Proslava 18. rođendana kao statusni simbol

0
1036
Foto: YouTube screenshot (Zika Slika)

Savremeno doba donelo je mnoge nove trendove, a među njima i grandiozne proslave rođendana koji simbolično predstavlja ulazak u svet odraslih. Roditelji su spremni da za jednu noć izdvoje i po nekoliko hiljada evra, samo da se ne obrukaju pred selom, prijateljima, bliskim i daljim rođacima ili „nekima tamo“ čije mišljenje u suštini nikom nije važno. Kao bolno podsećanje na ovaj lep događaj, često ostanu pozajmice ili minus na tekućem računu, ali to se  nekako lakše preboli uz poglede zavidne rodbine kad shvati da ste imali 400 zvanica – kao za„ozbiljnu“ tradicionalnu svadbu.

Ipak,  ovu novokomponovanu pojavu ne možemo opravdati skorojevićkim mentalitetom. Onaj koji je voleo da se pokazuje i razmeće nekad, voli i sad – ako su ukinuti ispraćaji u vojsku, slavićemo rođendane za sve pare! Važno je da se mame, tate i rodbina dobro provesele u kreacijama koje su često toliko napadne da mogu da posluže i za “Grand paradu”. U nekim ozbiljnijim slučajevima majka i ćerka biraju iste haljine, a očevi i sinovi ista odela.  Živa muzika i vatromet se podrazumevaju, kao i dekorisane sale, dekoracija i u najmanju ruku, čokoladna fontana.

Nije mali broj slučajeva gde se na želje slavljenika ili slavljenice nimalo ne obraća pažnja i gde se proslava organizuje i protiv njihove volje. Znam dva primera, gde slavljenici nisu želeli da obeleže 18. rođendan na taj “neka svi puknu od muke” način-  već da se opuste sa svojim društvom u nekom klubu, ali roditelji nisu hteli ni da čuju! Kako bi svoje naslednike doveli u mat položaj restorane su rezevisali mesecima unapred, obavestili porodicu i prijatelje (da imaju vremena da pronađu odgovarajuću toaletu za tu svečanu priliku), a sve kako bi se obezbedili da će slavlja zaista da bude.  A onda mesecima pričali o tome šta će i kako će, od repertoara pesama do onog neizbežnog koliko će da “gurnu” u kovertu. Mada ako planiraju da zaista odreše kesu, bolje im je da i ne stavljaju u kovertu, već da svi vide kada mahnu novčanicama. 

Da Vas podsetimo:  Srbija na Zapadu i Istoku

Vreme kada su se rođendani slavili sa  vršnjacima po kućnim žurkama, sa sendvičima sa šunkom i krastavcima, gurkanje u kuhinji I muvanja na terasi , davno je prošlo.

Svadbarske proslave rođendana još jedan su dokaz da nam je forma bitnija od suštine, i ono čuveno “šta će reći komšije ili daleki rođaci” od sreće naše dece. 

Goca Savković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime