilometara.

Da Vas podsetimo:  Radiju Slobodna Evropa smetaju porodične vrednosti? Radeve, zašto baš sa Srbijom i Mađarskom?

„Moj najveći doprinos, i za jedinicu najznačajniji, svakako jeste način i dužina borbenog rada i način upotrebe imitatora zračenja za vreme borbenog rada. Pronašao sam sistemsko rešenje za protivradarske rakete HARM“, rekao je Aničić.

Aničić je naveo da je knjiga do sada više puta promovisana – u Srbiji, Rusiji, Crnoj Gori, Rumuniji i BiH.

Knjiga-Smena-3Tokom promocije u Andrićgradu, prikazan je insert iz dokumentarnog filma „Duh iz Srema“, koji se snima prema motivima iz knjige.

Režiser filma Nemanja Jovanov rekao je da je film „Duh iz Srema“ u procesu nastajanja, a da je ideja došla po motivima ratnog dnevnika „Smena“.

„Kada sam pročitao knjigu razmišljao sam kako da ovu poruku pošaljemo do većeg broja ljudi. Odlučio sam da stupim u kontakt sa autorom knjige i tako smo zajedno odlučili da radimo na ovom filmu“, ispričao je Jovanov.

On je rekao da na filmu radi ekipa mladih ljudi, čiji je cilj da javnosti predstavi ovaj film kao veoma značajan projekat, koji će ispričati priču heroja koji su se 78 dana branili od demonskog neprijatelja – NATO-a i uspjeli da pronađu rješenje kako da se postave u ravan sa njim.

Jovanov je dodao da su oni to opravdali time što su oborili tri aviona, da nisu bili nijednom pogođeni, a rat su preživjeli bez ljudskih gubitaka.

Na promociji su govorili i Boris Stoimenov, Dragan Matić, Đorđe Maletić.

RTRS, Srna / Foto: Slavko Garić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime