Putin razume prošlost Srbije

1
1013

putin(1)S obzirom da je nedavno veliku pažnju javnosti izazvalo pitanje američkog ambasadora u Beogradu – „Zašto Putin dolazi u Srbiju?“, koje je postavio u intervjuu „Večernjim novostima“ povodom najavljene posete ruskog predsednika, možda bi zaista trebalo razmisliti zbog čega bi on hteo da dođe u Srbiju, i zašto je u Srbiji rado viđen gost. Ali već na početku tog misaonog procesa, kao glavni razlog se izdvaja činjenica da je Vladimir Putin dokazani prijatelj Srba, a to je, da se podsetimo definicije prijatelja – „neko ko razume tvoju prošlost i veruje u tvoju budućnost“.

Stoga, osvrnimo se za trenutak na neke slučajeve iz kojih se vidi da li ruski predsednik ispunjava navedene kriterijume da bi se mogao nazvati srpskim prijateljem. Dakle, to je kao prvo „neko ko razume tvoju prošlost“, a evo šta je Putin rekao o tome. Kritikujući politiku Sjedinjenih Država prema Srbiji tokom devedesetih godina, koja je kulminirala agresijom i bombardovanjem, Putin je doslovno izjavio da „onaj koji sebe danas nezvanično i neopravdano naziva gospodarom sveta, morao bi da zna da niti je zaista najjači, niti mu trenutna pozicija daje za pravo da ugnjetava druge narode i države,“ pri čemu je misleći na Srbe dodao da smo svedoci „da je jednom narodu sa Balkana teritorija rasparčana od strane velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra dželatom, a ne žrtvom“.

Osim toga, da dobro razume srpsku prošlost, Putin je uverio svetsku javnost i sa porukom koju je uputio evropskim vlastodršcima u kojoj je poručio ovo – „Kako vas nije stid uopšte, Evropljane, da sa takvim dvostrukim standardima pristupate rešavanju istih pitanja u raznim delovima sveta? Kada kažete da je Kosovo poseban slučaj, to je sve laž. Nikakvog posebnog slučaja tamo nema, i svi to odlično znaju.“

Da Vas podsetimo:  Milijana Baletić: I od Srba – nož u leđa Srbima

Dakle, iz navedenog se nedvosmisleno primećuje da predsednik Rusije detaljno poznaje srpsku prošlost, što znači da ispunjava prvi deo definicije o istinskom prijatelju, ali da pogledamo sada šta je sa onim drugim delom koji govori o tome da prijatelj „veruje u tvoju budućnost“. Naime, u tom smislu bi bilo dovoljno da se prisetimo izjave Vladimira Putina u Seligeru, u kojoj je naglasio „da će učiniti sve da Srbija ima budućnost“, a takođe je još ranije preko Dmitrija Rogozina ponudio Srbiji da povrati svoj suverenitet i snagu u budućnosti.

I zato, ako se uzmu u obzir te činjenice, nije nimalo čudno što je pre dve godine po pisanju beogradskog lista „Politika“, Putin u istraživanju srpskog javnog mnjenja bio bolje ocenjen od bilo kog domaćeg političara, a to je uostalom potvrdio i sam predsednik Srbije Tomislav Nikolić kada je konstatovao da bi predsednik Rusije Vladimir Putin sigurno pobedio na izborima u Srbiji, da se na njima kandiduje.

Prema tome, iz svega navedenog proističe da je ruski lider provereni prijatelj Srbije i da ga ovdašnja javnost tako doživljava, što ga sve zajedno čini rado viđenim gostom, i pruža sasvim logičan odgovor na svako pitanje poput onog – „Zašto Putin dolazi u Srbiju?“

Naposletku, šef ruske države se kvalifikovao za prijatelja i dragog gosta Srbije i po još jednom kriterijumu, kojeg postavlja stara ruska narodna poslovica koja glasi – „prijateljstvo ne trpi obmane i prekida se tamo gde počinje laž“, zato što Putin nikada nije obmanjivao ni lagao Srbe, što se uopšte ne bi moglo reći za mnoge druge političare u svetu, a pogotovo za one sa Zapada.

Ratko Paić

Glas Rusije

1 KOMENTAR

  1. Lepo je sve to sto govorite, moram da podsetim da su nama svi prijatelji koji imaju kotisti od nas.Ne mogu da budem svedok prvog i drugog Svetskog rata, jer nisam ziveo u to vreme. ali svakako mogu 1999 kada sau nas bodrili da udjemo u rat onda nam bukvalno okrenuli ledja, mada Putin nije bio na celu Ruske drzave u to vreme. Ali danas imamo jednu situaciju o kojoj svi govore da porodica Slobocana Milosevica zivi u Rusiji i da su tamo odneli 4 milijarde dolara nasih para, od koji tamo zive (uzivaju) jer sa tolikim parama se ne zivi sa njima se uziva. To mi nekako govori da moram da posumnjam u bratstvo i prijateljstvo jer brat i prijatelj ne znaju za interes! Toliko

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime