Psovka kao kompliment

1
92
Peter Handke / Foto: printscreen

Usuđujem se ipak, da napišem nekoliko reči o Nobelovcu, književniku P.Handkeu, velikom prijatelju Srbije. Usuđujem se, jer sam svestan kakve posledice mogu proizići zbog moje odluke da pišem ove reči.

Povod su reči ovog književnika izrečene u jednom intervjuu ove godine na TV-u. Na pitanje novinara, šta mu se najviše sviđa u Srbiji, odgovara doslovno psovkom: „p. mat.“ uz osmeh, smatrajući da će ove reči biti prihvaćene kod nas slušaoca sa oduševljenjem i odobravanjem. I svakako da je njegovo očekivanje tako i prihvaćeno. Sa osmehom, ushićenjem, podrškama verovatno 99% našeg življa. Ja sam jedinka u onih !%, kome nešto nije jasno i kome je ta izjava ostala kao neki kamen na duši. Naravno, da sam sitan kao zrno peska u odnosu na slavnog pisca. Ne ulazim u analizu njegovih dela, niti se mogu time baviti. Interesuju me ličnosti ljudi, njihovi postupci koji ispadaju iz normalnog okvira.

Zašto se Handkeu najviše sviđa srpska psovka? Ona i jeste, nažalost česta kod nas Srba i još gora i raznovrsnija. Svi smo manje – više podložni tom poroku. Ali, kako to ispade, da su srpske psovke nešto što se piscu najviše dopada? Zar mu se nisu više dopale: gostoljublje naših ljudi i u gradu i na selu, hrabrost i nebrojene žrtve u mnogim ratovima ojađenog srpskog naroda, materijalno siromaštvo, praštanje, skromnost i ponos Srba, naše freske i ikone, manastiri širom Srbije, slave i badnjak, epske narodne pesme, gusle, kola i folklor, Novak i mnogi vrhunski sportisti, pa sve do sarme, čvaraka, pršute, sira i kajmaka, rakije i vina, prirode i banja i još sijaset naših dragulja? Kako to, da od svega ovoga mu je „najlepša“ srpska psovka?

Nije on usamljen u ovom ispadu. Čak i kod naših umetnika visokog ranga, ističu se slični produkti nekulture i dna kao karaktera srpskog naroda (ander graund) i na tome se gradi, ali i već izgradila velika međunarodna priznanja i nagrade u inostranstvu. Kada se to spoji sa psovkama i kada se to uzdigne na sam vrh osobenosti jednog naroda, u ovom slučaju srpskog, onda je jasno zbog čega pišem ove redove.

Da Vas podsetimo:  KRIZNI ŠTAB NA RESPIRATORU

Zašto ugledni književnik nije te reči uputio recimo nemačkom narodu, koji verovatno ima svoje psovke ili ne daj Bože norveškom narodu prilikom nekog intervjua a prigodom dodele Nobelove nagrade?

Ali u Srbiji to može slobodno da kaže i da dobije aplauz. U čemu je razlika? Ona mora da postoji i to me boli.

autor:Mišo M. Mladenović, akad. slikar i pisac

 

1 KOMENTAR

 1. Gospodine Mladenoviću
  Vaš komentar je pun pogodak ali van mete!
  Zar niste mogli da shvatite poruku Petera Handkea srpskom narodu i na drugi način.
  A ona bi mogla i ovako da se razume: „Pored svih onih vrlina srpskog naroda kojeg sam godinama branio od nasrtaja najmoćnijih svetskih siledžija, sviđa mi se i ta srpska izreka „p…. materina“. Jer, i ona je znak srpskog otpora i bunta.“

  Uz sve poštovanje za Vaše eventualne zasluge u odbrani srpskog naroda, znajte da je Peter Handke učinio mnogo više za odbranu srpskog naroda u celom svetu nego hiljade i hiljade Vaših istomešljenika.

  S poštovanjem
  Dr Miodrag Kulić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime