Kupili protivpožarni sistem koji ne radi

0
1102

540-lead-photo-1460031364-Prerada-002Rudarski basen „Kolubara“ nema odgovarajuću protivpožarnu zaštitu uprkos tome što je sistem za dojavu i automatsko gašenje požara, koji je koštao 152,49 miliona dinara, instaliran još 2012. godine, otkriva Pištaljka.

Dokaz da sistem ne funkcioniše je i požar u pogonu klasirnice u „Sušari“ koji je izbio u avgustu prošle godine. Tom prilikom izgorela je traka T-72 i rešeto R-70. Uprkos tome, što sistem nije u funkciji, niti je vlasništvo RB „Kolubara“, on se, prema saznanjima Pištaljke, redovno servisira na dva meseca, šest meseci ili godinu dana i pritom se naručuju rezervni delovi u iznosu od 30.000 evra.

Problem je što optički sistem za ranu detekciju požara ne može da funkcioniše automatski zbog znatno veće zaprašenosti u pogonu od nivoa koji je zadat za izračunavanje opasnosti od požara. Takođe, dokumentacija u koju je Pištaljka imala uvid dokazuje da funkcionalnost sistema nije moguće dokazati bez rezervoara od 500 kubnih metara čiste vode (koji uopšte nije napravljen) i odgovarajuće pumpne stanice sposobne da tako veliku količinu vode izbaci na svaku kotu pogona u kratkom vremenskom periodu.

Kako se navodi u izveštaju stručne komisije od 21.juna 2013. godine, dodatni problem je to što „nije obezbeđen potreban nivo čistoće vode, da bi sistem tako koncipiran na velikom broju dizni mogao uspešno da funkcioniše“. Takođe, Rudarska inspekcija Republičkog rudarskog inspektorata za elektropostrojenja je prethodno (15. maja 2013. godine) ustanovila da sistem za otprašivanje nije u funkciji. Zbog toga velika količina nataložene prašine onemogućava otkrivanje požara. Nedvosmisleni zaključak ove stručne komisije je da sistem ne može obezbediti osnovnu funkciju, a to je zaštita svih objekata od požara.

dok3Zanimljivo je da je 31. oktobra 2011. godine za fabrički list „Kolubara“ Saša Marjanović, direktor „Prerade“, izjavio da „kada iduće godine bude konačno ugrađen najsavremeniji sistem za dojavu i automatsko gašenje svi objekti u pogonu Sušare uglja u Vreocima biće u potpunosti zaštićeni od požara“. Projekat se, kako je tada najavljivalo rukovodstvo „Kolubare“ sastoji od dva automatska sistema: jednog za signalizaciju i drugog za gašenje požara. Da sistem ni do dana današnjeg „Kolubaru“ u potpunosti ne štiti od požara za Pištaljku je potvrđeno i u Elektroprivredi Srbije, u čijem je vlasništvu ovaj rudarski basen. Preciznije, u odgovoru našoj redakciji, navedeno je da je prema rešenju Ministarstva za energetiku i rudarstvo, sistem za automatsku dojavu i gašenje požara „u fazi probnog rada“.

Da Vas podsetimo:  Vučić je potvrdio svoju nameru, a mi?

U EPS-u ističu da su stručne komisije, u skladu sa svojim nadležnostima, proveravale procedure sprovođenja javne nabavke i projektna rešenja sistema. „Tada je ustanovljeno da je javna nabavka br. R014/11-2bn sprovedena prema Zakonu o javnim nabavkama. Izabran je najpovoljniji ponuđač, koji je imao najnižu cenu za izvođenje radova. Postupak je prošao bez žalbi ostalih ponuđača koji su učestvovali u javnoj nabavci“, navodi se u odgovoru Pištaljci. Za izvođača je izabrana firma „Sekuriton“, čiji je vlasnik istoimena švajcarska kompanija.

U EPS-u tvrde da je sistem za automatsku dojavu i gašenje požara u Rudarskom basenu isproban nekoliko puta, uz prisustvo izvođača radova. Da je sistem zaista isproban svedoči i zapisnik sa jedne od proba u koji je Pištaljka imala uvid, a koja je obavljena 11. februara 2013. godine. Ipak, u izveštaju se navodi i da je reč o nezvaničnoj probi koja je urađena na zahtev korisnika, odnosno „Kolubare“. Kao ilustraciju da sistem ipak radi, u EPS-u navode upravo požar koji je je prošlog leta izbio u pogonu prerade.

„U skladu sa očekivanjima, sistem je detektovao pomenuti požar, koji je brzo ugašen, uz minimalno angažovanje vatrogasaca pogona „Prerade“. Jedino je u tom kontekstu moguće oceniti kvalitet izvedenih radova, jer taj kvalitet ne utiče na pojavu požara, već na njegovo gašenje koje je prošlo u najboljem redu“, navodi se u odgovoru.

Materijalnu štetu koju je požar izazvao u EPS-u ne spominju.

Dodaje se i to da će nakon okončanja probnog rada, nadležno ministarstvo odrediti ovlašćenu ustanovu koja će uraditi tehnički prijem i utvrditi finalnu podobnost sistema za upotrebu.

Prema rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova „Kolubara“ je svrstana u prvu kategoriju ugroženosti od požara.

Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime