Prvo autonomija Mađarima pa EU

0
953

Kristina MorvaiNovi Sad – Poslanica Evropskog parlamenta Kristina Morvai izjavila je danas da Srbija ne treba da bude primljena u Evropsku uniju dok ne obezbedi teritorijalnu autonomiju Mađarima u Vojvodini i ne reši pitanje njihovih ljudskih prava.

Morvai je zajedno sa poslanikom ekstremno desničarske partije Jobik iz Mađarske Tamašom Gaudi-Nađom i predstavnicima mađarske nacionalne zajednice iz Vojvodine organizovala Javno slušanje o povredama prava Mađara u Vojvodini u sedištu Evropskog parlamenta u Strazburu, preneo je portal Vojvodina danas (Vojdošag Ma).

Kako je Morvai navela, cilj skupa je da uveri Vladu Mađarske i poslanike Evropskog parlamenta da se prijem Srbije u EU ne može podržati sve dok se Mađarima u Vojvodini ne obezbedi teritorijalna autonomija i dok fizički napadi na Mađare i kršenje ljudskih prava u Srbiji ne budu okončani.

Predsednik Udruženja za zaštitu prava vojvođanskih Mađara “Argus” Antal Bozoki rekao je na saslušanju je da je u Srbiji neophodno donošenje zakona o pravima nacionalnih manjina i primeni međunarodnih ugovora.

Bozoki je istakao i potrebu što ranijeg ostvarivanja “teritorijalne nacionalne autonomije i personalne autonomije”.

Predsednik Mađarskog građanskog saveza Laslo Rac Sabo rekao je da će Vlada Mađarske “učiniti sudbonosni greh” ukoliko bude slušala poruke političke partije Savez vojvođanskih Mađara (SVM) iz Vojvodine, jer će tako steći utisak “da je u slučaju Mađara u Južnim krajevima sve u najboljem redu”.

“SVM živi u potpunoj srpskoj zavisnosti. Dat je istorijski trenutak kada bi Mađarska mogla da primeni veto u procesu priključivanja Srbije EU zahtevajući samoopredeljenje na osnovu subjektivnog prava za narod koji živi na otcepljenim teritorijama”, rekao je Rac Sabo.

Na skupu je prikazan dokumentarni film pod naslovom “Krivac od žrtve?” u kojem su prikazani napadi na Mađare u Vojvodini, sa posebnim osvrtnom na slučaj “novih temerinskih momaka” koji su u pritvoru više od godinu dana nakon tuče u kafani.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Na skupu su bili prisutni i poslanik Narodne stranke iz Erdelja (Transilvanije) Laslo Tekeš i veći broj poslanika Evropskog parlamenta iz Velike Britanije i Italije.

Vaseljenska / Beta

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime