Prvih 30 godina – Stvaranje Srpske Ilidže – I dio

0
54

Trideseti rođendan slavi naša ponosna Srpska Ilidža. Stresa sa sebe mržnju i zlobu, odbacuje prijetnje i ucjene, visoko podiže stjeg slobode, ponosno razvija svoje lijepe trobojke i slavi! Slavi ljubav ljudsku i bratsku. Slavi mir i slobodu. Slavi rad i znanje. Slavi prošlost i budućnost. A negdje između prošlosti i budućnosti smjestila se istorija naše mlade Srpske Ilidže.

U Otadžbinskom ratu Srpska Ilidža je odbranjena i sačuvana, natčovječanskim naporom i ogromnom žrtvom. Njene granice ispisane su krvlju najboljih i najhrabrijih, onih čije nas sjeni podsjećaju i opominju da je ONA njihovo najuzvišenije djelo, a naše najsvetije nasljeđe.

Povodom obilježavanja prvih 30 godina naše opštine, čitaoci će imati priliku da, svakog petka, u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata koji je vezan za period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana i krvlju branjena Srpska zemlja i njeni stanovnici.

U prvom setu dokumenata koje vam predstavljamo možete vidjeti da su se Srpski narod Ilidže i njegovi politički predstavnici, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom, 3. januara 1992. godine, odlučili na proglašenje Srpske Skupštine opštine Ilidža i usvajanje odluka kojim će se zaštititi srpski narod, teritorija, preduzeća, ustanove, te duhovna i materijalna dobra.

To je bio odgovor na protivzakonito i perfidno prikriveno djelovanje muslimanskih ekstremista pod okriljem SDA (Stranka demokratske akcije) i Patriotske lige u toku 1991. godine, o čemu svjedoči tekst: „Ciljevi i vojno – političke pripreme Vlade RBiH i ostalih patriotskih snaga“, kao i svjedočenja Sejfera Halilovića u njegovoj knjizi „Lukava strategijahttps://katera.news/ „.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime