Radnici Krušika: ništa nije regularno, ni u redu, i VučIć to zna

0
1656
Foto: printscreen (pistaljka.rs)

Predsednik Aleksandar Vučić delovao je sinoć na RTS-u nekako uplašeno i pričao je bajke o Krušiku, kao da smo svi mi ludi. Navodno, za njega je „sve reguilarno i sve u redu“, ali  će ministar policije Nebojša Stefanović i njegov otac Branko Stefanović,  ako se ustanovi da su prekrišili zakon pri kupovini naših proizvoda da snose odgovornost, kažu danas  za list DANAS i Glas Šumadije predstavnici zaposlenih u valjevskom Krušiku koji, poučeni iskustvom svog kolege uzbunjivača Aleksandra Obradovića, još koji dan žele da ostanu anonimni.

Ističu da u Krušiku, za razliku od Vučićevih tvrdnji, “ništa nije ni reguilarno, ni u redu, a kamoli  dobro“. Naprotiv, situacija je, smatraju, sve gora. Fabrika ne radi više ni sa 20, no tek sa 10 odsto kapaciteta. Zbog enormnih dugova, dobavljači sve redje isporučuju repromaterijal i proizvodnu opremu, te  u fabričkoj Farbari , na primer, već danima nema farbe, fosfata i drugih materijala, usled čega je farbanje proizvoda nemoguće.

Dugovi  Krušika, prema zvaničnoj informaciji  iznose 45 miliona evra, prema nezvaničnim navodima 67, a predstavnici zaposlenih iz svojih izvora saznaju da su dugovanja preduzeća premašila svih 80 miliona evra. Dodaju da je fabričko poslovodstvo poručilo radnicima da „ugovora nema, posla nema, viška zaposlenih ima, a da se plate primaju, ali do kada će – ne zna“. Menadžment je, kažu naši sagovornici, poručioi zaposlenima na odredjeno da da iskorite preostali deo godišnjeg odmora do krajaovog meseca, kada mnogima od njih ističu ugovori o radu. Na platnom spisku Krušika je ukupno 3.140 radnika, od čega su oko 2.100 njih zaposleni na odredjeno, odnosno na osnovu ugovora o delu.

  • Većina tih radnika na odredjeno su partijski vojnici Srpske napredne stranke, koji su u Valjevo dovedeni iz gradova i mesta širom Srbije, a ponajviše iz Uba, Lajkovca, Mionice, Koceljeve  i Osečine, što je područje koje politički kontroliše predsednik opštine Ub, narodni poslanik i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji je i kum Aleksandra Vučića. U Krušiku rade i ljudi iz Bajine Bašte, Rume, Paraćina i jedan momak iz Niša. Istovremeno, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 10.000 Valjevaca, medju kojima je i nekoliko desetina mladih majstora koji su praksu stekli u Krušiku, ali za većinu njih posla u fabrici nije bilo, tvrde naši izvori.
Da Vas podsetimo:  Žene u vojsci – ima li rodne ravnopravnosti u Srbiji?

Naglašavaju da nije tačno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne zna kakva je situacija u Krušiku, već da „priča bajke“ kad navodi da je u tom preduzeću „sve u redu“. Sve sindikalne organizacije koje deluju u Krušiku,  kažu, o stanju u toj fabrici još letos, u avgustu, zajedničkim pismom su obavestile Aleksandra Vučića i zatražile njegovu pomoć  za prevazilaženje krize.  Od tada do danas, niko ni prstom nije mrdnuo da pomogne da Krušik prevazidje poslovno – proizvodnu agoniju, u koju je, prema navodima uzbunjivača Aleksandra Obradovića, počeo da zapada 2014., kad je na čelo valjevske fabrike doveden kadar SNS-a Mladen Petković  koji je, napomenimo, krajem prošle godine prekomandovan u Zastavu oružje koja je, takođe, u sve nezavidnijoj poslovnoj situaciji.

Od 2014., prema dokumentaciji koju je Obradović dostavio medijima, traje i isisavanje novca iz Krušika posredstvom uticajnih trgovaca orjžjem, pre svih firme GIM, koju u pregovorima oko kupovine namenskih artikala zastupa otac ministra policije Branko Stefanović, zatim firme koje kontroliše Slobodan Tešić, te jedna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je predstavnik za Balkan jedan bivši direktor Zastavine fabrike oružja. O svemu ovome hteli smo da razgovaramo i sa generalnim direktorom Krušika Vladanom Lukićem, kome smo nameravali da ponudimo i da mu pitanja pošaljemo mejlom. U kabinetu direktora Lukića su nam, medjutim, rekli da je on na sastanku, a na traženi broj telefona nije se javio. I početkom prošlog meseca pokušavali smo da stupimo u kontakt sa menadžmentom Krušika, ali odgovora druge strane nije bilo.

Zoran Radovanović
Izvor: glassumadije.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime