Put se izmešta zbog kineske fabrike koja još nije ni otkupila parcele na kojima će da gradi

0
1429
Foto: Vanja Keser, printscreen

Asfaltiranog puta starog nekoliko decenija koji vodi od Ulice Dimitrija Tucovića ka niškom naselju Rasadnik uskoro neće biti, jer je plan da se spoje parcele koje seče da bi tu izgradili kinesku fabriku „Šinju“. Dok neki građani negoduju, nadležni kažu da je sve u skladu sa zakonom i planovima. Početak izgradnje najavljuju za narednu godinu iako trenutno ni Kinezi, ni Grad, ni država nisu vlasnici pomenutih parcela.

Stručnjaci iz Zavoda za urbanizam, dok se javno diskutovalo o promeni Plana generalne regulacije, zastupali su stav da je put koji od kružnog toka kod Metroa vodi ka Rasadniku i Popovcu ima izuzetno značajan i da ne bi trebalo da bude izmešten.

Primedba se ne prihvata. Rešenje dato nacrtom Plana preuzeto je iz Generalnog urbanističkog plana (GUP). Predmetna saobraćajnica predstavlja veoma bitnu vezu železničke stanice Popovac i “starog auto-puta” – mišljenje je Zavoda.

Primedbu koju je Zavod odbio podnela je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte. U KLERP-u kažu da su primedbu podneli u skladu sa memorandumom koji je potpisan sa kineskom kompanijom Šinju koja će, kako kažu, u Nišu naredne godine početi izgradnju svoje fabrike na pomenutoj lokaciji na kojoj još nije ni kupila parcele.

…nadležnom Sekretarijatu za planiranje i izgradnju i obrađivaču plana JP Zavod za urbanizam Niš, da razmotri mogućnost ukidanja planiranih saobraćajnica južno od kružnog toka kod naselja Milka Protić, a radi formiranja velikog kompleksa za poslovno-proizvodne objekte površine 15-20 ha, u skladu sa potrebama i namerama investitora, preciziranim Pismom o namerama – kažu u KLERP-u.

Međutim, i pored odbijanja Zavoda, Komisija za planove odlučila je da prihvati predlog KLERP-a, spoji parcele i pomeri put. Prema rečima Igora Igića, sekretara Sekretarijata za planiranje i izgradnju i člana Komisije za planove, takva odluka je doneta jer suštinski ne odstupa od Generalnog urbanističkog plana – GUP.

Da Vas podsetimo:  Poverenik: Odbrana zemlje bila bi ugrožena ako bi građani znali šta od oružja imaju ministri

GUP je koordinatno definisao samo kružni tok kod Metroa, a ostale saobraćajnice mogu da menjaju svoje pravce. Zato smo i mi PGR-om sagledali tu saobraćajnicu tako da bi se obezbedio prostor za izgradnju fabrike – kaže Igić.

To praktično znači da će postojeći put ubuduće od kružnog toka ići iza buduće nove fabrike, a oni koji su upoznati sa ovim izmenama planova kažu da će izgradnju i izmeštanje puta platiti sve Nišlije iz budžeta grada.

GUP je akt višeg reda. Ovde se ne menjaju planovi, nego ukidaju postojeće saobraćajnice za koje je i Zavod rekao da su bitne. Gradićemo novu saobraćajnicu o trošku građana Niša, što je nepotreban i veliki trošak – kažu sagovornici Južnih vesti.

Nepotreban je, kako pojašnjavaju, jer u tom delu grada, u industrijkoj zoni „Zapad“ nedaleko od Leonija, postoji još nekoliko parcela sa jedne ili druge strane puta koje zadovoljavaju kvadraturu koju traži investitor i koje ne zahtevaju izgradnju novih saobraćajnica.

Podsetimo, Kinezi bi trebalo da počnu da grade svoju fabriku, kako kažu u KLERP-u, već u prvom kvartalu naredne godine.

Investiciona vrednost projekta je 50 miliona evra, a planiraju da zaposle 1.000 radnika koji bi se bavili proizvodnjom LED rasvete za automobilsku industriju.

Parcele u vlasništvu privatne firme, Kinezi tek treba da ih kupe

Jedna preko puta druge su parcele koje bi trebalo da budu spojene ukidanjem puta koji ih trenutno razdvaja.

Prema dostupnim podacima u Katastru vlasnik obe parcele je privatna firma iz Beograda – SSDT 018 Alfa Beograd d.o.o. Firma je osnovana krajem juna ove godine, dok je mesec dana ranije – u maju, kako nezvanično saznajemo, i završen proces restitucije za dve parcele na kojima će Kinezi gradti fabriku i koje su tada vraćene sada već bivšim vlasnicima.

Da Vas podsetimo:  Stanje u srpskim porodilištima je alarmantno, većina žena porođaj vidi kao stresno iskustvo

Od septembra je stoprocentni vlasnik beogradske firme skoro istoimena firma registrovana na Kipru – SSDT 018 Alfa Limited, a u KLERP-u kažu da ova firma nije kupila zemljište za Kineze, već će kineska kompanija morati da ga otkupi od nje, dok će deo besplatno dobiti od Grada.

Investitor će kupiti zemljište koje nije u svojini Republike Srbije, dok je plan da se manji deo zemljišta, koji je u svojini Republike Srbije i Grada Niša otuđi investitoru bez naknade, u skladu sa odgovarajućim propisima i predviđenim procedurama. Na teritoriji Grada Nisa i drugih lokalnih samouprava u Republici Srbiji radi veliki broj domaćih i inostranih kompanija koje se bave razvojem zemljišta – kažu u KLERP-u.

Kada će kineska kompanija zvanično i postati vlasnik zemljišta za sada nije poznato, ali se uvidom u Katastar nepokretnosti vidi da su obe parcele trenutno pod hipotekom.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime