“Provokativna” poseta senatora SAD Mekejna Srbiji

0
1027

“Šamari” Rusiji u Beogradu

Srbiju je posetio jedan od značajnih protagonista bombardovanja Srbije 1999. godine i veliki zagovornik nezavisnosti Kosova Senator SAD Džon Mekejn koji je poznat i kao rusofob i koji je i Predsednik Odbora za vojna pitanja američkog Senata i sada je po zadatku na Balkanskoj turneji. Poseta kontraverznog senatora DŽona Mekejna Srbiji i Predsedniku vlade Aleksandru Vučiću ima svoj mali peh simboličnog karaktera.

Tan2017-4-10 www.vidovdan.org
Vučić i Mekejn

Tako je predsednik vlade Aleksandar Vučić nepažnjom stao ispred američke zastave, a Mekejn ispred zastave Republike Srbije, pa ih je protokol upozorio na grešku… Senator Mekejn je politički protivnik predsednika SAD Donalda Trampa, ali je uticajan u republikanskom političkom taboru kao militantantni “jastreb” koji je na čelu vojnog lobija u Senatu SAD. Senator Mekejn došao je u Srbiju da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovara o tome kako su dva svetska rata počela u regionu istočne Evrope i da na taj način Srbiji uputi određenu poruku i podršku Srbije na putu ka EU, ali i da da bude na “pravoj strani” evroatlantizma. Mekejn je vešto ohrabrio predsednika vlade i budućeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa rečima, „Želim da čestitam Aleksandru Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima i radujem se što ću da sarađujem s njim kako bismo unapredili i omogućili da Srbija uđe u Evropsku uniju, jer je Srbija sila pomirenja u istočnoj Evropi.“ Predsednik vlade Aleksandar Vučić podseća o čemu je razgovarao sa senatorom Mekejnom i kaže: “Prvo, to je održavanje mira i stabilnosti u regionu. Drugo, to su naši bilateralni odnosi. Treće je učešće Srbije u globalnim tokovima i naši stavovi o važnim pitanjima u svetu.“ Poseta senatora Mekejna Srbiji, koji se zalaže za “čvrstu ruku” prema Rusiji u mnogo čemu je problematična u času velikog zaoštravanja odnosa na relaciji Moskva, Vašington i NATO i upućene su teške reči na račun Rusije u Beogradu koja ima prijateljske i vojno strateške odnose sa Ruskom federacijom. Na ovaj način šalje se poruka pritiska ali i ucene vlastima u Srbiji da promene svoj odnos prema politici Putinove vlasti.

Da Vas podsetimo:  Makedoniziranje Južne Srbije

Poruke antiruske retorike senatora Mekejna

Senator Mekejn koji je nekada u vijetnamskom ratu proveo godine u zarobljeništvu i “ispiranju mozga”, postao je protivnik Rusije u vreme hladnog rata sve do danas. Mekejn kaže: “Optimističan sam da će vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susednoj Crnoj Gori“, naglasio je Mekejn i dodao da je jasna umešanost Rusije i u sukobima u Siriji. „Nadam se da će ovakvo ponašanje Sirije prestati i jasno je do toga došlo u saradnji sa Rusijom.“ Senator Meklejn ovo kaže u Srbiji pred Aleksandrom Vučićem, čime je ozbiljno povredio i ponizio odnose Srbije i Rusije na Balkanu. SAD žele da Rusija bude neutralisana sa Balkana i ove reči deluju kao “šamar” vlastima u Beogradu s kim su u prijateljstvu i saradnji. Mekejn u duhu ratnog huškača i militariste kaže: “Verujem da su Rusi znali o hemijskom oružju u Siriji i avioni ruskih snaga su koristili precizno vođene avione koji su gađali bolnice. SAD će prvenstveno ukazati Rusima da je takva vrsta ratnih zločina neprihvatljiva. Mi ćemo obučiti one koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada. Najpre treba zabraniti Rusima da lete sa područja sa kojih su izvedeni ti napadi, a zatim je potrebno održati mirovne pregovore da Asad i Putin shvate da ne mogu da pobede na ovom ratištu“, zaključio je Mekejn. Ovde senator Mekejn javno iz Beograda pred Aleksandrom Vučićem preti Rusiji, Predsedniku Sirije Asadu i time Srbiju uvlači u “prljave igre” i poniženje.

Senator Mekejn je za Nezavisno Kosovo i Vojsku Kosova!

Senator Mekejn je aktivni lobista za nezavisno Kosovo duže od 20 godina, ali je i za “veliku Albaniju”, i zalaže se za stvaranje Vojske Kosova. Sve ono što je protiv interesa Srbije i Rusije na Balkanu. Predsednik vlade Aleksandar Vučić kaže: „Razgovarali smo o tome da ćemo mnogo i vremena i snage uložiti u očuvanje mira, o našim naporima da se što pre nastavi dijalog u Briselu, kao i o izgradnji odnosa sa Crnom Gorom, Makedonijom, Albanijom na najbolji mogući način.“ Učtivo ali i snishodljvo u času velikih odluka o globalnom miru i odnosima Rusije i SAD premijer Vučić kaže: „Hvala Mekejnu na poseti, jedan je od važnih ljudi u SAD i hvala mu što pokazuje brigu za Zapadni Balkan”. Premijer je ponovio stav o bliskosti Srbije i Rusije i privrženosti EU ali je senatoru dopustio da održi neprikladnu lekciju i “predavanje” pretećeg karaktera o Rusiji. Preko toga upućene su i jasne poruke Srbiji na koju stranu treba da ide i čega da se oslobodi u bliskoj budućnosti. Usledio je i prijem senatora Mekejna kod ministra odbrane Srbije oko dalje saradnje SAD i Srbije, poseta Mekejna ministru policije i pokaznoj vežbi specijalnih snaga policije Srbije, specijalaca SAD i Slovenije. Ministar Đorđević je iskazao zadovoljstvo saradnjom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa SAD u okviru Programa bezbednosne pomoći, koji se koristi u procesu modernizacije Vojske Srbije. Posebno su apostrofirane donacije američke strane Srbiji, kao i zajednički angažman u obuci i školovanju pripadnika dveju vojski. Sve ovo zabija prst u oko Rusiji i na neki način pokazuje nedostatak opreznosti vlasti Srbije u času velikih potresa u svetu posebno na relaciji SAD-NATO i Rusija. Postavlja se pitanje udaljavanje Srbije od Rusije i tesnija saradnja sa SAD i NATO na Balkanu. Zabrinjava i ćutanje odlazećeg Predsednika Srbije Tomislava Nikolića na tendeciozni i agresivni nastup senatora Mekejna u Srbiji u vili “Mir” u kojoj je nekada boravio Predsednik SRJ Slobodan Milošević koji je sa Aleksandrom Vučićem kao ministorm informisaja vodio rat protiv SAD i NATO i političara poput senatora Mekejna. Premijer Aleksandar Vučić je potvrđivao stav o vojnoj neutralnosti Srbije, ali je senatoru Mekejnu dozvolio da se u Srbiji ponaša kao loš gost odnosno kao “gazda”.

Da Vas podsetimo:  NAROD protiv bacanja para na pevaljke- političari „balave“ za njima!

Tomislav Kresović

www.vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime