Prosta računica

1
1380

Osim što Dragačevce bije glas kako su sposobni da dlaku cepaju na četvrt i da im je dinar veličine poklopca od šahte, oni slove i za ljude koje je teško prevesti žedne preko vode. Međutim, kao i kada su u pitanju mnogi slični mitovi i legende koji se u Srbistanu prenose sa kolena na koleno i ove tvrdnje treba prihvatiti sa rezervom, budući da nas svakodnevica svakodnevno uverava u suprotno. Stoga da li je Dragačevce teško ili lako preveslati i prodati im bele umesto običnih bubrega imaćemo priliku da se uverimo već u nedelju kada će se u Dragačevu održati lokalni izbori.

A koliko su ovi izbori bitni vladajućim, s koca i konopca skupljenim, naprednjacima i njihovim privescima i opoziciji svedoči činjenica da je predizborna kampanja, naravno i tenzije koje su tradicionalni deo izbora u Srbistanu, počela mnogo pre nego su izbori uopšte raspisani.

Za opoziciju, posebno Savez za Srbiju sastavljen od ideološki različitih stranaka, partija i pokreta, ovi izbori će biti prva provera rejtinga, dok će za naprednoj družini, ne samo u Dragačevu, oni predstavljati pokazatelj kako se na srbistanskom političkom tržištu kotiraju velike reči i prazna obećanja. Na drugoj strani, kada se u vidu ima izborna ponuda nekome ko nije upućen u srbistanska dešavanja, a naročito ne u prilike koje vladaju u Dragačevu, može se učiniti da pred Dragačevcima nije nimalo lak zadatak. Međutim, s obzirom na to da stvari uglavnom nisu onakve kako izgledaju na prvi pogled, žitelji Dragačeva će u nedelju više nego lak zadatak.

Na Dragačevcima je da odluče da li su spremni da i naredne četiri godine uživaju u magli koju su im već jednom uvalili s koca i konopca skupljeni, i naravno posvađani, naprednjaci ili će pokušati da nešto promene u svojim ubogim životima i osiromašenoj opštini. Drugim rečima, na njima je da saberu dva i dva. Da otvore novčanik, osvrnu se oko sebe i uvere se kako žive. Da presaldume da li će i ovaj put nasesti na obećanja zalizanog Moravičkog obor kneza Jolovića i samozvanog dragačevskog kmeta pukovnika Milovanovića, koji im pre četiri godine mnogo toga obećaše. Od dve hiljade novih radnih mesta, preko ulaganja u poljoprivredu, izgradnje infrastrukture, do završetka spotrske hale i rekonstrukcije bazena u Lučanima…

Da Vas podsetimo:  Ruska istoričarka: Ako je Zapad uspeo da opljačka Rusiju, zar će poštedeti Srbiju?

A od svega dobiše šupalj nos do očiju.

Drugim rečima na žiteljima lučanske opštine je da u nedelju potvrde ili demantuju tvrdnje da je Dragačevcima teško uvaliti rog za sveću. Odnosno dva puta za redom ih prevesti žedne preko vode.

Aleksandar Arsenijević
Izvor: ozonpress.ne

1 KOMENTAR

  1. I eto, dokazase se Srbi! I dragacevci ali pogotovo moji juznjaci (84% eeej!). Jos jednom smo potvrdili, da smo narod bez kicme, da smo mazohisti! Nisam naivan, znam da se na izborima nista ne moze promeniti, ali bas zato ni ne treba ucestvovati na tom cirkusu. A izlaznost od neverovatnih 70 posto, je jos jedan dokaz, da smo narod koji ne zasluzuje da ima svoju drzavu. Makar ne uredjenu, a ovu ovakvu, mafijasku, bez pravde, slobode, misli i ideja, ovakvu bas zasluzujemo! Za mene je kasno da se menjam u 30-toj, suvise su duboki „koreni“ i uverenja, mitovi na kojima smo odrastali… Lazi! Ali, decu mogu da spasim ove agonije, i ako uspem da pobedim sebe samog, vaspitavacu ih bez patriotskih uverenja! Moja generacija je rodjena u ratovima, rasla u sankcijama i po sklonistima, mladost prodje u tranziciji i reformama… Fali samo u narednih 10 godina da izginemo u nekom ratu, pa da se krug upotpuni. Nista ja vise ne dugujem ovom narodu i ovoj drzavi, a zemlja i preci… Nek prastaju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime