Protesti širom Nemačke, demonstranti traže pravedniju raspodelu državne pomoći

0
99

Desetine hiljada demonstranata zatražilo je na protestima u šest nemačkih gradova pravedniju raspodelu iz državne kase za suočavanje sa poskupljenjem energenata i povećanjem troškova života, pozivajući i na ukidanje fosilnih goriva.

Foto: Printscreen YouTube

Demonstracije su održane u Berlinu, Dizeldorfu, Hanoveru, Štutgartu, Drezdenu i Frankfurtu, a učesnici su nosili transparente o smanjenju inflacije i većim subvencijama siromašnima zbog rastućih cena energenata.

Prema ocenama organizacije Grinpis (Greenpeace), na ulicama je bilo oko 24.000 ljudi, dok policija tvrdi da se u Berlinu okupilo oko 1.800 demonstranata.

„Hitno je potrebna socijalno uravnotežena finansijska olakšica za građane. Vlada puno čini, ali sredstva deli na pipetu. Ljudima s nižim primanjima treba više podrške nego imućnima“, poručila je Andrea Kočišš, zamenica predsednika sindikata ver.di, koji je jedan od suorganizatora protesta.

Agencija Rojters podseća da je nemački parlament u petak je odobrio vladin paket pomoći vredan 200 milijardi evra čiji je cilj da zaštiti preduzeća i domaćinstva u veme energetske krize.

Deo paketa je i jednokratna naknada domaćinstvima, malim i srednjim preduzećima za jedan mesečni račun za gas, malim i srednjim preduzetnicima.

Mehanizam pomoći čini i retroaktivno finansiranje najviših cena struje za domaćinstva i industriju retroaktivno od marta za spot cene, a od decembra za buduće cene.

Vlada će dodatno finansiranje obezbediti iz dobiti elektroenergetskih kompanija.

Inflacija u Nemačkoj u septembru je sa 10,9 odsto dostigla najvišiši nivo za poslednjih četvrt veka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime