Puštamo Kosovo u UN?!

0
938

Čemu vodi Platforma za Kosovo nove srpske vlade, za javnost je misterija jer se ona računa kao „državna tajna“. To nam je objašnjeno razlogom da se ne otkriva taktika. Pošto su naši mediji strogo kontrolisani, naročito po osetljivom pitanju južne Pokrajine, iz lista „Ruska gazeta“ saznajemo da se Platforma od javnosti krije jer će dovesti do toga da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije kao nezavisna država. Traži se saglasnost Beograda da se otcepljena južna pokrajina primi u UN kao suverena država.

U štampanom izdanju od 5. novembra pomenuti ruski dnevnik objavljuje da sama Srbija formalno-pravno neće priznati nezavisnost, ali da u ruskim diplomatskim krugovima navode da će ovakva kapitulacija primorati većinu članica UN koje do sada nisu priznale Kosovo, da preispitaju svoju politiku. „Ruska gazeta“ citira neimenovani izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova da diplomatama iz Moskve nije uspelo da ubede Beograd u to da je za Srbiju najpovoljnije da se kosovski konflikt „zamrzne“ na neodređeno vreme, kao i da ne pristane na inicijative SAD i EU da se odrekne svog državnog integriteta i suvereniteta u zamenu za „maglovito obećanje datuma za početak pregovora o prijemu u EU“.

Prema pisanju lista, za srpsku javnost Vlada u Beogradu će pripremiti argument da se radi o rešenju koji se ugleda na model „dve nemačke države u vreme hladnog rata“.

O rešenju kosovskog problema po ugledu na dve Nemačke već se mesecima sugeriše iz raznih krugova. Takozvani kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj nedavno je izjavio da je model dve Nemačke zanimljiv za učlanjenje u UN i da je otvaranje kancelarija za vezu između dve zemlje u funkciji takvog modela.

„Ako Srbija ne može da prizna nezavisnost, to treba da stavi u zagradu i da pronađe način da pristupi Kosovu na osnovu realnosti na terenu. Prednost Kosova po ovom modelu je, ne samo u uređenju normalnih odnosa, već i u tome što su obe Nemačke bile članice UN“, objasnio je Hodžaj prištinskom listu „Koha ditore“.

Da Vas podsetimo:  Hirošima, Srebrenica i genocid

Ono što su nesporne činjenice, Kosovo je prema potvrdi Saveta bezbednosti unutrašnja stvar Srbije, a okviri su postavljeni u Rezoluciji 1244 SB. Do sada nijedan dokument UN nije doveo u pitanje suverenitet Srbije nad teritorijom Kosova.

Ima i mišljenja koja opovrgavaju tezu da se prijem Kosova u UN  ne može dogoditi bez saglasnosti Srbije. Pokojni profesor Vojin Dimitrijević objašnjavao je da o prijemu odlučuje nadležni organ potrebnom većinom. O tome je li država kandidat uopšte država i ispunjava li vrlo blage uslove za prijem u UN, suvereno odlučuju Generalna skupština i Savet bezbednosti. „Čak i ako kandidat može računati na dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini, neće postati član UN ako se tome usprotivi makar jedan stalni član Saveta bezbednosti (Francuska, Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija). Prema tome, Kosovo bi moglo u UN i bez Srbije, ali ne i bez nekog od ove petorice“, objašnjavao je profesor Dimitrijević.

Srbija prihvata granicu sa Kosovom

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je u toku „ubrzani proces uspostavljanja čvrste granice između Srbije i Kosova“ i da će se primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) „ispoštovati teritorijalni integritet Kosova“. Proces se, kaže, odvija pred našim očima, ali je javnom mnjenju „stavljen povez preko očiju“ i ubrzano se radi da primena sporazuma o prelazima počne polovinom decembra.

„Vidimo da sve ide ubrzanim tokom, šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević, prema našim informacijama, otići će u Brisel radi detalja sprovođenja tehničkog protokola. Posao će se, sudeći prema svemu, brzo završiti i poenta je da će na taj način Srbija i Kosovo uspostaviti granice“, naglasio je Samardžić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, treba otvoreno reći, a ne „krivotvoriti“ priču o izvršnoj funkciji Euleksa koja se, zapravo, ne razlikuje od one koja mu je namenjena planom Martija Ahtisarija.

Da Vas podsetimo:  Šolc poziva na proširenje Evropske unije

„Imamo priliku da čujemo da na prelazima neće biti carinici, već poreznici. Istina je da će biti carinici i ne treba bacati prašinu u lice stanovništvu. Javno mnjenje u Beogradu je smireno, ali je drugačija situacija na severu Kosova. Sa ovakvim uspostavljanjem granica uznemirava ih budućnost u kojoj će se morati obraćati institucijama u Prištini. Možda preduzmu neke akcije“, upozorava Samardžić.

Važno je, prema mišljenju Samardžića, da se čitav proces zaustavi, ali on kaže da nije siguran da je to više moguće.

„Na terenu će se uspostaviti ovaj pilot projekat koji će posle, definitivno, postati prava granica. Vlada ubrzano radi na primeni sporazuma, platforme još nema i sada vidimo da ona nije ni potrebna, jer više nema smisla. Niti bi nešto promenila ni u formalnom, niti u suštinskom pogledu“, navodi funkcioner DSS-a.

Samardžić ocenjuje da je sve ovo pokazatelj da je Ahtisarijev dokument „živ i merodavan“ za Evropsku uniju, a sada i za Vladu Srbije.

„Jedino što vlada nagoveštava, a što nije deo Ahtisarijevog plana, je autonomija za četiri srpske opštine severno od Ibra. Moguće je da je to iskorak iz Ahtisarijevog plana, ali bi to bila autonomija u okviru države Kosovo“, zaključak je Samardžića.

Upozorenja koja iznosi DSS potvrđuje u svojim izjavama Hašim Tači, koji kao takozvani premijer Kosova razgovara s našim predsednikom Vlade Ivicom Dačićem. On je izjavio je da je siguran da će rezultati razgovora biti konkretni. On kaže da, ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, to bi se moglo okrenuti protiv nje, da se igra vatrom.

„Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao beogradski pašaluk“, rekao je Tači u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu i ponovio optužbe da je Srbija sprovela genocid na KiM.

Da Vas podsetimo:  Vas sada iz Beograda sa smeškom posmatraju oni sa kojima ste se tajno dogovarali

Govoreći o Srbima sa severa Kosova, Tači je kazao da su oni deo kosovskog stanovništva i da je Kosovo i njihova država.

– Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uverenje da se moraju integrisati u kosovsko društvo, a ne živeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije – rekao je on. Dodao je da biBeogradtrebalo da se reši tih „paralelnih institucija, jer su one teret i Srbiji i Kosovu“.

Premijer Ivica Dačić objašnjava da Srbija ništa nije izgubila razgovorima sa Tačijem u Briselu, već je vraćena u igru. On se u razgovoru za RTS rekao da se založio za održavanje međunarodne konferencije o Kosovu.

„Ja bih voleo da se organizuje međunarodna konferencija o Kosovu, da to pitanje skinemo s dnevnog reda i da uklopimo naše interese sa interesima velikih sila, inače ćemo izgubiti kao što smo uvek gubili. Potrebno je da vodimo mudru politiku. Treba sačekati trenutak kada je herojski udariti, ne treba ginuti za uzaludne ciljeve. Nisam za to da Srbi i dalje daju uzaludne žrtve“, naglasio je Dačić.

Antigona Laketić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime