Putin u Sočiju domaćin mirovnog sastanka lidera Jermenije i Azerbejdžana

0
19

Ruski predsednik Vladimir Putin je u Sočiju bio domaćin mirovnog sastanka lidera Jermenije i Azerbejdžana, u pokušaju rešavanja dugogodišnjeg teritorijalnog spora između te dve bivše sovjetske republike.

Image by Alexandr Potapov from Pixabay

Putin je na sastanku sa Nikolom Pašinjanom, premijerom Jermenije koju Moskva podržava, rekao da je cilj obezbediti mir i stabilnost, i deblokirati saobraćajnu infrastrukturu kako bi se pomogao ekonomski i društveni razvoj Jermenije.

Jermenija i Azerbejdžan su decenijama u sporu zbog oblasti Nagorno-Karabah u kojem žive uglavnom Jermeni, te se otcepio od Azerbejdžana što je dovelo do rata 1990-ih godina s 30.000 žrtava.

Putinovi razgovori sa Pašnjanom i s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim odnose se na primenu mirovnog sporazuma iz 2020. godine, postignutog uz posredovanje Rusije.

Pašinjan je rekao da će insistirati na tome da Azerbejdžan povuče svoje trupe iz ruske mirovne zone u Nagorno-Karabahu i tražiti slobodu za Jermene, ratne zarobljenike. Razgovaralo se i o produženju ruskog mirovnog mandata, javile su ruske državne novinske agencije.

Tokom šestonedeljnog rata 2020. godine, Azerbejdžan je povratio velike delove Nagorno-Karabaha i susednih teritorija koje su jermenske snage držale decenijama. U tim borbama je poginulo više od 6.700 ljudi. Rusija je tada rasporedila oko 2.000 vojnika u regionu kao mirovne snage.

Novo nasilje izbilo je u septembru ove godine, kada je na obe strane poginulo više od 200 vojnika. Jermenija i Azerbejdžan su se uzajamno optuživali za izbijanje tog sukoba.

Rusija, koja je glavni saveznik i sponzor Jermenije, ima vojnu bazu u Jermeniji, ali održava dobre odnose i sa Azerbejdžanom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime