Prvi put u istoriji: Štrajk vojske Srbije

1
1230

vvv1Protest Vojnog sindikata Srbije najavljen za 27.11.2016.godine podržalo je između ostalih i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, koje se medijima obratilo sledećim saopštenjem:

„Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je na svojoj sednici od 16.11.2016. godine, odlučilo da podrži najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije, zbog nesprovođenja i nepoštovanja zakona radi obezbeđenja propisane osnovice plata profesionalnih vojnih lica u Vojsci Srbije i obezbeđenja uslova za zakonito sindikalno delovanje u Ministarstvu odbrane.

vojska-strajkBorba vojnih penzionera protiv njihove diskriminacije i borba Vojnog sindikata Srbije za adekvatno i zakonsko plaćanje rada PVL predstavlja zajedničko nastojanje za jačanje sistema odbrane Srbije. Protivimo se demotivaciji građana Srbije da kao profesionalci rade u Vojsci Srbije zbog neadekvatnog ekonomsko socijalnog položaja profesionalnih vojnih lica Srbije.

Ovo udruženje poziva svoje članove i ostale vojne penzionere da prisustvom podrže demokratsku borbu Vojnog sindikata Srbije za dostojanstveni ekonomsko-socijalni položaj profesionalnih vojnih lica. Podrška vojnih penzionera Srbije je važna i zbog toga, što još uvek nisu stvoreni društveni uslovi za slobodno iskazivanje stavova PVL o njihovom ekonomsko socijalnom položaju.

Jovan Tamburić

***

ministar-odbrane-vsMinistar odbrane Zoran Đorđević rekao je da najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije nije način da se pokuša iznuditi nešto za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane. On je podsetio da, prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije, profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk.

Đorđević je istakao da briga o životnom standardu pripadnika Vojske Srbije nije privilegija Vojnog sindikata, već „zajedničko nastojanje da se materijalni položaj i uslovi rada u vojsci poboljšavaju prema realnim mogućnostima države i društva“.

Prema njegovim rečima, mora biti više razumevanja za sve teškoće i probleme sa kojima se suočavamo, pre svega u procesu ekonomskog oporavka. „Pripadnici Vojske Srbije moraju deliti sudbinu ostalih građana i prihvatiti činjenicu da se na unapređenju njihovog položaja sigurno radi, ali prema realnim mogućnostima i snazi privrede od koje zavise svi građani, pa i pripadnici vojske“, rekao je on.

Da Vas podsetimo:  Odsudna bitka za Beograd

Ministar je ukazao da, prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije, profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk. „Treba imati u vidu da je kroz istoriju bilo mnogo teških trenutaka, ali da pripadnici Vojske Srbije, koji su uvek delili životne okolnosti sa svojim narodom, nikada nisu pristupali javnim protestima, tako da i najavljeni presedan na koji poziva Vojni sindikat ne treba da ima podršku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske“, poručio je on.

fbr, n1info, vojnisindikatsrbije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime