Protest Srba u Sloveniji

1
1363

Pozivamo sve poštene Srbe iz Slovenije, članove i prijatelje, koji imaju dostojanstva, želje i ponosa za ljudsku pravdu, da se pridruže mirnoj protestnoj šetnji koja će uz odgovarajuće transparente i zastave krenuti ispred sedišta Saveza srpske dijaspore na Linhartovoj 13, Ljubljana Bežigrad (zgrada opštine Bežigrad) u subotu 31. avgusta 2013 oko 14:45 časova. Dalje, najavljujemo protest za nedelju 1. septembra 2013 od 11:30 do 12:00 časova ispred sv. Hrama Ćirila i Metoda u Ljubljani, ovoga puta bez protestne šetnje.

slika za najavu

  1. Cilj Ministarstvo za kulturu vlade Republike Slovenije u vezi zadnjeg popisa stanovništva septembra 2011 u kojem slovenski statistički biro nije vodilio Srbe kao naciju. Ministarstvo kulture Slovenije petogodišnje podele više od 15.000.000,00 evropskih miliona evra namenjenih ranljivim kulturnim skupnostima Slovenije, od kojih jedino Savez srpske dijaspore Slovenije i njegova društva svih tih godina nisu dobila niti jednoga evra, te tako izgleda, da su i slovenska društva ranljiva, a jedino srpska nisu. Pa ministar MK RS g. Uroš Grilc kao odgovorna osoba dokazuje svoju kulturu,  nesprovodeći pravomoćne presude Udruženja srpskih književnika u Sloveniji.
  2. Nastavljanje protestne šetnje do Ambasade R. Srbije u Ljubljani, gde ćemo otvoreno reći – da smo protiv štetne vladajuće politike Srbije do Kosova i zahtevati, da se poštuje Ustav Srbije i međunarodna rezolucija o Kosovu te da u navedenu Ambasadu iz matice šalju poštene i dostojne Srbe, lopovi nisu potrebni. pošto ih imamo u Sloveniji dovoljno.
    Direktorki vladine kancelarije Srbije za dijasporu gospođi Danici Drašković zabraniti  dolazak u Sloveniju, pošto je pokazala neprijateljstvo do većine Srba u Sloveniji, a verovatno nije prijatelj ni Slovencima. Ambasadoru Aleksandru Radovanoviću veliko upozorenje, da nije poslan u Sloveniju da vrši podele, svađu i ponižuje Srbe.
  3. Nastavljanje protestne šetnje do opštinske zgrade, gde ćemo gradonačelnika priupitati – kome se dodeljuju godišnja opštinska sredstva za kulturu, a posebno kroz financiranje javnoga programa PrP 2013. 453.350,00 evra. Iz godine u godinu Савезу српске дијаспоре Словеније за целу годину одобрi se svega 1.574,00 евра, a samo Savezu kulturnih društava Ljubljane skupa 57.000,00 evra. Pritužbe Saveza i njegovih pojedinih društava rešavao je lično ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji ih je i ovog puta sve zavrnuo kao neosnovane i potvrdio njihovu Zakonsku pravilnost.
  4. Dolazak do Prešernovog spomenika (tromostovja) u centru Ljubljane, gde će srpska društva u narodnim nošnjama izvesti skroman kulturno umetnički program, a posle šetnja nazad do ljubljanskog parka MOSTEC gde se nastavlja III. međunarodno folklorno takmičenje III, “Folklor Balkana” Ljubljana 2013 i pevačkih grupa, a nakon toga muzika uživo uz poznati bend “BUMERANG” iz Srpske.
Da Vas podsetimo:  Zalazje, tugo moja, hoće li i o tebi snimiti film?

NAPOMENA:  Protestnom šetnjom želimo ukazati na samovolju, korupciju i bezakonje u lokalnim i državnim institucijama. Navedena je prijavljena državnim slovenskim institucijama i pratiće je različite TV ekipe iz Slovenije i okruženja.

Naš pozdrav – za pravdu, pravoslavlje i naciju, dok nam srpska srca biju. SSDS.

1 KOMENTAR

  1. Savez srpske dijaspore Slovenije se izvinjava gospođi Danici Drašković zbog pojavljivanja njenog imena u tekstu „Protesti Srba u Sloveniji“ U rečenici „Direktorki vladine kancelarije Srbije za dijasporu, gospođi Danici Drašković zabraniti dolazak u Sloveniju, pošto je pokazala neprijateljstvo do većine Srba u Sloveniji, a verovatno nije prijatelj ni Slovencima“, moralo bi stajati ime Slavke Drašković aktuelne direktorke kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima regiona, a ne Danice Drašković žene Vuka Draškovića. Danici Drašković se od srca izvinjavamo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime