Prosvjeta Vuku na Sretenje

1
1547

Povodom ovogodišnjeg praznika Sretenje i Dana državnosti Srbije, delegacija SPKD Prosvjeta Austrija obišla je i položila venac na spomenik Vuku Karadžiću u Beču u ulici Razumovski. Prosvjeta već godinama tradicionalno obeležava ovaj praznik, kao i druge važne datume srpskog naroda, različitim akcijama u okviru svog programa Kultura sećanja.

Članovi Prosvjete očistili su i uredili prostor oko spomenika, a predsednik, prof. Mijalković je u ime Društva položio venac posvećen sećanju na Vuka i njegovo delo.

„Logično je da smo zbog obeležavanja ovog važnog praznika odlučili da obiđemo našeg Vuka i time odamo počast njegovoj ogromnoj ulozi na oslobođenju srpskog naroda, koliko od tuđinske vlasti, toliko i od neznanja i nepismenosti. Sretenje je i duhovni i državni praznik,  pa mislimo da je važno upravo danas se podsetiti njegove uloge u Prvom srpskom ustanku, ali i u celom procesu Srpske revolucije i celokupnog njegovog rada. Kada smo već kod istorijskih datuma, Vuk je 1814. dok je u Srbiji trajala Hadži Prodanova buna i pripremao se Drugi srpski ustanak, u Beču objavio svoju Slaveno-serbsku pjesnaricu i  Pismenicu serbskoga jezika, pa se može reći da su se borba za oslobođenje i borba za novu prosvećenost našeg naroda počele jednovremeno, a da ih Vukova figura simbolično povezuje na najbolјi način. Osim toga, Vuk se upokojio pre skoro tačno 154 godine, 7. februara, nedaleko odavde, u Marokanergase, pa je ovo prava prilika da poštujući uspomenu na njega  položimo venac na njegov spomenik“, rekao je Mijalković.

Bilo bi lepo kada bi Srbi u Beču češće obilazili Vukov spomenik, a rado bismo predložili brojnim turističkim agencijama  koje dovode naše lјude u Beč, da ovo mesto uklјuče u svoje programe, bili su složni članovi Prosvjete. Program Kultura sećanja će se i ove godine nastaviti, u pripremi su nove akcije i novi projekti odbora SPKD Prosvjete u Austriji.

  1. Prosvjeta Austrija, Beč, 15. 2. 2018

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime