Propagandna tehnika PREKRIVANJE na delu

0
794
Vladimir Milutinović / Foto: printscreen (dvogled.rs)

Vučić se trenutno suočava sa izborima na koje opozicija (deo opozicije) neće izaći sa obrazloženjem da u Srbiji ne postoje uslovi za demokratske izbore. Da ti uslovi ne postoje vidi se po tome što su sada na delu pritisci na birače, kontrola medija, nepostojanje nezavisnih institucija, odsustvo vladavine zakona, mogućnost krađe izbora itd.

Sve se to sažima u oceni o stanju diktature ili odsustva demokratije u Srbiji na koje opozicija želi da skrene pažnju domaće, ali i međunarodne javnosti, koja je često sve ovo previđala i davala blanko podršku Vučiću.

Dakle, Vučić je optužen da je ukinuo demokratiju u Srbiji. Pre nekoliko dana na sajtu euroactiv.com objavljen je njegov tekst kojim on želi da odgovori na ove optužbe.

Njegova osnovna propagandna tehnika u ovom tekstu je

PREKRIVANJE – OPTUŽIVANJE DRUGIH ZA ONO ZA ŠTA SU ONI TEBE OPTUŽILI

Po Vučiću, demokratiju u Srbiji ne ugrožava on, već opozicija koja se zalaže za bojkot izbora.

Ova glavna Vučićeva teza igra na potpuno nepoznavanje političke teorije, jer implicite tvrdi da je svaki bojkot izbora preduzet da bi se biračima oduzela demokratska prava. U našem slučaju je upravo obrnuto: smisao bojkota nedemokratskih izbora je da se izvrši pritisak kako bi oni postali demokratski. Ne postoji podatak – niti ga Vučić pominje – da opozicija namerava da nasilno sprečava nekoga da glasa, a oni koji neće izaći na njen poziv jer se slažu sa njenim stavom o potrebi bojkota, ne mogu biti opisani kao neko kome su oduzeta demokratska prava. Vučić će ovaj nedostatak argumentacije pokušati da nadomesti izmišljanjem motiva (posebna propagandna tehnika /IC/) i pripisivanjem da opozicioni lideri ne žele da izađu na izbore zbog straha o birača, a ne zbog protesta zbog nedemokratskog karaktera izbora.

Da Vas podsetimo:  Solidarno do odgovornog novinarstva

Osim ove glavne tehnike koja nosi njegovu glavnu poruku, Vučić u članku koristi i ove tehnike:

(potpunu listu propagandnih tehnika sa skraćenicama i oznakama koje ću koristiti u ovoj analizi možete naći ovde)

/KONTRAFAKTIČKE TVDNJE/ – ovo je tehnika u kojoj se stvarnost naprosto prikazuje kontrafaktički – suprotno od onoga što jeste. Na primer, Vučić dole kaže da će REM kontrolisati izbore, dok propušta da kaže da je REM odavno odustao od te uloge i da je portparol REM-a osoba koja je flagrantno pristrasna i učestvuje u propagandi vlasti. Vučić, naravno, sve vreme sugeriše da nikakvog problema sa demokratijom u Srbiji ni nema (osim ovog navodnog napada od strane opozicije na demokratiju). (skraćena oznaka /KF/)

/SVI ZNAJU/ – tehnika u kojoj se proizvoljna tvrdnja prikazuje kao činjenica jer navodno „svi to znaju“, „narod sve vidi i sve razume“ itd. Podvrsta ove tehnike je ukazivanje da je neku tvrdnju potvrdio neki autoritet (oznaka /SZ/)

/LIFT/ – propagandno prikazivanje stanja kao da se radi o brzom i znatnom napredovanju (/LI/)

/IZMIŠLJENA POREĐENJA/ – tehnika prikazivanja navodnih drastičnih razlika između današnjeg vremena i vremena u kome je vladao neko drugi.

/BLAĆENJE/ – tehnika u kojoj se političkim protivnicima pripisuju razne nepoželjne osobine koje ih prikazuju u lošem svetlu. Vučić u članku insistira da opozicioni lideri „nemaju sledbenika“, da su „samoproglašeni“, „uplašeni“ itd. U srpskom jeziku ne postoji reč za ovu tehniku, jer „blaćenje“ možda više odgovara tehnici u kojoj se moraju koristiti svima poznati uvredljivi, nepoželjni termini, dok se ovde misli i na tvrdnje koji nisu direktno uvredljive, pa ipak su smišljene u cilju negativnog, a proizvoljnog (netačnog) opisivanja protivnika, kao što su već pomenute: „nemaju sledbenike“, „samoproglašeni“ itd.

Da Vas podsetimo:  Đorđević osudio pretnje Savi Janjiću i manastiru Dečani

/IZMIŠLJENI MOTIVI/ – tehnika u kojoj se protivnicima ili sebi pripisuju izmišljeni unapred diskvalifikujući ili samopohvaljujući motivi. Vlast uvek „želi sve najbolje“, a opozicija da „uništi i opljačka Srbiju“. Ovaj rečnik koji se rutinski koristi u političkom govoru vlasti, trebalo ni, inače, da je pronicljivom posmatraču sasvim dovoljan za negativnu ocenu stanja demokratije u njoj.

/IZOKRENUTA LOGIKA/ – tehnika u kojoj se prelazak na drugu temu od strane govornika, smatra implicitnim dokazom da je prethodno pitanje rešeno u njegovu korist. Tu se pretpostavlja da je dolazano da razloga za kritiku nema, pa je navodno potrebno pronaći druge razloge za kritike. Tako Vučić kaže da će na film „Vladalac“ odgovarati većim radom, a da se tu radi o „nepatvorenoj mržnji“, a na bojkot opozicije zbog nedemokratskih uslova za izbore, odgovara prelaskom na tvrdnju da oni izbore bojkotuju jer se „plaše naroda“. Naravno, prelazak na drugu temu nije nikakav dokaz o tome ko je u osnovi u pravu. (/IL/) Izokrenuta logika je deo skupa tehnika čiji je cilj odbijanje činjenica.

/SAMOHVALA/ – tehnika koju ne treba posebno objašnjavati: opisivanje sebe u superlativima. Vučić dole kaže kako je vlada obezbedila sve uslove za slobodne i fer izbore. (/SH/)

/IZMIŠLJENE POSLEDICE/ – tehnika kojoj se publika uverava da će se stvari odvijati u sladu sa očekivanjima ili željama govornika. Važno je da se ova predviđanja iskazuju samouvereno: „mi ćemo pobediti, oni gube“. /IP/ Ovo iskazivanje samouverenosti smo dole označili sa /SU/.

U donju analizu Vučićevoh članka sam oznaku propagandne tehnike ubacio u sam članak neposredno posle korišćenja te tehnike. Iako to nije stvar potpune preciznosti jer se jednim iskazom može postizati više propagandnih tehnika, izbrojao sam 37 slučajeva neke upotrebljene tehnike.

Da Vas podsetimo:  Napadi na novinare tokom protesta

Sumnjam da evropska publika nije u stanju da ih prepozna.

Vladimir Milutinović
Izvor: dvogled.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime