Rađaju se oružane snage u uniformama Republike Srpske

0
1459
© AFP 2017/

Milorad Dodik vuče poteze koji idu u pravcu stvaranja uslova da jednog dana on ili neka nova generacija političara raspiše referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je očigledno da međunarodna zajednica nije spremna da vrati barem deo otetih nadležnosti koje je dobio srpski entitet prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Potez predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da odbije bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara, politikolog Aleksandar Pavić vidi kao potpuno logičan.

„Ne želim više da imam polemiku o ovome“, kategoričan je bio Dodik i naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast Republike Srpske u uniformama koje će biti primerene obeležavanju Dana Republike.

Briljantan potez za budućnost

„Sa nivoa BiH se non-stop osporava i Republika Srpska i pogotovu Dan Republike Srpske i zbog toga je morao da bude organizovan referendum. Tako da, s obzirom da Bakir Izetbegović u poslednje vreme ponovo pojačava napade na Republiku Srpsku, opstruiše postizanje dogovora i oko razgraničenja sa Srbijom, potpuno je logično da centralna proslava Republike Srpske bude stvar Republike Srpske“, smatra Pavić.

Licemerno je, dodaje taj politikolog, na kraju da bilo kakva struktura iz BiH učestvuje u proslavi.

„Ne bih tu učitavao ništa više od toga. Sad, de fakto to jeste iskazivanje nekog suvereniteta, atributa države, a Republika Srpska ima pravo na to jer je postojala pre nego što je uspostavljena Dejtonska Bosna i Hercegovina. Tako da je prema meni nužno raščišćavanje stvari. Ovo je lucidan potez da ne bude nikakvih nedoumica šta se slavi 9. januar i što se mene tiče, mislim da je to briljantan potez koji ne treba nikom ni da smeta“, jasan je Pavić.

Da Vas podsetimo:  Rudno bogatstvo Kosova i Metohije - da li ćemo uspeti da ga sačuvamo?!

Odluka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika je prema mišljenju analitičara iz Banjaluke Anđelka Kozomare nova i iznenađujuća za sve u BiH i naravno u Republici Srpskoj, ali nije neočekivana. Treba podsetiti, ukazuje Kozomara, kako je prošle godine za Dan Republike bilo problema oko postrojavanja počasnog voda srpskih vojnika i da je član predsedništva iz Republike Srpske Mladen Ivanić imao velikih problema i pre toga i posle toga, zato što je kao predsedavajući predsedništva u to vreme naredio da se počasni vod postroji 9. januara u Banjaluci.

Da bi izbegli te komplikacije, rezonuje Kozomara, očigledno je da Dodik ne želi više da dovodi u neprijatnu situaciju ni Republiku Srpsku ni Mladena Ivanića i odlučio je da pokaže da Republika Srpska ima nešto što je do sad bilo nepoznato javnosti.

„Za sad je to počasni vod od 50 policajaca u nekim novim uniformama koje niko do sad nije video. Dakle, Dodik na mala vrata uvodi oružanu silu Republike Srpske“, tvrdi Kozomara.

Oružane snage element državnosti

Naravno, kategoričan je on, da će biti burne reakcije u Sarajevu, ne samo na ovu njegovu izjavu, nego pogotovu posle 9. januara, kad se vidi kako to sve izgleda, čime su naoružani ti počasni gardisti i kako će izgledati taj defile.

S druge strane, Aleksandar Pavić sumnja da će hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović da reaguje negativno, prvo i zbog sopstvenih problema koje ima i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Sarajevom ali i zbog stvarno dobrog odnosa koji je uspostavio sa Miloradom Dodikom.

„A što se tiče Bakira Izetbegovića, baš bi bilo zanimljivo da Bakir sâm ponudi počasni vod vojske BiH na obeležavanju Dana vojske Republike Srpske, jer bi to praktično značilo da i Bakir Izetbegović priznaje Dan Republike Srpske“, kategoričan je Pavić.

Da Vas podsetimo:  Oj Kozaro, širi svoje grane – nova nemačka ofanziva

Bilo bi potpuno apsurdno, dodaje taj politikolog, kad bi se sad iz redova Bošnjaka, SDA i Bakira nešto bunili, jer sumnjam da oni hoće da učestvuju u proslavi u Banjaluci.

„Oni to osporavaju. Tako da svaka kritika sa njihove strane bi tek bila novo licemerje. Oni mogu da budu zadovoljni što neće nikakva centralna institucija da uzme učešća u obeležavanju Dana Republike Srpske“, sugeriše Pavić.

Predsednik Srpske Milorad Dodik, prema mišljenju Anđelka Kozomare, vuče poteze koji idu u pravcu stvaranja uslova da jednog dana on ili neka nova generacija političara raspiše referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je očigledno da međunarodna zajednica nije spremna da vrati barem deo otetih nadležnosti koje je dobio srpski entitet prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Dakle, jedino rešenje je da Republika Srpska pokuša samostalno da gradi svoju budućnost i Dodik pokazuje i ovim primerom specijalne policijske garde da ozbiljno razmišlja o svim elementima koje treba da ima jedna država“, zaključuje Kozomara.

Nenad Zorić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime