R. Srpska: Sledi borba na život i smrt

0
1112

GRADJANI

Ovdje se neće govoriti o onome što je neosporno: o teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, kako u BiH, tako i u ovom entitetu. Ja sam u više navrata javno isticao da je BiH banditska država. Zatim sam u dva autorska članka u ‘Fokusu’, prije dvije godine, ‘Narod je gladan’ i ‘Položaj radničke klase u BiH’, jasno i činjenično naznačio sve ono što će se desiti glede bunta naroda i, evo, dešava se. Također sam kasnije javno izjavio da je RS pred privrednim kolapsom i da su mnogi gladni. To mi je, kao što znate, donijelo niz poteškoća sa vladajućim establišmentom koji me je preko medija, u više navrata, napadao.

Isto mi se tako ne može predbaciti da sam bio nijem pred pojedinim nemilim događajima u RS, BiH i šire. Prvi sam u BiH osudio filmsko karikiranje lika i djela proroka Muhameda. Osudio sam Inckovo neustavno djelovanje protiv Hrvata, podržao sam studentske manifestacije, osudio policijski tretman Vulićevih, podržao male akcionare. Pokušao sam javno pojasniti stavove jedne značajne opozicione stranke i odnose te stranke sa SAD. Izrazio sam iskrenu sućut zbog žrtava u Tomašici i smatrao sam, da je u Konjević Polju trebalo drugačije postupiti od strane vlasti u RS, itd. Ponašao sam se, dakle, samostalno, a u skladu sa svojom savješću, u odnosu na sve političke faktore i protiv svih predrasuda. Zato smatram, a i kao osoba koja se zaklela pred NSRS da će braniti Republiku Srpsku, da imam moralno pravo da kažem slijedeće, a što sam, kao „teoriju zavjere“ nagovijestio pred više od godinu dana.

U Republici Srpskoj su na djelu dva procesa: naradžasta revolucija i djelovanje politiziranog islama.

– „Narančasta revolucija“ (NR) u završnoj fazi koju provodi „međunarodna zajednica“ (MZ). Ona to radi zbog toga, što je rukovodstvo Srpske odlučno protiv NATO-a i što je sve više orijentirano Rusiji protiv koje MZ vodi aktuelnorizičan hladni rat. MZ-i, koja je decenijama podržavala najcrnje režime u svijetu, nije cilj poboljšanje života građana već ideologija. Uzimajući u obzir tragično iskustvo iz drugih zemalja, iz sjeverne Afrike, Sirije, Ukrajine, Jugoslavije i mnogih drugih, razumno je predpostaviti slijedeće:

Da Vas podsetimo:  Sad znamo zašto albanski ektremisti ruše srpske svetinje i groblja – da bi ih nagradila Amerika

Da su se u sve socijalne slojeve i institucije Srpske infiltrirali profesionalni agitatori.

Autor ovog teksta je vršio komparativnu analizu slogana pojedinih prosvjedničkih pojedinaca i grupa sa onima koji su se pojavljivali u drugim dijelovima svijeta gdje se vršila NR, i oni u potpunosti odgovaraju jedni drugima.

sarajevo nastavak 1

Specifičnost naše NR je u tome, što prosvjednici apsolutno negiraju bilo kakvu vanjsku opasnost po RS, a jedino vide unutarnju opasnost prilično kliširanu: korupcija, pljačka društvene imovine i slično.

Takoođer se neće nikada otvoreno i decidno izjasniti u pogledu NATO-a i strateške orijentacije prema Rusiji.

Prosvjednici, ma iz kog sloja dolazili, nakon prvobitnih profesionalnih revandikacija, odmah insistiraju na promjeni postojeće vlasti.

Konkretni nastupi prosvjednika variraju: od mirnih šetnji, tvrdoglavog, nepravnog, pa i agresivnog suprotstavljanja organima reda kako bi izazvali njihovu reakciju i tako dokazali „brutalnost režima“, preko demagoških plakata, ocjena društvenog stanja od strane intelektualaca, štrajkova glađu, izvikivanja neukusnih parola na račun vlasti i traženja da se istaknuti pojedinci i „klanovi“ odmah zatvore, pa do izazivanja masovnijih pokreta tvrdeći da to „progovara narod“.

U organizatore NR spadaju politički vrhovi pojedinih država, njihovi centri za psihološko ratovanje, njihova diplomacija, međunarodne financijske organizacije, obavještajne službe, utjecajni mediji, lokalni kolaboracionisti: političke partije, istaknuti javni radnici, potplaćeni lokalni mediji često otvoreno osnovani od strane stranaca, politički agitatori koji su bili na stažu, seminarima, kod inozemnih organizatora NR, te „nevladine“ i „humanitarne“ organizacije.

Ocjena političke situacije

Ako sadašnji predsjednik RS-a bude izašao na izbore, on će sigurno dobiti drugi mandat. Zbog toga će taktika autora NR biti da ga u tome spriječe, to jest da ga onemoguće da na izbore izađe. U tu su svrhu oni pripremili teren organizirajući masovne prosvjede u Federaciji koji su, suštinski, imali jedan jedini cilj. Drugim riječima, kada se pokrene isprovocirana lavina protesta u RS, svatko će pomisliti kako je to prirodni nastavak onoga što se dešavalo u Federaciji.

Da Vas podsetimo:  Uprkos sređenom životu u Srbiji, vratili se u rodni kraj podno Dinare

Sarajevo novi protest

Agitatori u RS su spremni na udare na vlast sa svih strana, tako da se ona ne snađe. Sve će se događati istovremeno, a računa se, da će tisuće naivnih, i s pravom ogorčenih prosvjednika, biti implicirani u demonstracijama.

S druge će strane prosvjedi biti ojačani incidentima koje će izazvati agitatori politiziranog islama. I politizirani islamisti i aktivirani kolaboracionisti priželjkuju stranu intervenciju za obaranje aktuelne vlasti. Postoji teorijska varijanta da Tužilaštvo BiH naredi hapšenje sadašnjeg predsjednika RS, ali bi se to najvjerojatnije izjalovilo.

Ako predsjednik prebrodi ovo stanje, ići će se, od strane NR, na stvaranje opozicione parlamentarne većine. U slučaju dvovlašća, RS bi zapala u još teže ekonomsko i socijalno stanje, pa bi unitarna BiH sa dominacijom Bošnjaka brzo nadošla.

Ako opozicija pobijedi na svim nivoima, njezino prihvaćanje ulaska u NATO, i samim tim neprijateljstvo sa Rusijom, dovelo bi, u relativno kratkom roku, do dominacije Turske i Bošnjaka u BiH, kao i do suprotstavljanja Srbiji koja je proglasila vojnu neutralnost.

Naravno, sadašnji predsjednik nije Republika Srpska, ali pošto je jedini koji drži kurs neulaska u NATO i strateško približavanje Rusiji, onda bi njegovo sadašnje uklanjanje značilo, istovremeno, i nestanak ovog entiteta.

Sve u svemu, tokom slijedećih nekoliko mjeseci u RS-oj će se odvijati borba na život i smrt.

Emil Vlajki

(Autor je potpredsednik Republike Srpske)

www.nspm.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime