Radi para pozovi NATO

1
1190

LazanskiNe znam kako da pomognem mom drugu Marku Milačiću, jednom od najboljih novinara u Crnoj Gori. On je zajedno sa još nekolicinom drugih entuzijasta nedavno osnovao nevladinu organizaciju „Pokret za neutralnost”, ime NVO govori sve. Naime, u Crnoj Gori je više od 60 odsto naroda protiv ulaska zemlje u NATO, ali su skoro svi političari, pa i oni iz opozicije, za NATO. No koga brine to šta narod misli, kad narod lako može da promeni mišljenje. Štaviše, neki iz opozicije žestoko kritikuju gospodina Mila Đukanovića što Crna Gora ne ide bržim koracima u NATO. Da što više pomogne u tom pravcu, to od američke administracije traži i 40 kongresmena, a prvi potpisani na čelu crnogorskog kokusa jeste Majk Tarner, republikanac, a zaredom već dve godine proglašen najkorumpiranijim političarem u Vašingtonu.

Moj drug Marko je strašno zabrinut zbog tih kongresmena. Ja mu kažem da ne brine mnogo, oni će se založiti i za prava pingvina na Antarktiku ako im to neko plati. Ko im je sada platio, to kada je ulazak Crne Gore u NATO u pitanju nije teško zaključiti. Lobiranje za sve i svašta normalna je pojava u američkom političkom životu, a najisplativija delatnost u Vašingtonu jeste politika.

Ipak, osnivanju „Pokreta za neutralnost” najviše su se obradovali gospodin Savo Kentera iz „Atlantskog saveta” u Podgorici i, nešto manje, gospodin Aleksandar Dedović iz „Alfa centra” u Nikšiću, tako mi bar reče Marko. Jer, sada će gospodin Kentera iz fondova NATO dobijati još veće pare, a gospodin Dedović nešto manje, jer ne može ni da stigne do blagajne od Kentere. Shodno tome, Marko pita mene gde da oni iz „Pokreta za neutralnost” nađu neke parice. Onako sitno, za kafu i novine. Kažem mu neka slobodno traži pare od Kentere, „Atlantski savet” biće sada još moćnije finansiran, jer, eto, dobili su protivnika. Bilo bi fer da deo para onda prebace i „Pokretu za neutralnost” – što jači taj pokret, to više para za „Atlantski savet”! Kada je CIA mogla godinama da finansira list američke komunističke partije „Morning lajt” da bi videla ko se tamo sve okuplja i ko kupuje taj list, kao rezervnu varijantu finansiranja, ja ne bih odbacio ni NATO. Lepo, pozovete prave ljude u Monsu, kažete im šta ste osnovali, i upitate ih da li bi vam oni malo i finansijski pomogli. Barem u početku, onako zbog demokratije, da se čuje i drugačije mišljenje. Ja ne bih ni krio u Podgorici da sam se u ime „Pokreta za neutralnost” obratio i fondovima NATO-a. Kad mogu drugi, što ne može i „Pokret za neutralnost”. Sve je javno, što bi rekli transparentno. I odmah ste uvažena institucija u Podgorici.

Da Vas podsetimo:  Jugoslovenska vojska i srbočetnički kralj

„’Ajde ti se šališ, nego, bi li Rusi tu malo finansijski pomogli”, pita me Marko.

„Od Rusa pare ne očekuj za takve stvari, oni smatraju da se Crnogorci i Rusi vole onako iskonski od pamtiveka i da bi bilo jadno sada tu ljubav i finansijski podržavati. Kao muž i žena u braku. A kada je NATO u pitanju, kod vas je sve šala. Evo vidim da je vaš ministar spoljnih poslova gospodin Igor Lukšić izjavio kako je ’NATO racionalnije rešenje od neutralnosti’. Kako on to može da zna, kada je vojsku Srbije i Crne Gore služio bez oružja u osnovnoj školi ’Jugoslavija’ u Baru (civilno služenje). Brisao je table i donosio učiteljima i đacima krede. I sada je odjednom stručnjak za NATO. To sa osnovnom školom, kredama i tablom još bih mu i oprostio, jer i oni koji su vojsku služili s oružjem nisu automatski postali stručnjaci za NATO, ali ipak, gde su tu stručni radovi, stručni tekstovi, gde je tu minuli rad da bi neko mogao da tvrdi da je ’NATO racionalnije rešenje od neutralnosti’. Ko je to i kada izračunao, gde su egzaktni podaci o tome? Ili, kada predsednik parlamenta Crne Gore gospodin Ranko Krivokapić kaže kako je ’NATO konačnica crnogorske nezavisnosti’. Odmah sam se zabrinuo je li ta ’konačnica’, zapravo, kraj nezavisnosti Crne Gore, ili je gospodin Krivokapić mislio da je to konačan cilj crnogorske nezavisnosti? Biće da je ovo drugo. Biće i da je gospodin Krivokapić novi crnogorski Fukujama u vojnom kontekstu. Ionako su Crna Gora i Japan bili u ratu”.

Da se razumemo, sve ovo važi i za Srbiju. Mi smo već skoro na ivici da naša zvanična vojna neutralnost bude puka fraza. Nedostaje još samo jedan mali korak. Od nabavke novih borbenih aviona, raketa za PVO, radara i helikoptera iz Rusije za naše vazduhoplovstvo i PVO u dogledno vreme izgleda da nema ništa. Kada smo konačno s Rusima definisali šta to mi želimo, a šta oni mogu da nam prodaju, kada su Rusi stvar prebacili u njihovo ministarstvo finansija da nam se odobri kredit, onda se ustanovilo da u našem projektovanom budžetu uopšte i nema stavke za otplatu tog kredita. Ko je to blokirao? MMF? Svakodnevno čitamo kolike su silne pare u ovoj zemlji pokradene, a za vojsku bedni vojni budžet…

Da Vas podsetimo:  U Srbiji živi više od 27.000 Jugoslovena

Miroslav Lazanski

www.nspm.rs / Politika

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmmm…Radi para ?pa,to je bar lako,das u novine izjavu kao,juce Sutanovac “ da je za uvodjenje sankcija Rusiji“, sto bi po njemu,usrecilo srbalje,i Joe,bagerista, mu,bagerom iskipuje dolare..“ Ljova do krova“…dok,kultni Radovan III, vice “ sad nema prooobljeeema“ i,plati svima turu pica,u ateljeu 212,koji,srecom,nema veliki bufet,za veliki budzet,sa gostima,kako ko, majcom otpor,ili cuvenom pidzamom,koju je “ protiv pravno „, prisvojio od Dinkica, dok je,neko pevao “ ko nekad u osam“, do ponoci,a od ponoci “ dodirni mi kolena“..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime