Protestna pitalica

0
870

verbica-foto-mondo-620x330

Srđan Verbić, najveće razočarenje Istraživačke stanice Petnica koji je privremeno zaposlen na mestu ministra prosvete i obrazovanja, poprskan je pre nekoliko dana vodom, kada je želeo da se suoči sa pripadnicima pojedinih sindikata prosvete. On im je rekao da neće dobiti platu ako nastave da štrajkuju. A oni njemu poručili da će radikalizovati proteste. S obzirom na to da je prošli put dobio vodu u glavu, pitam se šta će biti sledeće? Udžbenici? Dnevnici? Ili laka artiljerija u vidu krede?
Hteli vi to ili ne, Srbiji sledi sve veći broj štrajkova.
I oni će biti manje ili više masovni.
Sa manje ili više nezadovoljnim građanima Srbije, koji će biti spremni da svoje nadležne ministre poprskaju na svoj način.
Samo me interesuje, kako će u tome proći pojedini?
Da li će Zlatibora Lončara lekari i medicinsko osoblje prskati penicilinom ili fiziološkim rastvorom?
Da li će Nebojšu Dr Stefanovića članovi policijskih sindikata prskati suzavcem? A on njih – vodenim topovima?
Da li će na Bratislava Gašića poleteti poneka manjerka ili zastareli šlem?
Nikola Selaković nek se čuva mastila i sudskih registratora. Ma, nek se čuva i tužbi.
Kori Udovički? Veliki problem. Na nju su se namerile sve državne ćate. Kad krene ta sila da protestuje pa da gađa ministarsku upravnim aktima…
Nego, ozbiljno, mene je strah da pomislim čime li će građevinci počastiti Zoranu Mihajlović? Kockom ili asfaltom sa „paštetare“? Pu, pu, ne daj bože.
A tek Aleksandar Antić? Auh… Njega bi mogli da poliju ne daj bože, naftom!
Hoće li na Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija bacati robu sa isteklim rokom koju su kupili u nekom jakom trgovinskom lancu, ili će bacati uspomene sa skupo preplaćenih turističkih aranžmana koji su ih razočarali? Il’ će na večitog ministra da poleti neki mobilni telefon? Uh… To bi već bilo problematično…
Čime li će ljuti seljak u sred Beograda da počasti ministarku poljoprivrede Snežanu Bogosavljević Bošković? Zavisi, da li je stočar ili ratar… Da li gaji povrće i voće ili se bavi proizvodnjom i preradom mleka… Nju može da fasuje i đubrivo (veštačko i prirodno), ali i jaja, mleko…
Ivica Dačić je proći sasvim dobro: na vreme se „prešaltao“ i zadužio umesto policije – diplomate. Oni će samo da protestuju. Onako, diplomatski.
Ništa gore neće da prođe ni Ivan Tasovac. Njega će kulturnjaci da kulturno osuđuju. Novinari neće protestovati. Ne daju im gazde.
Dušan Vujović može da očekuje da ga gađaju fiskalnim računima i raznoraznim kaznama…
Željko Sertić se neće tako lako izvući: on će morati da se suoči sa izneverenim radnicima koji rade po propalim firmama. A oni, bogme, mogu da ponesu i poneku letvu.
Vanja Udovičić? Ma dajte, ako njega poprskaju vodom – ništa nisu uradili. On je pola života proveo u vodi. A da ga gađaju levim kopačkama – brz je momak. Neće na njega ništa bacati. Siguran sam.
Baš kao što neće ni na Jadranku Joksimović. Valjda većina ipak želi u Evropu.
Velimiru Iliću je lako: oni za koje je on zadužen su zauzeti vanrednim situacijama, pa neće ni dolaziti u Beograd. Neki drugi ne postoje, jer čovek nema portfelj. Jedino ako ga neki zemljak ne počasti prskanjem rakijom. A to Velji neće da smeta.
Sve u svemu, najbolje će proći Aleksandar Vulin. Oni koji bi da protestuju protiv njega – penzioneri, borci, nezaposleni i socijalno ugroženi – nemaju čime da ga gađaju. Nemaju čak ni za flašicu vode. Uostalom, on se ne boji. Baš kao ni Heroj od Feketića.

Da Vas podsetimo:  Memorandum SANU: manifest neoliberalizma na srpski način

Aleksandar Bećić

Izvor: http://kolumnista.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime