Put bez povratka?

3
1040

Rampe su dignute, može da počne…

poljubac smrtiNaravno da reč „izdaja“ ne bi trebalo da se olako koristi, niti da se olako pripisuje bilo kome, osim ukoliko onaj ko nekoga naziva izdajnikom nije sto posto siguran da je u pravu. Ali kao autor ovih redova koje čitate na www.koreni.rs ne mogu a da se ne upitam: da li bi iko, ko drži do interesa i dostojanstva svog naroda, proterao svoje državljane iz svoje države, zajedno sa teritorijom na kojoj ti državljani žive? Zašto neko dopušta i pristaje da se pravi „zajednica“, koja može biti i „udruženje“? Ko još u svojoj zemlji pravi manjinsku zajednicu od većinskog naroda? Ili, čak, manjinsko udruženje? Naime, zajednica se barem može izjednačiti s komunom (opština), a udruženje sasvim obesmišljava svaku vrstu vlasti koju jedna etnička grupacija može imati (o tome se na portalu www.koreni.rs već pisalo).

Jedino što su  srpski „pregovarači“, izgleda, uspeli da „nametnu“ Briselu, jeste to da je u dokumentu na engleskom jeziku uz reč association (udruženje) dodata i reč community (zajednica, komuna), umesto da je barem ova prva sasvim zamenjena. Srpske vazalne poglavice su morali da prihvate da ostane reč udruženje kao prva odrednica (Udruženje/Zajednica) što bi u budućim tumačenjima „dogovorenog“ moglo imati katastrofalne posledice po srpski narod na Kosovu i po državu Srbiju. Ovakvim pristupom je čitava ranija (protivustavna) priča o nekakvoj srpskoj autonomiji unutar „šiptarskog Kosova“ toliko razvodnjena, da postaje jasno da je Srbija pristala da „menja“ Kosmet za, eventualno, brže dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

1. Formiraće se Udruženje/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu. Članstvo će biti otvoreno za sve druge opštine, ako se o tome slože članovi.

Dakle, reč je o najobičnijem udruženju građana, kao neka vrsta nevladine organizacije. Srpski pregovarači čak nisu smeli da takvu svoju zamisao imenuju kao autonomija. Zašto? Pa zato što im SAD i Brisel to nisu dopustili. Takvo rešenje premijera Dačića i potpredsednika vlade Vučića čak je u neskladu i sa protivustavnom Platformom o Kosovu i Metohiji kojom se tražila teritorijalna autonomija za Srbe, to jeste, tražilo se uspostavljanje Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

2. Udruženje/Zajednica biće formirana donošenjem statuta. Njeno rasformiranje može se obaviti isključivo po odluci opština članica. Pravne garancije biće obezbeđene u skladu s važećim zakonom i ustavnim pravom (uključujući pravilo dvotrećinske većine).

Statut ima i ribolovačko društvo, poput onoga o kojem je nedavno Ivica Dačić govorio, dok je, kobajagi, odbijao da potpiše nezavisnost Kosova. Svako društvo se rasformira kada se članovi tog društva raziđu… i to nije sporno. Ali, o kakvim se ovde „pravnim garancijama“ radi? I što je daleko važnije – čijim garancijama? Koliko vidimo, država Srbija ovde nema nikakvih nadležnosti i ona tu ni o čemu ne odlučuje niti može išta da garantuje, što je jedinstven primer da država sama sebi vezuje ruke.

3. Strukture Udruženja/Zajednice biće uspostavljene na istim temeljima kao i postojeći statut Zajednice kosovskih opština, npr. predsednik, potpredsednik, skupština, veće.

Pominje se „postojeći statut Zajednice kosovskih opština“, ali je nejasno o čijoj „zajednici“ je ovde reč. Ako se mislilo na postojeću Skupštinu Zajednica opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, tada je to trebalo jasno da se kaže. Naime, zajednica kosovskih opština nikako nije isto što i Skupština zajednica opština AP Kosova i Metohije. Valjda, da bi se pridala važnost jednom najobičnijem udruženju građana, pominju se „predsednik, potpredsednik, skupština, veće“; nešto što ima i svaki sportski klub, a kad bi se šalili – i  udruženje zaljubljenika u leptirove i retke egzotične bube, društvo hvatača magle ili asocijacija e/migranata iz drugih galaksija.

Da Vas podsetimo:  Strah

4. U skladu s nadležnostima definisanim u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine članice će imati pravo da sarađuju na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja putem Udruženja/Zajednice. Udruženje/Zajednica će u potpunosti nadgledati oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizacije i ruralnog uređenja.

Eto, pomenuto udruženje srpskih građana imaće priliku da sarađuje „na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja“ (da li iko razume šta bi to moglo da znači?), a svoja nepostojeća ovlašćenja mogu „primeniti“ samo u skladu sa „kosovskim zakonom“ i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Paradržava Kosovo nije potpisnica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, a i da jeste, prednost nad Poveljom ima „domaće zakonodavstvo“. U tački 4. jasno stoji da Srbi, „zajednice/udruženja“, imaju pravo da „nadgledaju“ oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizacije i ruralnog uređenje“. Ovde ostaje nedorečeno šta se podrazumeva pod pojmom „nadgledanja“. U engleskoj verziji dokumenta piše „overview“, što se može prevesti/tumačiti kao pregledanje, uvid, ispitivanje, opšti pregled, inspekcija, temeljno proučavanje i slično, ali to se nikako ne može razumeti kao puna kontrola ili upravljanje pomenutim oblastima. Zapravo, o tome kako će funkcionisati školstvo, zdravstvo i ekonomija Zajednice/Udruženja srpskih opština odlučivaće šiptarske vlasti, a Srbima će se omogućiti da takve odluke posmatraju i pregledaju do mile volje; naravno, bez ikakvog prava i mogućnosti da na odluke šiptarsko-kosovskih vlasti na bilo kakav način ozbiljnije utiču.

5. Udruženje/Zajednica će koristiti dodatna ovlašćenja koja joj dodele centralne vlasti.

Ovo je već toliki cinizam, da, jednostavno, normalan čovek ostaje bez reči. Kao, eto, šiptarske vlasti će Srbima dodeliti „dodatna ovlašćenja“?  Smešno, zaista smešno. Prihvatanje ovakve klauzule pokazuje da srpski trijumvirat (Nikolić, Dačić i Vučić) nije imao nikakvog izbora. Prihvaćeno i parafirano je sve što je nedorečeno, kada su srpski interesi u pitanju. Ponašanje srpskog državnog vrha ne može se racionalno objasniti, a teško je zamisliti, a kamoli prihvatiti, da bi bilo koji Srbin zdrave pameti pristao da se Šiptarima na tacni isporuči Kosovo i Metohija.

6. Udruženje/Zajednica će imati ulogu predstavnika u odnosima sa centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u savetodavnom veću zajednica. U realizaciji ove uloge predviđena je nadzorna funkcija.

Ovo je već otvoreno i do danas neviđeno ruganje Srbima! Dakle, Srbi su nacionalna manjina u vlastitoj državi? I to predsednik Nikolić naziva „apsolutnom zaštitom Srba na Kosovu“? Uz sve to, u srpskim medijima se predstavlja (stvara se utisak) kao da su srpski vazalni vladari – uz neumorno i ključno zalaganje (i neviđenu sposobnost!) našeg prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića – svojim „veštim diplomatskim manevrima“ uspeli da nateraju na „kapitulaciju“ i Šiptare i EU i SAD!

7. Na Kosovu će postojati jedna policija, pod nazivom Kosovska policija. Sve policijske jedinice na severu Kosova biće integrisane u okvir Kosovske policije. Plate će biti isplaćivane isključivo od strane Kosovske policije.

Ovde već nema nikakve dileme: u NATO paradržavi Kosovo postojaće samo (isključivo!) Kosovska policija (KP). O tome oni koji su predali Kosmet ne žele da se izjašnjavaju. Iako su samo pre nekoliko dana govorili da Srbi na KiM moraju da imaju izvršnu vlast, svoju policiju pre svega, od takve „crvene linije“ se odustalo bez ikakvog protivljenja.

Da Vas podsetimo:  I neka nam je ovako, kad svakoga puštamo da nas tuče po glavi!

8. Članovima drugih srpskih bezbednosnih struktura biće ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.

O kojim drugim „srpskim bezbednosnim strukturama“ je ovde reč? Civilnoj zaštiti ili teritorijalnoj odbrani? Vatrogasnim društvima? Portirskoj službi? Ili, možda, o „moćnoj“ srpskoj BIA, koja se odnekud „infiltrirala“ u neprijateljske redove?

9. Biće imenovan regionalni komandant policije za četiri većinski srpske opštine na severu (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić). Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, sa spiska dostavljenog od strane četiri načelnika opština u ime Zajednice/Udruženja. Sastav kosovske policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva četiri opštine. (Biće imenovan još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica i Vučitrn). Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće s drugim regionalnim komandantima.

Da se Vlasi ne bi dosetili, kaže se da će „srpskog“ komandanta policije predlagati Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ne kaže se da je to Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova. Dakle, Srbi na Kosmetu realno neće čak biti u mogućnosti da sami izaberu „svog“ komandanta policije, a kamoli da imaju neku drugu ozbiljniju ulogu unutar Kosovske (šiptarske) policije. A samo nekoliko dana ranije srpska „pregovaračka“ trojka je tvrdila da je važno da Srbi imaju svoju policiju. Danas, pak, Ivica Dačić kaže da je „za narod važno koja čizma gazi, koja policija, ko ga tuži i ko mu sudi“. Pa dobro, čija čizma gazi severom Kosmeta, ukoliko komandanta policije imenuje šiptarska vlast? Etnička pripadnost takvog šefa policije, kojeg će postaviti Ministarstvo unutrašnjih poslova paradržave Kosovo, sasvim je sporedna. Otuda, ne treba puno pameti da bi se shvatilo da će Srbe na KiM da gazi šiptarska čizma!

10. Pravosudna vlast biće integrisana i delovaće u pravnom okviru Kosova. Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti komisiju u kojoj će većinu činiti srpske sudije i koja će biti nadležna za sve većinski srpske opštine. Jedno odeljenje ovog Apelacionog suda, sačinjeno i od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud u Mitrovici). Svaka komisija tog odeljenja sastojaće se većinom od srpskih sudija. Odgovarajuće sudije učestvovaće u radu zavisno od prirode datog slučaja.

Za Srbe na KiM važno je i ko im sudi, rekao je Ivica Dačić. Do pre desetak dana srpski „pregovarački“ tim se kleo da nikako neće prihvatiti sporazum u kome kosmetski Srbi neće imati izvršnu i pravosudnu vlast (zakonodavne su se u startu odrekli), da bi na kraju prihvatili (čak i svesrdno pomogli!) da šiptarska vlast svojom čizmom pregazi i severni deo Kosova i Metohije i porobi i preostali deo od preko 50.000 slobodnih Srba, koji su državljani i lojalni građani Republike Srbije. Takav nemar i zločin prema vlastitom narodu, počinjen u miru, teško da je ikada ranije bio zabeležen u istoriji Evrope. Šta zapravo znači poslednja rečenica u tački 10, koja glasi da će „odgovarajuće sudije učestvovati u radu zavisno od prirode datog slučaja“? Dakle, ne sudije Srbi, već „odgovarajuće sudije“. A o tome koje su sudije „odgovarajuće“ odlučivaće vlast NATO paradržave Kosovo. Tako nešto, rekli bismo, mogao je potpisati samo lud čovek, i da posle još tvrdi kako su u toj kvazi-državi  „Srbi apsolutno zaštićeni“.

Da Vas podsetimo:  Odmrzavanje nezamrznute kampanje!

11. Lokalni izbori biće organizovani u opštinama na severu 2013. godine, uz podršku OEBS-a i u skladu s kosovskim zakonom i međunarodnim standardima.

Kako vidimo, ovim sporazumom izbrisan je svaki trag države Srbije, a srpskom javnom mnjenju moralo je da bude jasno kakva će se nesreća dogoditi još onog dana kada je srpski premijer izjavio da je Srbe neko „lagao da je Kosovo srpsko“.

12. Plan primene sa vremenskim okvirom biće napravljen do 26. aprila. Pri primeni ovog sporazuma poštovaće se princip transparentnog finansiranja.

Briselu se žuri da što pre primeni briselski sporazum, a srpske vlasti im u tome svojski pomažu, a uz pomoć medija neosnovano tvrde da to čine zbog brige za srpsko potomstvo, odnosno, za decu koja se u Srbiji gotovo ne rađaju.

13. Pregovaračke strane će intenzivirati razgovore o sektorima energetike i telekomunikacija i okončati ih do 15. juna.

Do 15. juna Srbija mora da se odrekne svoje imovine i rudnih bogatstava na Kosmetu, koje iznose stotinama milijardi evra. Povratak stotina hiljada izbeglih Srba i vraćanje njihove imovine, srpski „pregovarači“ nisu ni pomenuli, ili nisu smeli da pomenu. Vučić, Dačić i Nikolić, pristajanjem na sve zahteve zapadnih varvara, bukvalno sahranjuju Srbiju i time stvaraju idealne uslove za njeno posthumno komadanje. Srbija nikako ne može da postoji bez Kosova i Metohije i to nema nikakve veze s mitom i „vraćanjem u prošlost“. Nepriznavanjem paradržave Kosovo, Srbija ostaje da visi nad provalijom, ali sa velikom šansom da se u izmenjenoj međunarodnoj klimi sutra ispne uz liticu i ipak stane nogama na čvrsto tlo. U suprotnom, Srbiji sledi brz pad u provaliju iz koje nema povratka. Srpski neprijatelji, kao i neki od srpskih „prijatelja“, spremno očekuju trenutak u kome će skočiti kao jedan i krenuti da komadaju Srbiju, na sličan način kako se to desilo u poslednjem svetskom ratu.

14. Dogovoreno je da nijedna strana neće blokirati, niti ohrabrivati druge da blokiraju napredak druge strane na putu ka Evropskoj uniji.

Evropska unija je takođe međunarodna organizacija ili savez suverenih država. Dakle, Srbija nema nameru da ometa natovsko-šiptarsko Kosovo da se kao država kandiduje za članstvo u Evropskoj uniji. Ali, ako Srbija prizna pravo delu svoje okupirane teritorije da kao nezavisna država traži prijem u članstvo EU, tada ne postoji nikakav dalji razlog da se toj istoj teritoriji (kvazidržavi Kosovo) na bilo koji način sprečava da se učlanjuje i u druge međunarodne organizacije, pa i u Ujedinjene nacije.

15. Dve strane će formirati komitet za primenu, uz podršku Evropske unije.

To znači: dve države će formirati komitet za primenu (međudržavnog sporazuma). Evropska unija je svemu kumovala, pa će i dalje podržavati svoje ciljeve. Oficiri za vezu su već odavno prihvaćeni – dižu se i ostale spuštene rampe – i propast Srbije može da počne…

Odvajanje Vojvodine (mada većinsko stanovništvo u Vojvodini čine Srbi), Sandžaka i takozvane Preševske doline od Srbije, biće neizbežna posledica onoga šta je u petak 19. aprila 2013 (u ime Srbije) parafirano u Briselu.

D. Gosteljski

 

3 KOMENTARA

  1. A što „satanska Evropa“? U kom smislu gospodine Stjepanoviću? Koliko znam Evropa od Srbije traži da se ova odrekne Kosova ukoliko želi da jednog dana, ko zna kada, postane članica EU. To nije nikakav ultimatum, kako su to naši mediji umeli da okvalifikuju, jer to je samo jedan od uslova ukoliko želiš da budeš deo određenog društva. Ali ako ne želiš, niko ti ništa ne bi mogao, niti bi od tebe zahteva. Dakle, stvar je jednostavna: Srbija se odrekne Evropske unije i ne odriče se Kosmeta, pa neka se stvar rešava u sledećim decenijama. A Evropa (EU) nije „satanska“ već, prirodno, gleda da uradi ono za šta veruje da je u njenom intesresu.

  2. Kao izdavac ”Korena”, ne ulazeci u vrednovanje bilo cije pameti, uzimam sebi slobodu da upoznam gospodina Nenada Stjepanovica da se grad u Vojvodini, u kome je uvek ziveo i zivi i danas pisac redova, za koga sveznajuci Stjepanovic pise da zivi u ”Satanskoj EU, nalazi u Srbiji.

    Inace gospodin Nenad bi takodje mogao da pomogao svom narodu, ako bi shvatio da bi bilo i pametnije i svrsishodnije da ne piskara njegove predpostavke kao nesto korektno i tacno i da ne savetuje ljude koji zive u Vojvodini da se presele na Kosovose. Tim pre sto nam ne pise gde on sedi, dok piskara ovo sto je napisao? Mozda u nekoj zemlji EU, pa je zato naziva satanskom? Ili je na Kosovu?

    Gde god da je, bilo bi dobro da zna da su neosnovane tvrdnje uvek bile stetne za sve ljude, pa i za ”pametne pisce” koji uzimaju sebi slobodu da tvrde da autor clanka, koji mu ocigledno nije po volji, ”bastini i piskara po Satanskoj Evropi u kojoj sedi”.

  3. Pametni pisac ovih redova koji zivi u Satanskoj EU moze slobodno da se preseli u Beograd. Ili jos bolje posto je zabrinut za postojbinu i integralni deo srpstva, na Kosovo i Metohiju kako bi bolje i lakse pomogao svom narodu. Mislim da je to pametnije i svrsishodnije negoli da bastini i piskara po toj Satanskoj Evropi u kojoj sedi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime