Prosvetare niko ne čuje

1
842

foto_vest__1480168180Javna debata o dostupnosti srpskih udžbenika na Kosovu i Metohiji i problemima koji se javljaju prilikom distribucije nastavnog materijala preko administrativnih prelaza održana je sinoć u Šilovu.

Učesnici debate, zaposleni u osnovnim i srednjim školama u Kosovskom Pomoravlju, kažu da već dve godine upozoravaju na problem u vezi sa transportom udžbenika iz Beograda, ali da na to adekvatno nisu reagovale ni srpske, niti nadležne kosovske institucije.

„To nikako ne bi smelo da predstavlja problem ni Prištini, ni Beogradu, jer je kosovskim zakonodavstvom dopušteno pravo na školovanje đacima srpske nacionalnosti na maternjem jeziku“, rekao je direktor Gimnazije u Šilovu Zoran Stojanović.

Njegov kolega iz Srednje ekonomske škole u Ranilugu Milorad Jovanović rekao je da je njegovoj ustanovi kosovska carina nedavno zaplenila svedočanstva o završenoj srednjoj školi namenjena svršenim srednješkolcima.

„Posle zaplene dokumenata, samo nam je jednog dana stiglo pismo u kojem nas obaveštavaju da je celokupna pošiljka oduzeta i da nemamo pravo na žalbu, drugim rečima, da nam svedočanstva neće vratiti“, izjavio je Jovanović.

U takvim okolnostima, pojedine škole i nastavnici su prinuđeni da teret transporta udžbenika prebace sa obrazovnih institucija na same roditelje, kao što je to urađeno u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Šilovu.

„Zaprećene kazne za transport udžbenika iz Srbije na Kosovu su rigorozne i kreću se od finansijskih, pa do zatvorskih sankcija“, rekao je psohilog Nikola Mitić.

Učesnici debate smatraju da bi ovaj problem u Kosovskom Pomoravlju bilo lakše i efikasnije rešen kada bi Srbi iz ovog dela Kosova imali svoje autentične predstavnike u centralnim kosovskim institucijama, kao što ih nemaju od poslednjih lokalnih i parlamentarnih izbora, a ovi postojeći nisu adekvtno obrazovni i kompetentni.

Ako se ovakva situacija nastavi, u narednim godinama će se ugasiti dosta odeljenja u osnovnim školama, jer je svake godine sve manje i manje upisanih đaka, a problemi se samo gomilaju, zaključak je sa tribine održane u Šilovu.

Da Vas podsetimo:  Dvojezični natpisi u Biskupiji opstali samo nekoliko dana

Javnu debatu je organizovala Evropska organizacija mladih Kosova iz Pasjana ispred Platforme za anlizu i istraživanje.

http://rtvpuls.com

1 KOMENTAR

  1. Dok vi organizujete debate, Albanci organizuju Unije albanskih opština. Dogovor o međusobnoj saradnji u oblasti urbanizma, životne sredine, kulture i investicija potpisali Tirana, Priština, Tetovo, Ulcinj i Preševo. Širi se Albanija, a Srbi debatuju, gase podmetnute požare na kućama povratnika na Kosovu i vraćaju kredite koje je Vučić podigao za lakši prodor Albancima do Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime