Protest ,,Korak do kulture“

0
901
Potpisivanje peticije / Foto: printscreen

U junu smo sakupili 42.852 potpisa za Narodnu inicijativu za ograničavanje rijaliti programa. Potpisi su spremni i čekaju, sada je na Predsednici  Maji Gojković da ovaj predlog stavi na dnevni red Narodne skupštine!

PROTEST- subota 30. novembar u 16 časova ispred REM-a (Trg Nikole Pašića).

Nakon što su potpisi uspešno obrađeni od strane nadležnih institucija, započeli smo razgovore sa narodnim poslanicima i od mnogih dobili potvrde da bi glasali ZA ovaj predlog izmene zakona. Ovim putem zahtevamo da se Narodna inicijativa nađe na dnevnom redu do kraja godine i zamolimo i ostale poslanike da sa građanima podele svoj stav.

Napravili smo i peticiju / pismo gospođi Maji Gojković koju do protesta treba da potpiše 5000 ljudi. Molio svegrađane ukoliko još uvek niste potpisali peticiju, to možete uraditi ovde: PETICIJA

Ne možemo čekati, idu izbori i svi znamo da se tada niko neće baviti dečijim kulturnim programom – ovo je poslednji trenutak kada to još može biti tema!

Hajde da zajedno napravimo ovaj Korak za kulturu i time spasimo generacije koje stasavaju u našoj zemlji. Oni ne mogu čekati naredni mandat i uspostavljanje novih struktura. Treba samo da se pojavimo i pokažemo da i druga strana Srbije postoji – ne želimo više biti nevidljivi.

Foto: pritscreen

Prenoosiimo teks izjave Save Manojlovića za RadioDIR-predsednika Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti 

“Mi smo imali „Metlu bez drške“, „Cipeliće“, „Laku noć, deco“, „Branka Kockicu“, a šta imaju današnja deca osim promocije nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Najbolji trenutak da se tome stane na put je bio pre 15 godina, drugi najbolji trenutak je sada. 

Prva neistina koja se često ističe, kao kontraargument ograničavanju rijalitija je da ih emituju privatne televizije, čija je privatna stvar šta će emitovati. Reč je o televizijama koje su opšti pružaoci medijskih usluga, pa su samim tim prema pozitivnim propisima obavezni da imaju, pored ostalog, i naučno-obrazovni program, kulturno-umetnički program, dokumentarni program, dečji program i program za maloletnike. 

Da Vas podsetimo:  Mercedes dolazi u Srbiju?

Zakonom o elektronskim medijima (dalje: Zakon) je propisana zabrana programskog sadržaja koji ističe i podržavaju narkomaniju, nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje, kao i sadržaje koji zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i slušalaca (čl. 47 st. 1 tač. 2)), zabrana prikazivanje pornografije, scena brutalnog nasilja i drugih programskih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika (čl. 68 st. 1), kao i da se REM stara da se ne prikazuje ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja, osim ako za to postoji programsko i umetničko opravdanje (čl. 50 st. 2). 

Kako REM nije u stanju da sam primenjuje šire zakonske norme, potrebno je jasno propisati limite i ograničiti rijaliti program na tri sata u periodu od 6 do 23 časova i uvesti obavezu prikazivanja po pola sata kulturnog programa za maloletnike i za decu. Posebno treba istaći da je i sam ministar kulture i informisanja pre izvesnog vremena izašao sa jasnim stavom da postojeći rijaliti programi krše zakonsku regulativu, te da ih je potrebno ograničiti, nakon čega je prošao tretman „toplog zeca“ od strane medija koji emituju taj isti program uz prateću vokalnu podršku nekih čelnika REM-a. 

Postoji milion malih sitnih pobeda koji razvijaju jedno društvo. Možda trenutno ne možemo stići BDP razvijenih zemalja, niti osvojiti naredno svetsko prvenstvo u fudbalu, ali možemo doći i potpisati inicijativu na nekoj od lokacija dostupnih na sajtu peticije.srbijaupokretu.org/events i sakupiti zajedno 30.000 potpisa, čime ova inicijativa postaje zvaničan predlog zakona.

Možda baš zbog tvog potpisa za trideset godina, neko izmisli izmisli lek protiv retke bolesti, jer je kao dete gledao reportažu o našem genetičaru Stojkoviću. Možda iznedrimo novog nobelovca, jer je ovo podneblje u kome su živeli i pisali Selimović i Andrić. Možda baš zbog vašeg potpisa ćete čuti kako se za 15 godina neki mladić udvara devojci stihovima Matije Bećkovića: „Gospođice, osećam se kao stvar koju ste izgubili, da nisam možda ispao iz vaše torbe.“

Da Vas podsetimo:  Tužilac traži 24 godina zatvora za Simonovića i trojicu optuženih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića

Tražimo za decu Srbije pesme Jovana Jovanovića Zmaja, a ne Zmaja od Šipova. Mikija Mausa, a ne Mikija iz Kupinova!” 

Jovan Kerešić
Odgovorno lice Dečijjeg radio DIR-a
Član tima U IME KULTURE

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime