Putin uvodi ratno stanje u četiri oblasti, parlament odobrio ukaz o uvođenju ratnog stanja

0
84

Ruski predsednik Vladimir Putin održaao je sednicu Saveta bezbednosti Rusije. Putin je predložio da se uvede ratno stanje u četiri oblasti – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Foto: Printscreen

Predsednički ukaz predviđena nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi bezbednosti. Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja gubernatorima. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane, prenosi Sputnjik.

Savet Federacije jednoglasno je odobrio ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina o uvođenju ratnog stanja u četiri nova ruska regiona – DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

U skladu sa članom 102. Ustava Rusije, predsednik uvodi ratno stanje na teritoriji Ruske Federacije ili njenim pojedinim oblastima u slučaju agresije na Rusku Federaciju ili neposredne pretnje agresijom, o čemu odmah obaveštava Savet Federacije i Državnu Dumu. Ratno stanje uvodi se predsedničkim ukazom, koji se odmah dostavlja Savetu Federacije na odobrenje, piše Sputnjik.

Predsedavajuća gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko nakon toga je izjavila da će Savet Federacije odmah uputiti predsedniku svoju odluku.

„Odgovarajuća rezolucija će odmah biti poslata, u skladu sa zakonom, predsedniku Ruske Federacije“, rekla je Matvijenko na sednici.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime