Putarina neće poskupeti

0
361

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o putarinama (Novosti, 6.1.2021.)

Teme / Ocene: ObećanjaNeispunjeno
Akter: Tomislav Momirović
Sve izjave aktera (7)

„Neće biti poskupljenja putarine u 2021.“

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tokom praznika je u intervjuu za Novosti rekao da putarine ove godine neće poskupeti.

„Iza nas je teška godina, „Putevima Srbije“ je opao prihod, jer zbog pandemije nije bilo protoka saobraćaja kao prethodnih godina, ali ne možemo dozvoliti da se taj teret prelije na građane Srbije“, rekao je Momirović tada.

Ne planiramo povećanje cene putarine u 2019. godini

A onda i naveo kako i kada je opao promet:

Drastičan pad protoka putnika usledio je u prvoj polovini 2020. godine, kada je proglašenje pandemije desetkovalo promet svih vidova saobraćaja, ne samo domaćeg nego i međunarodnog putničkog saobraćaja. Globalna kriza izazvana virusom korona je nezamislivih razmera, a među delatnostima koje su najviše pogođene, svakako je saobraćaj.“

Već mesec i po dana kasnije stigla je vest koja kaže nešto sasvim suprotno obećanju.

„Vlada Srbije na današnjoj sednici dala je saglasnost na povećanje cene putarina, u proseku za 1,8 odsto. U saopštenju Vlade navodi se da je to redovan postupak usklađivanja sa stopom inflacije.“ (Izvor: N1/Beta, 18.2.2021.)

Ujutru se oglasio i ministar, ali na Tviteru.

“Vlada Srbije odobrila je nove cene putarina koje su veće za 1,8 odsto, pa će tako za vozila A kategorij putarina na deonici Beograd-Dimitrovgrad i Beograd-Čačak biti povećana za 10 dinara, dok na deonicama Beograd-Šid i Beograd-Subotica ostaje nepromenjena, a slično je i za druge kategorije vozila. Reč je, inače, o redovnom postupku usklađivanja putarina sa inflacijom, navodi se u saopštenju s današnje sednice vlade. Na sednici je usvojen Program korišćenja dotacija namenjenih za projekte podrške porodici, jačanju položaja žene u društvu, merama populacione politike i unapređenju demografske slike u 2021. godini.” (Tanjug/Novosti, 18.2.2021.)

Da Vas podsetimo:  Većina mladih želi da ode iz Srbije pre 30. godine

N1 je preneo sa Biznis.rs:

„Vlada Srbije upoznata je sa rezultatima rada JP „Putevi Srbije“ i siguran sam da će, u skladu sa tim, donositi odluke o poskupljenju putarine, kaže za Biznis.rs Zoran Drobnjak, direktor ovog javnog preduzeća. (…) Vlada Srbije smatra da je potrebno uskladiti cenu putarine, tako da odgovara troškovima potrebnim za održavanje putne infrastrukture. Ovo se navodi u Programu ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine, koji je krajem januara 2021. godine usvojila Vlada Srbije i uputila ga Evropskoj komisiji.“

Iz kabineta ministra nismo dobili pojašnjenje januarskog obećanja, koje se ne pominje ni u obrazloženju sa Momirevićevog Tviter naloga koje smo naveli. S obzirom na to da je vrlo decidno rekao da poskupljenja neće biti, a očigledno će ga biti, za ovo obećanje ministar dobija ocenu – neispunjeno.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime