Prvi protest protiv vlasti u Srbiji pre 20 godina održan je u Čačku

0
609

Poslednjeg dana juna 1999. godine, na prvom posleratnom opozicionom skupu – mitingu tadašnje opozicione koalicije Savez za promene – održanom u Čačku, prisustvovalo je oko 10.000 građana.

Neposredno nakon NATO bomardovanja, u govorima tadašnjih opozicionara – Gorana Svilanovića, Zorana Živkovića, Vladana Batića i Velimira Ilića – dominirale su sintagme poput: „uništena zemlja“, „glavni krivac“, „podnošenje računa“…

Tadašnji predsednik Građanskog saveza Srbije Goran Svilanović poručio je da se vlast plaši, jer su svesni da je „ovo za njih kraj, a za nas početak“.

Nije njihov strah uzrokovan samo činjenicom da gube vlast, ono čega se oni najviše plaše je da će kad-tad morati da odgovaraju za ono što su učinili zemlji i narodu“, rekao je.

On je pominjao opljačkan i osiromašen narod, milione izbeglica i ljudi bez doma i budućnosti… za koje će neko (a „zna se ko“) kad tad morati da podnese račune.

Za sve što nam se desilo, za razorenu zemlju, politički i vojni poraz krivicu snosi jedan čovek – Slobodan Milošević“, rekao je nekadašnji lider Socijaldemokratije Vuk Obradović i dodao da Milošević mora „brzo da ode“, jer bi u suprtnom mogao naneti još mnogo štete i zemlji i narodu.

Zoran Živković, tada potpredsednik Demokratske stranke i gradonačelnik Niša, istakao je da Savez za Srbiju ima „realne šanse da pobedi na izborima“, ali samo pod uslovom da „nema lidera“.

„Srpskom narodu je dosta lidera i vođa. Za nama je vreme u kome je narod zazirao od politike i vlasti, došlo je najzad vreme da se vlast praši naroda i da mu polaže račune za svoj rad“.

Skretanje pažnje na prisustvo kulta vođe koji drži apsolutnu vlast i koji mora snositi i punu odgovornost za greške i propuste države i danas je „lajtmotiv“ govora na protestima protiv vlasti „1 od 5 miliona“.

Da Vas podsetimo:  Predsednik saopštio rezultate sa nepostojeće liste?

Sloboda medija, najčešće pominjan uslov za pobedu na izborima tokom aktuelnih šestomesečnih protesta, na pomenutom mitingu u Čačku nije posebno isticana. Ono što, s druge strane, podseća na današnje izjave opozicionih političara jesu pregovori srpskih vlasti sa kosovskim političarem Hašimom Tačijem.

Činjenica da smo proganjani mi koji drugačije mislimo i koji želimo dobro svom narodu, a ne Hašim Tači, za kojim je bila raspisana i poternica a koji je bez problema sedeo u pregovaračkom timu u Rambujeu i Parizu, govori sama za sebe“, naglasio je Batić.

Savez za promene uputio je svim partijama koje su sa režimom učestvovale u „deobi vlasti“ da prvo moraju da se distanciraju od vlasti koja je Srbiju dovela do ivice katastrofe.

Ovo se naročito odnosilo na Srpski pokret obnove, nakon novinarskog pitanja da li bi, i pod kojim uslovima, pristali na saradnju sa ovom partijom.

„Vuk Drašković će prvo morati da odgovori na mnoga pitanja, kao što su glasanje za referendum, Savez sa Rusijom i Belorusijom i odlučno NE sporazumu u Rambujeu, na koji se lideri SPO sada pozivaju kao na bolje rešenje“, poručio je tada Goran Svilanović.

Ako ovi odgovori budu jasni i precizni, dodao je on, SPO će imati budućnost kao politička partija, te da je njena budućnost u rukama njenih čelnika.

Izvor: danas.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime